Eurooppa Politiikka

Brexit saattaa päästää EU-integraation nopean kiihtymisen valloilleen

EU-komission rakennus. Kuva Pxfuel.

Liittovaltiohankkeen kannattajat Brysselissä näkevät Iso-Britannian EU-eron, Brexitin, tilaisuutena kiihdyttää EU-integraatiota.

EU:n massiivinen budjetti ja elvytyspaketti ovat askel kohti liittovaltiota. EU-huippukokouksessa heinäkuussa tehty päätös siirtyä kohti yhteistä lainanottoa koronaviruksen jälkeisen EU-elvytyssuunnitelman rahoittamiseksi on osoitus siitä, mitä nyt voidaan saavuttaa.

– Brittien ollessa mukana emme olisi edes keskustelleet tästä, he olisivat sanoneet ”ei” välittömästi, sanoo ranskalainen professori Robert Frank, joka on kirjoittanut kirjan Britannian vaikeasta suhteesta Euroopan unioniin.

EU-johtajat ovat pitäneet elvytyspakettia läpimurtona ja sitä on ylistetty laajalti liittovaltion kannattajien keskuudessa.

– Se luo EU:lle yhteisen finanssipolitiikan, jota sillä ei ole koskaan ennen ollut, sanoo entinen brittiläinen Euroopan parlamentin jäsen ja federalisti Andrew Duff, joka on nyt vierailevana jäsenenä European Policy Centre -järjestössä (EPC).

Yhteistä lainaa vastustivat aluksi muun muassa Alankomaat, Tanska, Itävalta, Suomi ja Ruotsi – liittouma, joka aiemmin olisi luottanut Ison-Britannian tukeen. Kun Ranska oli vakuuttanut Saksan suunnitelman taakse, nämä pienet valtiot jäivät alakynteen ja joutuivat lopulta tekemään kovia kompromisseja.

– Kyseessä ei ole päätetty, selkeästi harkittu strategia, mutta kyseessä on ajautuminen kohti federalistisempaa EU:a, Duff väittää.

Tätä taustaa vasten Brexit jättää Ranskan presidentille Emmanuel Macronille vapauden edetä EU:n integraation syvenemistä ajavassa agendassa.

Lähde Korea Times.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit