Eurooppa Maahanmuutto

Brexit: Rikostaustaiset EU-kansalaiset eivät pääse Iso-Britanniaan vuodenvaihteen jälkeen

Heathrown lentoasemalta. Kuva Wikimedia Commons.

Vuodenvaihteen jälkeen Iso-Britanniaan eivät pääse EU-kansalaiset, joilla on vakava rikosrekisteri. Tavoitteena on parantaa turvallisuutta Iso-Britanniassa.

Toistaiseksi ennen Brexitin lopullista toteutumista Iso-Britannia joutuu EU:n vapaan liikkuvuuden vuoksi päästämään maahan myös rikostaustaiset EU-kansalaiset

Tammikuun 1. 2021 alkaen Britannia ottaa käyttöön uudet maahanmuuttolait, jotka estävät EU-rikollisten pääsyn maahan.

Sisäministeri Priti Patelin mukaan Britannia on tähän saakka ollut pakotettu päästämään ulkomaiset vaaralliset rikolliset kaduilleen – rikolliset, jotka eivät kunnioita Britannian arvoja ja uhkaavat maan elämäntapaa.

– Tällä hetkellä sisäministeriön on EU-määräysten vuoksi osoitettava, että EU-rikolliset edustavat välitöntä ja riittävän vakavaa uhkaa, ennenkuin oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen voidaan rajoittaa. Tämä päätös ei [tällä hetkellä] voi perustua pelkästään tuomioon, olipa se sitten murha tai raiskaus, sisäministeri selitti.

Tammikuun 2021 alusta alkaen EU-kansalaista ei päästetä maahan, jos tämä on tuomittu vähintään yhden vuoden vankeustuomioon. Sama koskee EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia.

Jos tuomio on pienempi kuin yksi vuosi vankeutta, sisäministeriö tarkastelee henkilön rikoshistoriaa erikseen. Myös tällaisissa tapauksissa maahantulon estäminen on mahdollista, jotta Iso-Britannian kansalaisten turvallisuus voidaan paremmin taata.

Vaikka taustalla ei olisikaan vankeustuomiota, EU-kansalaisen pääsy maahan saatetaan estää, jos rikos on aiheuttanut vakavaa haittaa, henkilö on viimeisen vuoden aikana saanut edes jonkinlaisen tuomion tai henkilön läsnäolo Britanniassa saattaa muutoin aiheuttaa vahinkoa.

Vuoden 2021 alusta lukien poliisilla on myös enemmän valtuuksia suojella kansalaisia, sillä uusi luovutuslaki antaa heille oikeuden pidättää välittömästi kansainvälisesti etsityt rikolliset ilman ensin haettavaa pidätysmääräystä.

Lähde SchengenvisaInfo.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit