Eurooppa

Berliini kritisoi venäläistä suunnitelmaa rakentaa „Mini-Reichstag“

Saksan valtiopäivätalon rauniot 1945

Suunnitelma rakentaa „Mini-Reichstag“ Moskovan ulkopuolelle on aiheuttanut kiivasta sananvaihtoa Saksan ja Venäjän välille. Se, että venäläiset pääsevät pian harjoittelemaan Reichstag-rakennuksen valloittamista ei miellytä Berliiniä.

Vapaa-ajanpuisto „Patriot-park:in“ suunnitelmat Kubinkan kaupungissa Moskovasta länteen ovat nostaneet vastalausemyrskyn Saksassa. Venäjän puolustusministerin Sergei Schoigu:n mielestä on hyvä asia, että nuoret patriootit pääsevät kokemaan vuoden 1945 tapahtumia. „Patriot-Park tulee saamaan oman pienoismallin Reichstagista, jossa nuoret voivat harjoitella rakennuksen valtaamista“, sanoi Schoigu. „Patriot-Parkissa on jo Partisaani-kylä. Siellä on myös pioneerien harjoitusrata, kenttäkeittiö, partisaanijoukko ja jopa luola poliittiselle komissaarille. Tällä hetkellä kaivetaan juoksuhautoja ja korsuja, jotta nuoret voisivat elää toisen maailman sodan tunnelmat mahdollisimman autenttisesti.“

Saksan eduskunta (Bundestag) ei pidä venäläisten suunnitelmasta. Hallituksen tiedottaja Ulrike Demmer kertoi ensitunnelmina, että „idea on yllättävä, mutta kertoo itse itsestään“. Venäjän puolustusministeri kiistää vihamielisyyden, jota Saksan hallitus tuntee. „Tarkoitus rakentaa toisen maailman sodan tärkeitä taistelupaikkoja kopioina ja auttaa ihmisiä saavuttamaan sama „selviytymisen tunnelma“, kuin sotilaat aikoinaan“.

Saksan hallitus ei rauhoitu saati vakuutu selityksestä. Ulkoministeriön tiedottaja Martin Schäfer arvostelee projektia ja siirtää idean ajatuksissaan Saksaan: „Saksalaisen nuorison kasvattamiseen ja ohjaamiseen en rakentaisi moista „patriot-parkia“, enkä näe toimintamallissa mitään hyvää.“

Venäjän armeijan tiedottaja Igor Konaschenkow puistelee päätään: „Saksalaisten poliitikkojen hyökkäykset eivät ihmetytä vaan nostavat esiin kysymyksiä. Kuten „miten tunteella saksalaiset suhtautuvat kolmannen valtakunnan vuosien 1933 – 1945 muisteluun. Reichshtag kuuluu toisen maailman sodan tärkeimpiin tapahtumapaikkoihin. Se symbolisoi Neuvostoliiton ja koko maailman voittoa Saksan fasismista. Punainen lippu rakennuksen päällä on yksi tuon voiton symboleista“.

RT

  • 10
    Shares