Eurooppa Talous

Brexitin välitili – punta kahdeksan vuoden huipussaan, euro kriisissä

Englannin punnan kurssi on korkeimmillaan kahdeksaan vuoteen, vastoin Brexit-äänestyksen aikaisia povauksia. Euroalueen valuutta puolestaan on kriisissä.
Englannin punta on noussut jo neljättä viikkoa euroon verrattuna, ja kun marraskuuta on enää muutama pörssipäivä jäljellä, valuutta on 8 vuoden huipussaan. Punnan kurssi on noussut 5 prosenttia kuun alusta, kun Aasian analyytikot ovat väläytelleet huolia euron tulevaisuudesta.

Analyytikot ovat alleviivanneet Britannian vakaata taloudellista suorituskykyä vuoden kolmannella neljänneksellä. Tulokset julkaisi perjantaina Britannian kansallinen tilastokeskus. Kotitalouksien kulutus kasvoi 0.7% ja elinkeinoelämän investoinnit 0.9%. Vähittäiskaupan kasvu marraskuussa oli kuluneen vuoden voimakkainta, ja kasvuennuste joulukuulle oli myös positiivinen. Raportti on ensimmäinen Brexit-äänestyksen jälkeen.

Britannian teollisuudesta on kuulunut muitakin hyviä uutisia. Autovalmistaja Jaguar Land Rover suunnittelee sähköautojen tuotantoa Britanniassa, ja uusien työpaikkojen tarve saattaa olla useita tuhansia.

Punnan ja euron kontrasti on voimakas, sillä euro on kärsinyt EU:n poliittisesti epävarmasta tilanteesta, erityisesti Ranskassa, missä Marine Le Pen, Front Nationalin (FN) johtaja, on saanut loisteliaita tuloksia tulevien presidentinvaalien mielipidekyselyissä. Investointipankki Jefferiesin pääekonomisti David Owen sanoi: ”Aasiassa on huolestuneisuutta Ranskan presidentinvaalien suhteen. Poliittisen epävarmuuden vuoksi, markkinat ovat alkaneet hinnoittelemaan riskin valuuttakursseihin.”

Analyytikkojen toinen huolenaihe on Italian taloudellinen tilanne sekä tuleva kansanäänestys perustuslain muuttamisesta. Italian velkaantumisaste suhteessa bruttokansantuotteeseen on 133% ja Italian työmarkkina-asemat ovat huonot. Markkinoille pääasialliset huolenaiheet ovat Italian kansanäänestys, missä ei-äänillä on 8 prosenttiyksikön johto, sekä spekulaatiot, että pääministeri Renzi joutuisi eroamaan jos ei-äänet voittavat.

Express

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa