Eurooppa Politiikka

Brendan O’Neill: Trump-hysteria peittää edeltävän ajan rikoksia

Anti-Trump-mielenosoitus Lontoossa 30. tammikuuta 2017. Kuva: Alisdare Hickson

Toimittaja Brendan O’Neillin mukaan Trumpin hysteerinen kuvaaminen epänormaaliksi valkopesee edellisten poliitikkojen tekemiä pahoja rikoksia, jollaisia Trumpilla ei ole tilillään.

Lehdistö, julkkikset, opettajat ym. Trumpia leimaamassa

En pidä Donald Trumpista. Mielestäni hän oli harkitsematon ja ahdasmielinen kieltäessään maahantulon tietyistä maista. Silti en voi tukea hänen vastustajiaan, jotka liioittelevat jopa holokaustiin vedoten. En voi yhtyä ajatukseen, että hän olisi ainutlaatuisen huono saati mahdollisesti kaikkien aikojen pahin presidentti. En pidä häntä ”virheenä” tai ”epänormaalina”, jota emme saa koskaan ”normalisoida”. Yksinkertainen syy siihen miksi en voi ajatella noin on se, että Trumpin pitäminen epänormaalina epäsuorasti normalisoi häntä edeltäneen ajan. Se valkopesisi historiaa. Se antaisi anteeksi tai vähättelisi aikaisempien poliitikkojen rikoksia.

Kaikkialla ajatellaan Trumpin olevan pelottavan erilainen historiallisesti. ”Älä pidä Trumpia normaalina presidenttinä”, otsikoi Guardian. Ilmeisesti Theresa May ei ole ”Riittävästi sisäistänyt Trumpin olevan poikkeama”. The New Yorkeria kalvaa vaara, että ”trumpismi hyväksytään amerikkalaisen ajattelun valtavirtaan”. Julkkikset varoittavat pitämästä Trumpia normaalina, koska todellisuudessa hän on ”jotain kauheaa”. Mielenosoittajat pitävät häntä epänormaalina presidenttinä, jota voi verrata vain yhteen tiettyyn historialliseen henkilöön. ”Olemme historian opettajia, joten tiedämme miten tämä tulee päätymään”, luki Downing Streetin viimeöisen mielenosoituksen kyltissä, jossa Trump oli kuvattu Hitleriksi. Säälin lapsia, joita nämä ihmiset opettavat.

Tahriintuneet poliitikot Trumpia leimaamassa

En käsittele nyt sitä, kuinka epäsuoran epädemokraattista Trumpin laillisuuden ylimielinen kieltäminen on. Tämä ei halvenna pelkästään Trumpia, vaan myös niitä 62 miljoonaa ihmistä, jotka äänestivät häntä. Loppujen lopuksi, miksi he oikein halusivat Trumpin johtamaan tasavaltaansa toisin kuin ne tiedostavammat, joiden mukaan hän ei sovi kyseiseen työhön? Vielä tärkeämpää on se, miten tämä epänormalisoinnin ajaminen vaikuttaa muihin poliitikoihin. Se antaa heille synninpäästön ja se kaunistelee heidän tekojaan. Se kertoo heille, että kansakuntien horjuttaminen ja toisten elämän tuhoaminen on normaalia, ainakin Trumpiin verrattuna. Vasemmiston ylimielinen ja aristokraattinen Trumpin oikeutuksen kyseenalaistaminen laajemmin ymmärrettynä oikeuttaa hänen edeltäjiensä teot, myös niiden, jotka tekivät paljon pahempia asioita kuin Trump.

Tämän vuoksi jotkut varsin epämiellyttävät poliitikot ovat voineet kiillottaa mainettaan Trumpin vastaisen hysterian avulla. Esimerkkinä Madeleine Albright, joka sai valtavasti suosiota Twitterissä viime viikolla, kun hän sanoi saattavansa rekisteröityä muslimiksi protestoidakseen Trumpin matkustusmääräystä. Tämä on se sama Bill Clintonin YK-suurlähettiläänä toiminut Madeleine Albright, jolta vuonna 1996 kysyttiin oliko Yhdysvaltain Saddamin vastaisista pakotteista seuraava irakilaislasten kuolemat moisen arvoista. Hän vastasi ”Mielestäni tämä on hyvin vaikea päätös, mutta uskomme hinta on sen arvoista.”

Miettikää syvällisesti tätä. Tämä pahoitteleva nainen, joka oli osa muslimien suurista kärsimyksistä vastuussa olevaa hallintoa, voi nyt kerätä poliittisia irtopisteitä sanomalla rekisteröityvänsä muslimiksi. Millaisessa moraalitodellisuudessa pidetään pahempana rajoittaa seitsemän muslimienemmistöisen valtion kansalaisten liikkumisvapautta verrattuna islamilaisen maan miltei tuhoamiseen? Vastaus on Trumpin vastaisen hysterian kieroutuneessa moraalitodellisuudessa. Historiaa ymmärtämättömien maailmaa ovat muokanneet Trumpin vastustajat, jotka kertovat hänen olevan epänormaali kaikkien muiden ollessa normaaleja. Heidän mukaansa Trump on paha ja siksi Albright ja muut ovat hyviä, tai ainakin parempia.

Libyan kaotisoineet hurskastelevat

Hillary Clintonia on uudelleen twiitattu kymmeniä tuhansia kertoja kun hän kommentoi Trumpin matkustusmääräystä: ”Tämä ei edusta meitä.” Mutta juurikin sitä hän edustaa. Hän ajoi Libyan pommittamista syösten osaltaan maata sekasortoon ja ajaen satoja tuhansia pakolaisiksi. Ed Miliband puhui Downing Streetin mielenosoituksessa. Hän kannatti Libyan pommituksia täysin. Ihmiset, jotka humanismiin verhoutuen aiheuttivat pakolaisuutta, moraaliposeerasivat Trumpin tiukkaa pakolaislinjaa kritisoimalla. Ihmiset, jotka aiheuttivat tai hyväksyivät muslimimaiden epävakauttamisen, tuomitsevat Trumpin kovat sanat muslimimaista. Tuo on moraalisesti kieroutunutta. Millään tahansa puolueettomalla moraalimittarilla Clinton ja Miliband tekivät paljon pahempaa Libyan kansalle kuin Trump. Mutta tämä on jätetty huomiotta, unohdettu tai hukutettu riemukkaaseen moraaliseen tarmoon, joka nousee Trumpin vihaamisesta.

Trumpiin muka päättyi yli 70 vuoden ”normaali” aika

Historian ymmärtämättömyys on todellinen vaara. Trumpin kuvaaminen epänormaaliutena ja murtumana asianmukaisessa amerikkalaisessa politiikassa, tekee menneisyyden kauheuksista normaaleja: Hiroshimasta ja Nagasakista, Vietnamista, mccarthyismista, Irakista, Afganistanista ja monesta muusta. Epäsuorasti näin annetaan ymmärtää, että kaikki nuo olivat normaalia, jopa hyvää.

Tässä näen mielenosoitusten ongelman: ne edistävät tunnepitoista raivoa historiantajun kustannuksella ja painavat menneisyyden syntejä unohdukseen. Tämä on todella huono asia erityisesti nuoremmille ja uudemmille mielenosoittajille. Heitä kannustetaan ajattelemaan, että toisesta maailmansodasta tähän asti, Hitlerin jälkeen ja ennen Trumpia asiat olivat melko hyvin tai ainakin ”normaaleja”. Mielenosoitukset eivät ole ollenkaan radikaaleja. Itse asiassa ne ovat lahja valtaapitäville sodanlietsojille ja valehtelijoille, jotka huomaavat ”Trump on Hitler” -huudossa mahdollisuuden saavuttaa uudelleen moraalisen asemansa. Kontrolloimaton viha ehkä tahattomastikin kasvaa Trumpia kohtaan, kun kritiikittömästi ja sovinnaisesti pahoitellaan Trumpia edeltänyttä mädännäisyyden aikaa. Tämä antaisi barbarian anteeksi.

Brendan O’Neill on toimittajana Spiked-lehdessä sekä kolumnistina The Australian ja The Big Issue -lehdissä.
Brendan O’Neill/blogi The Spectatorissa

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit