Kolumnit

Saudi-Arabian bin Salman: Eurooppa ei tunnusta islamistista vaaraa

Mohammed bin Salman. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

– Arabian maat tekevät suurta työtä terrorismia vastaan, sanoo Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman. Tämän työn tuloksena terroristit ovat joutuneet siirtämään toimintansa muualle, erityisesti Eurooppaan. – Eurooppa ei kuitenkaan tunnista eikä tunnusta tätä vaaraa, sanoo bin Salman.

Saudi-Arabian kruununprinssin mielestä Eurooppa on vaarassa. Islamistit vaeltavat Eurooppaan levittämään ideologiaansa, kertoo bin Salman Time-lehden haastattelussa. – Islamistit toivovat, että Euroopasta muodostuu seuraavan 30 vuoden aikana muslimiveljeskunnan maanosa ja muslimit hallitsevat Eurooppaa, kertoo kruununprinssi lehdelle.

– Tämä on vaarallisempaa kuin kylmä sota, ISIS tai Al-Qaida, sanoo bin Salman.

Bin Salman: Länsimaat eivät tee riittävästi terroristien torjumiseksi

Viimeisten kolmen vuoden aikana Saudi-Arabia ja muut Lähi-idän maat ovat tehneet suuria ponnistuksia taistelussa islamisteja ja terroristeja vastaan. Kruununprinssi lupaa maansa taistelevan jatkossakin aktiivisesti terrorismia vastaan.

Hänen mukaansa länsimaat eivät kuitenkaan tunnista ja tunnusta ongelmaa. Esimerkkinä hän mainitsee, että jo 1990-luvulla Saudi-Arabia oli valmis pidättämään Osama bin Ladenin hänen terrorististen toimiensa johdosta. Länsimediat hehkuttivat Osamaa vielä vuonna 1993 julkaistussa artikkelissaan Independent-lehdessä vapaustaistelijana, joka puolustaa mielipiteen vapautta ja taistelee vapauden puolesta.

Saudi-Arabiaa on usein arvosteltu sanavapauden rajoittamisesta, kertoo prinssi. Tämä ongelma nousee prinssin mielestä edelleenkin esiin keskusteluissa lännen kanssa. Kuitenkin hän haluaa korostaa, ettei radikaaleille riitä, että tarjotaan avointa yhteiskuntaa. Tällä tavalla heitä vastaan ei voida taistella, sanoo bin Salman.

Radikaalit ryhmät on tunnistettava ja leimattava rikollisiksi, koska heidän ideologioillaan ei ole mitään tekemistä mielipiteen vapauden kanssa. Heidän ideologioillaan tehdään vain lisää terroristeja, sanoo prinssi.

”Radikaalit on tuhottava!”

Prinssi ilmoitti jo vuoden 2017 syksyllä Times Headline-haastattelussa käyvänsä toimiin islamin radikaalin siiven hävittämiseksi. Haastattelussa hän kertoi, ettei maalla ole varaa hukata toista 30 vuoden jaksoa radikaalin islamin ikeen alla. – Se tullaan tuhoamaan tänään ja heti, sanoi prinssi lehdelle.

Yhdessä isänsä kuningas Salman bin Abdulazizin hän lupaa reformoida kuningaskunnan – erityisesti taloudellisesti. Kuitenkin hän tunnistaa ongelman investointien houkuttelemisessa maahan. Investointien perustana on vakaa maa, ja tämän vakauden uhka on radikaali islam.

Radikaali islam otti Saudi-Arabian panttivangikseen vuonna 1979

Kruununprinssin mielestä vuoden 1979 jälkeen radikalismi kaappasi islamin uskon haltuunsa ja sitä kautta otti Saudi-Arabian panttivangikseen. Ennen tätä Saudi-Arabia oli maa, jossa naiset ajoivat autolla ja kävivät töissä. Naisia sai valokuvata ja heitä näki televisiossa. Maassa ei myöskään ollut filmejä, musiikkia tai urheilua, jotka olisivat olleet kiellettyjä.

Viimeisten 40 vuoden aikana vallinnut Saudi-Arabia ei ole prinssin mielestä se aito Saudi-Arabia, joka maan pitäisi olla. Tämän asian prinssi toi esiin CBS-uutisten 60 minutes-lähetyksessä maaliskuun puolivälissä. Hän kehottaa ihmisiä googlaamaan Saudi-Arabian 60- ja 70-luvuilla, jotta ero tulisi selväksi.

Bin Salmanin mukaan radikaali islam tuli Saudi-Arabiaan vuoden 1979 Iranin islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Ajatollah Khomeinin ideologia islamilaisesta valtiosta levisi nopeasti ympäri islamilaisen maailman.

Saudi-Arabian kohtalon hetki oli 20. marraskuuta 1979, kun globaalin islamin nimissä 500 aseistettua radikaalia islamistia valloitti Mekkan suuren moskeijan ja otti tuhansia uskovia panttivangeikseen. – He vaativat sharia-lain käyttöönottoa kaikissa islamilaisissa maissa ja Saudi-Arabian kuningashuoneen kaatamista, koska se oli liian USA-myönteinen, kertoo prinssi.

Tätä tilannetta seuranneen kaksi viikko kestäneen vapautusoperaation seurauksena kuoli useita satoja ihmisiä. Henkiin jääneet radikaalit islamistit vangittiin ja teloitettiin vuoden 1980 alussa.

Pitääkseen valtansa tuolloinen kuningas Khalid päätti olla vastaamatta väkivallalla radikaalien vaatimuksiin ja alkoi tukea wahhabistista islamia. Tämä hetki oli tällä hetkellä tuntemamme Saudi-Arabian syntyhetki. – Me olimme kaikki uhreja. Meidän sukupolvemme kärsi tuon päätöksen takia, kertoo bin Salman. Tämän takia hänen päämääränsä on tuoda maansa takaisin juurilleen, joka on suvaitsevainen islam.

Prinssi itse kuvailee määritelmäänsä näin: – Meillä on radikaaleja, jotka eivät sulata sukupuolien sekoittamista. He eivät kykene erottamaan naisen ja miehen välistä suhdetta ja työpaikalla tapahtuvaa työskentelyä toisistaan. Monet tämän päivän säännöt ja elämäntavat erottuvat suuresti profeetan ja kalifaatin tavoista, jotka ovat realistisia esimerkkejä ja todellinen malli.

Yhteiskunta ja koululaitos on islamistien vallassa

Mekkan suuren moskeijan valtauksen jälkeen Saudi-Arabian koululaitos muuttui. Se muuttui konservatiivisemmaksi ja uskonnollisemmaksi. Saudi-Arabiassa tästä tuli suuri ongelma, koska koko yhteiskunta ja koululaitos täyttyivät radikaaleilla ryhmillä, joista vähäisin ei ollut muslimiveljeskunta.

– Koulut olivat suurimmilta osin tämän järjestön ”kaappaamia”, kertoo prinssi. – Vielä nykyäänkin tuosta kaappauksesta on jälkiä koko yhteiskunnassa, mutta ei aikaakaan, kun se on täydellisesti tuhottu, lisää kruununprinssi Mohammed bin Salman.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit