Eurooppa Politiikka

Brexit ajaa urbaaniliberaalit ja duunarit kiistaan Britannian työväenpuolueessa

Jeremy Corbyn Lontoossa 29. tammikuuta 2010. Kuva: Chris Beckett

Brexitin parlamenttikäsittely on nostanut esiin Britannian Labour-puolueen jakaantumisen EU:ta kannattaviin suurkaupunkien liberaaleihin sekä työväenluokkaiseen kantaväestöön, joka on huolissaan maahanmuutosta. Tämä jakautuminen punavihreään uusvasemmistoon sekä perinteiseen työväenvasemmistoon näkyy myös muissa Länsi-Euroopan työväenpuolueissa.

Brexit-myönteisyydellä houkutellaan äänestäjiä

Britannian työväenpuolueen (Labour) johtaja Jeremy Corbyn määräsi keskiviikkona kansanedustajat tukemaan lain ensimmäistä vaihetta, jolla valtuutetaan hallitus aloittamaan neuvottelut EU:sta eroamiseksi. Kuitenkin 47 Labour-parlamentaarikkoa ei totellut määräystä monen muunkin ollessa poissa äänestyksestä.

Lainsäädännön palautuessa alahuoneeseen ensi viikolla tottelemattomuus todennäköisesti jatkuu, jos Labour odotetusti ei saa läpi eroamisen ehtoja lieventäviä muutoksiaan.

Erimielisyydet nostavat uusia epäilyksiä Corbynin johtajuudesta. 23. tammikuuta puolueen kannatus oli vajonnut 24 prosenttiin, mikä on 16 prosenttiyksikköä jäljessä pääministeri Theresa Mayn konservatiiveja.

Mutta erimielisyydet heijastavat laajempia ongelmia työväenpuolueessa, joka on jo vuosia tasapainoillut EU-suuntautuneiden liberaalien ja maahanmuutosta huolestuneiden työväenluokkaisten äänestäjien välillä.

Brexit-kansanäänestyksessä valtaosa Labourin parlamentaarikoista kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta, mutta kaksi kolmasosaa Labourin hallitsemista vaalipiireistä äänesti EU-eron puolesta.

”Puolue saa kannatuksensa kahdesta hyvin erilaisesta vaalipiirityypistä”, sanoo Hullin yliopiston vanhempi politiikan luennoitsija Simon Lee.

Hän lisäsi: ”Suurkaupunki- ja yliopistovaalipiireissä selvä enemmistö äänestäjistä äänesti kansanäänestyksessä EU:hun jäämisen puolesta.

”Mutta suurin osa parlamenttipaikoista, jotka Labourin on pidettävä tai voitettava, edustavat vaalipiirejä joissa äänestettiin EU-eron puolesta.”

Brexit-prosessia tukemalla Corbyn selvästi tähyää tulevaan. Myöhemmin tässä kuussa on täytevaalit, jotka ovat ensimmäinen mittari hänen onnistumiselleen.

Maahanmuutto- ja EU-vastaisella itsenäisyyspuolueella (UKIP) on suuria toiveita viedä Labourilta Stoke-on-Trentin vaalipiiri, jossa tuettiin Brexitiä.

”Jättimäinen virhe”

Viime kesänä Corbyn selvisi epäonnistuneesta syrjäyttämisyrityksestään, jonka takana oli puolueen keskustaan suuntatuva parlamenttiryhmän enemmistö, joka syytti vasemmistolaista puoluejohtajaansa liian lepsusta kampanjoinnista EU:ssa pysymisen puolesta.

Viime kuukausina on ollut epäilyttävän rauhallista, mutta hänen päättäväisyytensä saada Labour kunnioittamaan kansanäänestyksen tulosta on suututtanut joitakin hänen vahvimpia tukijoitaan.

Kymmenen jäsentä hänen varjohallituksestaan sekä kolme ”puoluejyräparlamentaarikkoa” kapinoi äänestämällä lakia vastaan, kun taas neljä muuta jäsentä erosi varjohallituksesta ennen äänestystä.

Corbynin tärkeä liittolainen Diane Abbott oli pois äänestyksestä valittaen vaikeaa migreeniään. Abbottin vaalipiiri Lontoossa äänesti selvästi Brexitiä vastaan.
Samaan aikaan New Statesman totesi, että 7000 Labourin jäsentä on eronnut sen jälkeen, kun Corbyn ilmoitti tukevansa Brexit-lakia.

Jopa vahvasti Corbynia tukeva Canary-uutissivusto kertoi, että tämä ”jättimäinen virhe” ”saattaa viedä häneltä johtajuuden”.

”Trumpin politiikan” ajaminen

Corbyn on toistaiseksi kieltäytynyt rankaisemasta kapinoitsijoita, lykäten päätöksiä kunnes parlamentin jäsenet ensi viikolla keskustelevat muutosesityksistä lakiin.

Labour on sitoutunut Euroopan sisämarkkinoilla pysymiseen sekä työntekijöiden oikeuksien suojeluun, etenkin kun May varoitti olevansa valmis lähtemään EU:sta ilman uutta kauppasopimustakin.

Mutta monet parlamentaarikot katsovat velvollisuudekseen tukea kansanäänestyksen tulosta jo välttääkseen rohkaisemasta kansanäänestyksen eliittivastaista mielialaa, jossa samaa on henkeä kuin Donald Trumpin voitossa Yhdysvalloissa.

”En ajaisi ihmisiä kohti Trumpin politiikkaa sivuuttamalla heidät”, sanoi Labourin taloustiedottaja Clive Lewis.
Hän kuitenkin uhkasi kapinoida, jos ensi viikolla Labour ei muuta lakia estääkseen ”kovan” Brexitin.

”Tämä ei ole helppoa aikaa olla sosialidemokraatti. Elämme nationalistisen kuohunnan aikaa sekä kaipuuta kohti suljettuja talouksia”, lisäsi Labour-parlamentaarikko Wes Streeting.

Mutta hän lisäsi: ”Viestini puolueelleni on se, että jos haluamme olla taas hallituksessa ja luoda haluamamme maailman, niin meidän täytyy ensin sitoutua maailmaan sellaisena kuin se on.”

Breitbart-AFP 3.2.2017

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit