Eurooppa Rikos

Berliinin senaatti vaikeuttaa poliisin henkilötarkastuksia

Kuvituskuva.
Berliinin poliisi ei jatkossa saa tarkistaa henkilöllisyyttä vain siitä syystä, että epäilee laittomaksi siirtolaiseksi. Sosiaalidemokraattien, vihreiden ja vasemmiston  muodostaman senaatin mielestä tällaiset poliisin tekemät tarkastukset ovat rasistisia, yksityisyyttä loukkaavia ja halventavia.

Useamman antirasistisen järjestön järjestämä kampanja (Ban Racial Profiling – Gefährliche Orte abschaffen – Kielletään rotuprofilointi – vaaralliset alueet poistettava) vaatii rotuprofiloinnin kieltämisen henkilötarkastuksissa, sekä haluaa lopettaa poliisilta oikeuden julistaa kaupunginosia tai alueita kuten puistoja rikollisuuden rasittamiksi alueiksi ( „kriminalitätsbelasteten Orte“,  kbO) .

Poliisin vaaralliseksi luokittelemilla alueilla poliisilla on oikeus kysyä henkilötodistuksia keneltä vaan ja ilman epäilyä rikoksesta. Céline Barry Antidiskriminierungsnetzwerk – turkkilaisliitosta Berliinistä kertoo miksi kampanja on käynnistetty:

”Henkilökontrollit ilman syytä tai epäilystä johtavat siihen, että jokainen, joka sopii ulkoiselta olemukseltaan poliisin rikollisprofiiliin, tarkastetaan”, sanoo Barry. ”Ei-valkoiset joutuvat tässä tapauksessa useammin kontrollin alaiseksi kuin valkoiset”.

Berliinin poliisi ryhtyi profiloimaan alueita kaupungissa vaarallisiksi jo vuonna 1992. Siitä asti on poliisin ja ihmisoikeusjärjestöjen välillä käyty kiivasta keskustelua rotuprofiloinnista, jota ei virallisesti ole olemassa ja siksi sitä ei ole erikseen kielletty. Tämän ongelman Berliinin senaatti aikoo poistaa.

Tulevaisuus on määritelty senaatin muodostaneiden puolueiden (sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmisto) tekemässä hallitusohjelmassa, josta voi lukea, että poliisien koulutukseen on budjetoitu rahaa rasismin ja rotuprofiloinnin ehkäisemiseksi, sekä tavoitteeksi asetettu kattava lainsäädännön muutos, joka kieltää profiloinnin. Senaatin päätöksellä poliisi myös julkisti vaarallisten alueiden listan, jota poliisi piti ennen salassa tutkinnallisista syistä.

Senaatin tavoite, että kaikkia rotuja tarkastetaan yhtä aktiivisesti tasa-arvon nimissä, lienee jalo. Poliisin mielestä tilastojen kallistuminen ei-valkoisten puolelle johtuu vain siitä, että ei-valkoiset tekevät prosentuaalisesti enemmän rikoksia kuin valkoiset, ja tämä vääristää tilastoja.

Senaatti haluaa muutoksia myös kaupungin järjestyssääntöön (Allgemeinen Sicherheits- und Ordnungsgesetz, ASOG). Muutos kieltäisi henkilötietojen tarkistuksen, vaikka henkilöä epäiltäisiin laittomasta oleskelusta maassa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa