Eurooppa Rikos

Berliinissä kameraryhmän mukiloineet vaihtoivat iskun jälkeen vaatteita tunnistamisen estämiseksi

Kuva Pixabay.

Poliisi pyytää edelleen silminnäkijöiden apua Berliinissä vapunpäivänä tapahtuneen vaarallisen mukiloinnin tekijöiden tavoittamiseksi. Väkivaltaiseen hyökkäykseen osallistuneita on ilmeisesti ollut enemmän kuin aiemmin oli tiedossa. Nyt puhutaan 25 henkilöstä.

Aiemmin oli suunnitelmalliseen pahoinpitelyyn osallistuneita arvioitu olleen 15 henkilöä. Poliisi kertoo nyt, että tekijät vaihtoivat iskun jälkeen vaatetustaan tunnistamisen välttämiseksi. Kameraryhmää hakattaessa tekijät olivat myös naamioituneita. Tekijöitä pidetään anarkovasemmistolaisina.

Julkiskanava ZDF:n ”Heute Show” -kuvausryhmän kimppuun käytiin vapunpäivänä kello 16.20 itäisen Berliinin keskustan eli Mitten kaupunginosan ytimessä. lähellä Alexanderplatzia. Kuvausryhmä oli ollut tallentamassa mielenosoitusta Rosa Luxemburg Platzilla, jossa kuudetta kertaa oli menossa ”Hygiene-Demo” -mielenosoitus korona-rajoituksia vastaan.

Ryhmän kimppuun käytiin muutaman sadan metrin päässä. Heitä hakattiin mm. metallitangoilla. Kuvausryhmään kuuluva, ”Heute Show” -tiimiin kuuluva satiirikko Abdelkarim Zemhoute välttyi pahoinpitelyltä. Silminnäkijänä hän kertoo tilanteen olleen kuin sotaisesta elokuvasta, jossa väkivaltaiset ihmiset käyvät puolustuskyvyttömien kimppuun. Muutamat uhreista lojuivat jo tantereella.

– Niin raukkamaista ja brutaalia en ole koskaan kokenut, sanoi Abdelkarim uutistoimisto DPA:lle.

Viikko vapun jälkeen kokoontui Rosa Luxemburg Platzilla seitsemäs mielenosoitus. Paikalla oli muutamia kymmeniä mielenosoittajia. ”Hygiene-Demo” on vain eräs korona-rajoituksia vastustava liike. Niihin osallistuu moniaineksinen joukko ihmisiä ja ryhmiä, jotka osittain kinaavat keskenään.

Saksan poliittis-henkistä tilaa kuvaa, että erilaisiin mielenosoituksiin osallistuvia ryhmiä ja henkilöitä tarkkaillaan myös toisten järjestöjen taholta aktiivisesti. Berliinin Antifa raportoi jo ennen vapunpäivää arveluttavista aineksista ”Hygiene-Demon” tapahtumissa. Liikkeen perusti tunnettu vasemmistolainen hampurilainen toimittaja Anselm Lenz. Sitten Antifa tunnisti eräitä AfD:n poliitikkoja.

Koronamielenosoitukset ovat Saksassa saaneet eräänlaisen kansalaisvapauksien liikkeen sädekehän. Osanottajina on harvinaisen laaja kirjo, osin täysin vastakkaisia suuntauksia. Osa ryhmistä ei lukeudu mihinkään varsinaiseen poliittiseen suuntaukseen. Alkavana viikonloppuna odotetaan Stuttgartiin mielenosoitukseen kymmeniä tuhansia ihmisiä. Mielenosoitusten välineellistämisestä, jopa kaappaamisesta väitellään ja varoitetaan monelta suunnalta aktiivisesti.

Lähteet BZ Berlin, rbb24, Tagesspiegel.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit