Eurooppa Politiikka

Biden koulii Merkeliä – yhteiset läntiset arvot nostettava etusijalle

Joe Biden. Kuva Gage Skidmore / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Yhdysvaltain uusi presidentti on haastanut Saksan liittokanslerin nostamaan politiikassaan yhteiset läntiset arvot Saksan taloudellisten etujen edelle. Merkel vastasi Euroopan olevan huomattavasti Yhdysvaltoja riippuvaisempi taloussuhteista Venäjään ja Kiinaan.

Joe Biden tähdensi oikeusvaltioiden yhteistoimintaa autoritäärisiä poliittisia voimia vastaan. Presidentti mainitsi Kiinan ja Venäjän vaaratekijöinä. Unkaria ja Puolaa ei mainittu, mutta tarkkailijoiden mukaan osoite oli myös Euroopassa. Että maita ei nimetty, johtui Angela Merkelille osoitettavan kritiikin pehmentämisestä.

Uutisen mukaan Biden ymmärtää Euroopan haluttomuuden Trumpin aikakaudella ryhtyä ojentamaan unionin pahoja poikia. Unkarin suhteen Saksalla on joka tapauksessa suuri intressi yhteistyöhön mm. autoteollisuuden sikäläisten investointien vuoksi. Suhteessa Venäjään energiaintressit ovat mittavat, kun pyritään hiili-intensiivisestä taloudesta väljemmille vesille. Yhdysvallat puolestaan on tehnyt lähes kaikkensa estääkseen Nord Stream Kakkosen toteuttamisen vielä kalkkiviivoilla. Saksa ei aio suostua ratkaisemaan syvällistä intressien ristiriitaa peräytymällä hankkeesta.

Uutisessa ennustetaan Bidenin joutuvan vielä kokeelle, kun politiikan ensisijaisuuden korostamisesta on realiteettien paineessa siirryttävä pohtimaan, kuinka löytää toimivat taloussuhteet autoritääristen suurvaltojen kanssa. Länsi ei selviydy ilman taloudellista yhteistyötä Kiinan ja Venäjän kanssa.

Keskustelu käytiin Münchenin vuosittaista turvallisuuskonferenssia korvaavassa tv-lähetyksessä 19. helmikuuta. Etäyhteydellä mukana olivat Joe Biden, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Boris Johnson, António Guterres, Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen, Charles Michel, Tedros Adhanom Ghebreyesus, John F. Kerry ja Bill Gates. Varsinainen turvallisuuskonferenssi pyritään järjestämään myöhemmin kuluvana vuonna.

Lähde Daily News Hungary.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit