Eurooppa Politiikka

Bosnian turvallisuusministeri Zagrebissa: ”Bosniasta ei tule siirtolaisten parkkialuetta”

Kuva Shutterstock.

Bosnia-Hertsegovinan turvallisuusministeri Fahrudin Radončić sanoi maanantaina Zagrebissa Kroatiassa, että elintasopakolaisuus ei ole humanitaarinen asia. Hän tulee myös tekemään kaikkensa, että Bosnia-Hertsegovinasta tule siirtolaisten ”parkkialuetta”.

Total Croatia News kertoo, että Kroatia oli tarkoituksella valittu Bosnia-Hertsegovinan ja Kroatian kahdenkeskisen tapaamisen paikaksi, sillä mailla on tuhat kilometriä yhteistä rajaa.

– Kroatian rajan läpipääsemättömyys on Bosnialle erityisen tärkeää turvallisuus- ja muista syistä, turvallisuusministeri Radončić painotti.

Tiiviillä rajalla Kroatia voi turvallisuusministerin mukaan toteuttaa Schengen-sääntöjen vaatimukset mutta myös vähentää Balkanin reitin houkuttavuutta siirtolaisille. Tällöin siirtolaiset joutuvat kiertävät Bosnian ja Kroatian.

Kroatian sisäministeri Davor Božinović yhtyi bosnialaisen virkaveljensä lausumaan, mutta lisäsi, että jokin uusi siirtolaisreitti ei olisi kenenkään edun mukaista.

– Meidän täytyy saavuttaa yksimielisyys EU-tasolla tavoitteista ja aikeista liittyen elintasopakolaisiin, sisäministeri Božinović sanoi.

Turvallisuusministeri Radončić sanoi , että Brysselin ei tule käsitellä siirtolaiskriisiä enimmäkseen humanitaarisena vaan myös turvallisuusasiana. EU:n antamasta rahoituksesta 93 prosenttia menee humanitaariseen apuun ja vain 7 prosenttia turvallisuutta parantaviin toimiin. Radončić kertoi myös tekevänsä kaikkensa, jotta Bosnia-Hertsegovinasta ei tule siirtolaisten parkkialuetta.

Vaikka ministerit kertoivat maidensa ryhtyneen yhteistyöhön rajavalvonnassa, Bosnian Radončić varoitti hälyttävästä tilanteesta rajoilla.

– Jokainen rajapoliisi valvoo 25 kilometriä rajaa. Kolmen viimeisen vuoden aikana rajapoliisiin ei ole palkattu yhtään virkailijaa, turvallisuusministeri muistutti ja lisäsi, että maa tarvitsee välittömästi 400 poliisia lisää.

Pidemmän aikavälin tarve on kuitenkin jopa 1200 poliisia.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit