Eurooppa Politiikka

Bilderberg-kokous: Globaalieliitti huolestunut populistien menestyksestä Euroopassa

Bilderberg-hotelli, jonka mukaan on nimetty siellä vuonna 1954 ensimmäisen kokouksensa pitänyt vaikutusvaltainen ryhmä. Kuva: Henk Monster / Wikimedia Commons
Bilderberg -ryhmän globaalit vallankäyttäjät ovat niin syvästi huolestuneita populismin noususta Euroopassa, että ovat siirtäneet sen vuosikokouksen asialistan ensimmäiseksi kohdaksi

Johtavat poliitikot ja talousvaikuttajat sekä vaikutusvaltaiset toimittajat aloittavat 66. Bilderberg-kokouksen keskustellen Euroopassa leviävästä populismin aallosta.

Kokous pitopaikaksi on sattunut Italia, jonka parlamentti juuri hyväksyi luottamuslauseen uudelle populistiselle ja erittäin euroskeptiselle hallitukselle.

Huoli populismin vallasta Euroopassa on kasvanut voimakkaasti viime vuodesta, jolloin aihe oli vasta kahdeksantena 14-kohtaisen kokouksen asialistalla, johon kuului muun muassa keskustelut Trumpin hallinnosta, ”Euroopan Unionin suunnasta”, ilmastonmuutoksesta sekä valeuutisista.

Viimeisten 12 kuukauden aikana populistipuolueet voittivat vaalit Tšekin tasavallassa, maahanmuuttokriittiset ja euroskeptiset johtajat lisäsivät vaikutusvaltaansa Saksassa ja Itävallassa sekä pitivät valta-asemansa Unkarissa.

Perinteisesti EU-myönteinen Italia käänsi selkänsä EU:lle ja mahdollisti massamaahanmuuttovastaisen Legan ja eliittivastaisen Viiden tähden liikkeen yhteishallituksen, joka on Italian historian euroskeptisin.

Tämän vuoden Bilderberg-kokouksen 131 osallistujaa, joihin lukeutuvat Englannin keskuspankin pääjohtaja Mark Carney, Alankomaiden kuningas Willem-Alexander ja teknologiamiljardööri Peter Thiel, keskustelevat kokouksen asialistan mukaan 12 aiheesta.

Suomen 2018 Bilderberg-osallistujat
Verkkouutisten mukaan Suomesta Bilderberg-kokoukseen osallistuvat Koneen Antti Herlin, liikemies Björn Wahlroos sekä kokoomuksen puoluekokouksen väliin jättävä kansanedustaja Elina Lepomäki.

Kokouksen muita keskeisistä aiheita ovat muun muassa Venäjä, ”Saudi-Arabia ja Iran”, ”Yhdysvallat ennen [2018] välivaaleja” sekä ”totuuden jälkeinen maailma”.

Vuonna 1954 perustettu Bilderberg-ryhmä suunniteltiin helpottamaan Euroopan ja Pohjois-Amerikan välistä vuoropuhelua.

Vaikka kokouksella ei ole virallista valtaa, niin ryhmän jäsenten asema tekee siitä erään maailman vaikutusvaltaisimmista kokoontumisista.

Huippukokous pidetään 7.-10.6. ja siellä on voimassa Chatham House -sääntö, jonka mukaan osallistujat voivat käyttää keskusteluissa jaettuja tietoja vapaasti, kunhan tiedon jakaja ei ole tunnistettavissa.

Alice Scarsi / Daily Express 6.6.2018

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit