Eurooppa Politiikka

Brandenburgin AfD ei taivu puheenjohtajansa erottamiseen

afd
Kuvituskuva. Kuva Metropolico.org / Flickr

Brandenburgin maapäivien AfD ei suostu erottamaan puheenjohtajaansa Andreas Kalbitzia ryhmästä. Puolueen liittohallitus päätti pikavauhtia erottamisesta viime perjantaina. Juttu menee siviilioikeuteen.

AfD:n puoluejohto erotti perjantaina Brandenburgin puoluejärjestön puheenjohtajan Andreas Kalbitzin. Syynä erottamiseen olivat poliittiset synnit kolmen vuosikymmenen takaa. Hän muun muassa oli osallistunut kansallismielisen järjestön kesäleirille.

Brandenburgin maapäivillä AfD on toiseksi suurin ryhmä viime syksyn suurvoiton jälkeen. Kokouksessaan ryhmä eilen päätti ensi töikseen muuttaa ryhmän sääntöjä. Yksimielisen päätöksen mukaan ryhmän jäsenenä voi olla myös puolueeseen kuulumaton maapäiväedustaja.

Sen jälkeen ryhmä äänesti vielä erikseen äänin 18-2 yhden pidättyessä, että Kalbitz on edelleen ryhmän jäsen. Kysymys ryhmän puheenjohtajasta odottaa siviilioikeuden päätöstä puolue-erottamisen laillisuudesta. Kalbitz itse korostaa, ettei kysymyksessä ole taisteluhaaste puoluejohdolle, vaan on selvitettävä päätöksen lainmukaisuus.

Nykyinen koko puolueen puheenjohtaja Jörg Meuthen uskoo puolueen enemmistön olevan hänen kannallaan. Meuthen ajoi erottamista, joka hyväksyttiin puoluejohdossa äänin 7-5. Meuthen lukee Kalbitzin synniksi kansallishenkisen partiotyyppisen nuorisojärjestön (Heimattreue deutsche Jugend) jäsenyyden 27 vuotta sitten sekä kuulumisen tuolloin lyhyen aikaa myös Republikaanit -puolueeseen. Puoluejohtaja närästää erityisesti, ettei Kalbitz olisi asiasta kertonut.

Meuthen korostaa Kalbitzin eron johtuneen hänen ”todistettavasti äärioikeistolaisesta esihistoriastaan”. Puolueen on päästävä eroon ”äärioikeistolaisista yhteyksistä”. Arveluttavista tahoista puolueella on erityinen ´yhteensopimattomien järjestöjen´ lista. Vuosikymmenten takainen jäsenyys tai toiminta vaikuttaa olevan raskauttavaa.

Brandenburgin maapäiväryhmän toiminnanjohtaja Dennis Hohloch sanoo, että ihmisellä tulee olla lupa elämässään kehittyä, vaikka ´nuoruuden syntejä´ olisikin. Kalbitz ei hänen mielestään ole uusnatsi tai äärioikeistolainen. Perustason aktiivisuuteen perustuvan puolueen sisäinen väittelykin on sille voimaksi.

Lähteet MDR, n-tv.

  • 39
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset