Eurooppa Maahanmuutto

Berliinin koulujen muslimioppilaat elävät kahden maailman välissä – pahoinpidelty tyttöoppilas: ”On aivan normaalia, että poika lyö tyttöä”

Kuvituskuva. Kuva HaMinh1997 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hän mollasi islamia, sai mitä ansaitsi, sanoi berliiniläinen seiskaluokkalainen Pariisin islamistisen terrori-iskun jälkeen, jossa opettaja Samuel Paty mestattiin islamilaisittain kaula katkaisemalla.

Tagesspiegel haastatteli kolmea berliiniläistä opettajaa, jotka kertoivat kokemuksistaan muslimioppilaiden parissa.

Eräs seiskaluokkalainen ilmaisi vihaavansa Israelia. Vaikka lapset eivät osaa selittää, miksi Israelia pitää vihata, silti heidän mielestään valtio pitää pyyhkäistä pois maailmankartalta.

Tällainen viha lienee on ainakin osittain kotoa opittua, joskus vihan lähteenä on yhteisö.

– He todennäköisesti toistavat mitä näkevät ympäristössään, imaami Ender Cetin toteaa.

Oppilaiden kunnioitus naisia kohtaan on olematon.

– Tuo on nainen, joilla ei muutenkaan ole mitään sanottavaa, eräs oppilas kommentoi kouluun saapuneen naispoliisin luentoa.

Muslimipoikien väkivalta on ”erilaista väkivaltaa”.

– On aivan normaalia, että poika lyö tyttöä, sanoi eräs muslimityttö, jota oli pahoinpidelty.

Neuköllnin yläasteella 95 prosentilla oppilaista on arabialaiset, turkkilaiset tai bosnialaiset taustat. Rehtori Tilmann Kötterheinrich-Wedekind on huolestunut siitä, että perusarvoja kyseenalaistetaan.

– Nykyaikaiseen opetukseen kuuluvia asioita joko otetaan vastaan suurella varauksella tai joissain tapauksissa vastustetaan avoimesti, rehtori toteaa.

Seksuaalikasvatuksen tuntien lähetessä monet oppilaat yllättäen sairastuvat. Oppilaiden kuullaan sanovan ”Etkö voisi peittää itsesi?” ja ”Voisitko edes käyttää päähuivia?”.

Imaami Cetin ei halua vähätellä ongelmaa mutta hän ei näe asiaan liittyvän ekstremismiä. Sen sijaan lapset haluavat, että heidän muslimi-identiteettinsä tunnustetaan.

– He eivät vaan tiedä kuinka ilmaista sen, imaami Cetin korostaa.

Haastateltujen opettajien mukana lapset elävät kahden maailman välissä. Rehtori Kötterheinrich-Wedekindillä on esittää mahdollinen ratkaisu, sekoittaminen: siirtolaisluokkiin pitäisi tuoda lapsia saksaa puhuvista keskiluokkaisista perheistä. Myös imaami Cetin pitää tätä hyvänä ratkaisuna.

Lähteet Focus, Tagesspiegel.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit