Eurooppa Maahanmuutto

Berliiniläinen avustustyöntekijä haluaa lopettaa humanitaarisen maahanmuuton ja aloittaa turvapaikanhakijoiden kotiutukset

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Sukupolvien aikana muotoutunutta elämäntapaamme muutetaan väkisin. Jos emme lopeta maahanmuuttoa ja samaan aikaan aloita massiivisia kotiuttamisia, peli on menetetty. Näin uskoo berliiniläinen pakolaisavustaja Rebecca Sommer.

Wochenblick haastatteli Flucht + Menschenrechte -järjestössä (AG F + M) työskentelevää pakolaisavustajaa tämän kokemuksista pakolaisten parissa. Haastattelun ensimmäisessä osassa pakolaisavustaja puhui kohtaamastaan naisvihasta, valmiudesta äärimmäiseen väkivaltaan, rasismista kantaväestöä kohtaan sekä vainosta äärivasemmiston taholta. Haastattelun toisessa osassa Rebecca Sommer kertoo muun muassa median suhtautumisesta pakolaisavustajiin, joille oli muodostunut realistinen kuva turvapaikanhakijoista.

Rebecca Sommer yritti vuosien ajan tuoda julkisuuteen todellisuutta Eurooppaan suuntautuvasta pakolaisuudesta. Hän oli havainnut tulijoiden parissa naisvihaa, rasismia kantaväestöä ja toisia maahanmuuttajaryhmiä kohtaan, valmiutta äärimmäiseen väkivaltaan sekä haluttomuutta integroitua länsimaiseen yhteiskuntaan.

Sommer halusi tuoda julki enenevässä määrin mielettömän turvapaikka- ja maahanmuuttojärjestelmän. Juuri kukaan ei kuitenkaan halunnut kuulla ongelmasta. Monoliittimedian toimittajat eivät olleet kiinnostuneita, paitsi puolalainen media, jolle Sommer antoi haastattelun.

Haastattelun julkaisun jälkeen monet saksalaiset – opettajat, poliisit, lakimiehet, tuomarit, sosiaalityöntekijät sekä myös islamin uhrit – rohkaistuivat tuomaan julki omat kokemuksensa hallitsemattomasta maahanmuutosta, osa omalla nimellä, osa nimimerkin suojista.

Omalla nimellä julkisuuteen tulo on tosin aiheuttanut useille vaikeuksia. Eräs opettaja erotettiin kun hän oli kertonut toimittajille, mikä hänen näkökulmastaan turvapaikanhakijoissa on kielteistä. Siksi lähes kaikki maahanmuuttokriitikot lopulta ovat ”riippumattomia”, ainakin työpaikastaan.

Vaikeuksia järjestävät usein ihmiset, joilla ei ole tarpeeksi tietoa ja jotka eivät ole toimineet pakolaisten parissa. Tiedon leviämistä estää monoliittimedia, joka valehtelee tai ei kerro koko totuutta turvapaikanhakijoista. Tavalliset ihmiset haluavat tasaista, harmonista ja täydellistä maailmaa, ja heillä on yleensä hyvin positiivinen kuva pakolaisista. Jos se kuva halutaan ottaa heiltä pois, he suhtautuvat siihen kielteisesti.

– Niin, voi olla tosi tuskallista havaita, että 85 prosenttia tulijoista ei ole oikeita pakolaisia, monet heistä eivät halua integroitua ja monet jopa torjuvat kulttuurimme ja arvomme, Sommer korostaa.

Länsimaiset ihmiset ovat kesyjä. Sommer kertoo syyn olevan länsimaisessa elämäntavassa. Jos nainen menee kävelylle puistoon ja vastaan tulee ryhmä saksalaisia miehiä, ei tilannetta tarvitse pelätä. Perustuslain lisäksi suojaa antaa sosiaalinen ja kulttuurinen ”sopimus”, joka yleensä toimii. Eurooppalaiset ovat hyväluonteisia, kesyjä, romanttisia, avoimia toisille kulttuureille, he ovat uteliaita, haluavat kokeilla kaikkea erilaista.

Ja juuri tässä piilee ongelma.

Kolmansista maista saapuvat turvapaikanhakijat toimivat täysin toisin. He sulkeutuvat omiin tapoihinsa. He eivät edes halua kokeilla saksalaista ruokaa, vaikka kyse ei olisikaan uskonnosta. Suurin osa ei kerta kaikkiaan ole kiinnostuneita eurooppalaisesta kulttuurista ja tavoista.

– Tulijat yksinkertaisesti torjuvat meidät, Sommer muistuttaa.

Eurooppaan saapuvat ovat lähtöisin täysin erilaisista kulttuuriympäristöistä. Tulijat ovat pääasiassa Afrikasta ja Lähi-idästä. He saapuvat muslimi-, klaani- ja heimokulttuureista.

– Islam, mutta myös täysin eri mantereilta lähtöisin olevat heimoyhteisöt ja länsimainen arvoyhteisömme täällä Euroopassa ovat kuin öljy ja vesi. Ne eivät sovi yhteen eivätkä sekoitu. Ei varsinkaan niin valtavassa massassa, Sommer toteaa.

Euroopassa kehittyneet arvot ovat täysin toisenlaisia kuin turvapaikanhakijoiden lähtömaissa. Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia, mies ei omista naista, on oikeus olla ateisti tai kristitty, avioliitosta voi erota ilman että murhataan.

– Kulttuurissamme ei ole ollut heimo- tai muslimioppeja, ei meille outoja haram tai halal, joilla ei ole mitään tekemistä meidän kanssamme, mutta jonka meille tuovat vieraista kulttuureista saapuvat massat.

Eurooppalaisten enemmistö ei näe ongelmaa, koska he eivät saa oikeaa tietoa monoliittimediasta eivätkä ole tottuneet käyttämään ongelmia esille nostavaa vaihtoehtomediaa. Toisaalta tietokaan ei aina lisää tuskaa.

– Kun kerron ystävilleni pakolaisten aiheuttamista ongelmista, uhkaavasta väkivallasta, älykkäästä sosiaalijärjestelmämme väärinkäytöstä, jihadisteista, salafisteista, hyökkääjistä, raiskauksista ja kiristyksestä, vastaus on: ”Mutta haluan silti avoimet rajat”. Mutta he eivät olekaan olleet henkilökohtaisessa kontaktissa muslimipakolaisiin.

Kaikesta vastustuksesta huolimatta Sommer ei aio luovuttaa. Yhä useammat ihmiset haluavat lisää tietoa ja lukevat vaihtoehtomediaa. Sommer uskookin, että totuus on lopulta vahvin ase taistelussa hallitsemattoman maahanmuuton aiheuttamia ongelmia vastaan.

Haastattelun ensimmäisen osan voit lukea täältä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit