Eurooppa Maahanmuutto

Bergamossa turvapaikanhakijat kotoutetaan tehostetusti italialaiseen yhteiskuntaan – ”Paikka ei sovellu velttoilijoille”

Kuva Luigi Chiesa / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

Bergamon kotouttamisakatemiassa turvapaikanhakijat joutuvat noudattamaan tiukkaa päivärytmiä ja tekemään työtä. Tarkoituksena on integroida maahanmuuttajat nopeasti ja tehokkaasti italialaiseen yhteiskuntaan.

Italialaisen Bergamon pormestarin perustamassa kotouttamisakatemiassa 30 univormuihin pukeutunutta turvapaikanhakijaa seisoo kahdessa suorassa rivissä armeijasta tutussa lepoasennossa, kertoo Al Jazeera.

Akatemian eteisessä he huutavat yhteen ääneen: – Me olemme Accademia dell’Integrazione Grazie Bergamon ensimmäinen kurssi, kiitos Bergamo!” Seuraavaksi kotoutettavat poistuvat rivistä ja marssivat kahdessa jonossa suurempaan huoneeseen, missä kaksi akatemian kotoutumisoppilasta tarjoilee lounaan.

Opiskelijat ovat vapaaehtoisesti ohjelman piiriin hakeneita turvapaikanhakijoita. Kotouttamisohjelma on leirimuotoinen ja kestää vuoden. Opiskelijoiden tulee osallistua italian kielen opintoihin, teollisuustyöhön läheisissä tehtaissa sekä noudattaa tiukkaa päivärytmiä. Älypuhelimiaan opiskelijat saavat käyttää vain muutaman tunnin päivässä. Kun he ovat poistuneet päiväohjelmansa pariin, heidän tyhjissä huoneissaan punkat ovat siististi pedattuina.

”Tämä koulu ei sovellu kaikille”

Akatemiassa puhutaan vain italiaa. Opiskelijoiden tulee aina käyttää univormua, ja he näyttävätkin enemmän kadeteilta kuin turvapaikanhakijoilta. Sisällä käytettävien sinisten asusteiden selkäpuolella lukee ”Grazie Bergamo” (Kiitos Bergamo). Sama teksti lukee oranssien jätteenkuljettajien käyttämiä asusteita muistuttavien vaatteiden selässä. Vapaa-aikana käytettävien siniharmaiden vaatteiden etuihin kuuluu ilmainen matkustaminen kaupungin julkisessa liikenteessä.

– Tämä koulu ei sovellu kaikille, toteaa Giorgio Gori, Bergamon pormestari. Paikka ei hänen mukaansa sovellu velttoilijoille, sillä kaikkien opiskelijoiden tulee noudattaa sääntöjä, ja työnteko on pakollista.

Pormestarin henkilöstöpäällikkö Christophe Sanchezin mukaan akatemian uskotaan toimivan paremmin kuin Italian nykyinen turvapaikkajärjestelmä.

– Turvapaikanhakijat saattavat löhöillä koko päivän sängyssä, eikä ole olemassa mitään laillista keinoa pakottaa heidät tekemään jotain, hän painottaa.

Sanchez kehuukin Bergamon kotouttamisakatemian saavutuksia.

– Kaikki opiskelijamme osaavat jo italiaa, henkilöstöpäällikkö huomauttaa.

  • 201
    Shares