Eurooppa Maahanmuutto

Berliinin oikeus: Turvapaikanhakijoiden puhelimien tarkastaminen on laitonta

Kuva Pixabay.

Saksan maahanmuuttoviranomaiset ovat etsineet turvapaikanhakijoiden matkapuhelimista tietoja saadakseen mahdollisimman todenmukaisen kuvan turvapaikanhakijoiden aitoudesta. Turvapaikanhakijat eivät ole tästä pitäneet, ja tapauksia on viety oikeuteen. Tuomarit ovat nyt todenneet yhden tällaisen tutkinnan lainvastaiseksi.

Vuodesta 2017 lähtien Saksan viranomaiset ovat voineet analysoida turvapaikanhakijoiden matkapuhelimen metatietoja, jos heillä ei ole voimassa olevaa passia tai henkilökorttia henkilöllisyytensä todentamiseksi.

Kun Farahnaz S. haki turvapaikkaa Saksassa toukokuussa 2019, hänellä ei ollut esittää passia – harmillinen puute, joka vaivaa yllättävän monia kolmansien maiden turvapaikanhakijoita. Niinpä viranomaiset pyysivät häneltä puhelinta.

44 minuutin kuluttua Farahnaz S. sai puhelimensa takaisin. Samaan aikaan viranomaiset olivat skannanneet laitteen metatietoja saadakseen varmuuden, mistä hän on lähtöisin. Asia selvisikin, sillä Farahnaz S:n hakemus hylättiin.

Berliinin tuomareiden mukaan etsintä kuitenkin oli laiton. Hallintotuomioistuin päätti tiistaina, että Saksan liittovaltion maahanmuutto- ja pakolaisvirastolla (BAMF) ei ollut oikeutta vaatia pääsyä Farahnaz S:n matkapuhelintietoihin. BAMF myös rikkoi lakia tallentamalla tarpeettomasti etsinnässä saatuja tietoja.

BAMF on aiemmin puolustanut puhelinten tutkintoja välttämättömänä turvapaikkapetosten estämiseksi ja oikeudenmukaisten päätösten tekemiseksi, mutta päätöksellä voi olla pysyvä vaikutus siihen, miten Saksa käyttää jatkossa tekniikkaa turvapaikkahakemuksissa.

Farahnaz S:n asianajaja sanoi päätöksen antavan vahvan signaalin siitä, että BAMF ei saa käyttää ja säilyttää turvapaikanhakijoiden tietoja toisin kuin toimittaisiin Saksan kansalaisten tapauksessa.

Muissa paikallisissa tuomioistuimissa on vielä kaksi vireillä olevaa tapausta, jotka ovat nostaneet Syyriasta ja Kamerunista saapuneet pakolaiset, joten Saksan taistelu turvapaikanhakijoiden puhelinanalyyseistä on vasta alussa.

Lähde DW.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit