Kotimaa Uutiset

Bongasitko taivaalla edestakaisin kaartelevan lentokoneen? Ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi on alkanut

Näkymä Maanmittauslaitoksen kuvauslentokoneen ikkunasta. Kuva: Maanmittauslaitos.

Keväällä taivaalla saattaa nähdä edestakaisin pidemmän aikaa lentelevän lentokoneen. Todennäköisesti kone suorittaa ilmakuvausta: Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi on käynnistynyt, kerrotaan Maanmittauslaitoksen julkaisemassa tiedotteessa.

 

Suomen maapinta-alasta laserkeilataan vuosittain noin kuudesosa ja ilmakuvataan kolmannes Kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti. Keilausten ja kuvausten jälkeen aineiston laatu tarkastetaan ja käsitellään julkaisukelpoiseksi. Loppuvuoteen mennessä koko aineisto on asiakkaiden käytettävissä.

– Aloitamme omalla laitteistolla tehtävät ilmakuvaukset heti, kun lumet ovat sulaneet. Myöhäisen kevään vuoksi työ käynnistyi tänä vuonna vasta vapun tienoilla – noin kuukautta myöhemmin kuin vuonna 2021, kertoo ilmakuvaamisen johtava asiantuntija Petri Leiso Maanmittauslaitokselta.

Ilmakuvaukset onnistuvat vain poutakeleillä

Kuvaukset onnistuvat ainoastaan aurinkoisella ja kirkkaalla säällä. Pilvet ja esimerkiksi ilmakehän epäpuhtaudet estävät kuvaamisen.

– Viime vuonna saatiin ennätyssaalis ennätysnopeasti, koska lentokelit olivat historiallisen hyvät. Odotamme nyt jännityksellä, millaiset kelit meille ja lomailijoille tänä kesänä osuu, Petri Leiso sanoo.

Samat maa-alueet sekä ilmakuvataan että laserkeilataan. Puolet kuvauksista saadaan tehtyä Maanmittauslaitoksen omalla kuvauskoneella ja kameralla. Loput kuvaukset ja kaikki keilaukset tekee konsulttiyritys, joita on apuna neljä. Näin kalustoa on käytössä riittävästi.

– Usean toimijan kanssa keilaus- ja kuvauskauden projektinhallinta on melkoinen palapeli. Parhaimmillaan meillä voi olla saman vuorokauden aikana kuusi lentokonetta ilmassa keräämässä aineistoja. Hyvin ne palaset loksahtelevat kuitenkin jo kohdilleen, kun tätä on useampi vuosi tehty, sanoo laserkeilauksen johtava asiantuntija Teemu Mielonen.

Välttämätöntä tietoa yhteiskunnallisten toimintojen takaamiseksi

Viime vuonna julkaistut historialliset ilmakuvat, modernit digikameralla otetut kuvat ja vuodesta 2008 alkaen kerätty laserkeilausaineisto muodostavat yhdessä tärkeän tietovarannon erilaisiin tarkoituksiin.

Ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat muun muassa Puolustusvoimat, Ruokavirasto sekä metsä- ja luontosektorin toimijat. Esimerkiksi metsävaratiedon keräämiseksi tarvitaan samalta alueelta samana vuonna kerätyt ilmakuvat sekä laserkeilausaineistot.

Kuka tahansa voi vertailla eri vuosien ilmakuvia Paikkatietoikkunassa, missä historialliset ilmakuvat ovat olleet nähtävillä viime vuoden kesästä lähtien. Vanhimmat Paikkatietoikkunan kuvat ovat ilmakuvaushistorian alkuajoilta, 1930-luvulta.

– Uudet aineistot ovat tärkeitä asiakkaillemme, mutta mahdollisuus vertailla niitä aiempiin aineistoihin on osoittautunut suorastaan kullanarvoiseksi. Palvelun suosio on lyönyt meidät ällikältä, iloitsevat Leiso ja Mielonen.

 

Maanmittauslaitos

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Kiva, että nurkille kuseskelu astuu uuteen aikakauteen!!!

ike

No joku ei tiedä, Edesmennyt Benjamin Robert Rich oli amerikkalainen insinööri ja Lockheed Skunk Worksin johtaja, eli ei aivan turha mies. Vastuussa aika paljolti amerikan kehittyneimpien sotilaskoneiden kehittelystä. En oikein tiedä oliko kommenttisi sarkasmia . En nyt haluaisi että otat tämän itseesi mutta joskus tuntuu kuin yrittäisin puhua lapsille. Kyseisen miehen sanomisiin tulisi suhtautua vakavasti. Voihan se vaan olla että minulla tällä iällä jo tuo seniiliys alkaa salakavalasti iskeä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
ike

Ovat tärkeitä varmaan myös Venäläisille. No leikki leikkinä. Eiköhä Suomen kamara ole jo aika hyvin kuvattu kaikkien toimijoiden toimesta, myös suomalaisten. Onhan noita Googlenkin kuvaamia paikkoja aika paljon sumennettu jokapuolella, en nyt tiedä miten tärkeää se on, luulen että kaikilla tarvisijoilla jo on kaikki tieto mitä haluavat. Ben Rich sanoi että meillä on jo tekniikka viedä ET:t kotiin, tosin vähän ennen kuolemaansa. Joku maapallon kuvannus on pikkujuttu. Sotilasteknologia on ollut edellä 50…100 vuotta. Sitä se oli 100 vuotta sitten. Miten pitkällä se on nyt. Jos olisit toisessa maailmankaikkeudessa elävä tutkimusmatkailija niin ottaisitko yhteyttä Bideniin vai Niinistöön. No en kumpaankaan. USA:n presidentillä on yäpuolellaan niin monta turvallisuus(salaus) kerrosta että joku noista n. (35…49) torppaa hänet. 😊

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari

Kansalaisen verkkokauppa