Eurooppa Maahanmuutto

Britannia otti laittomasti säilöön tuhansia palautettavia turvapaikanhakijoita – korvaukset jopa miljoonia puntia

Britannian korkein oikeus. Kuva Tom Morris / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Britannian korkein oikeus on päättänyt, että sisäministeriö otti Dublin-spoimuksen mukaisesti palautettavia turvapaikanhakijoita lain vastaisesti säilöön vuoden 2014 jälkeen.

Päätös koskee tuhansia henkilöitä, jotka Britannia on ottanut säilöön palautusta varten Dublin III-sopimuksen astuttua voimaan tammikuussa 2014 ja Britannian oman lainsäädännön muututtua maaliskuussa 2017.

Talteen otettujen turvapaikanhakijoiden korvaukset saattavat asiasta kertovan The Guardianin mukaan kohota miljooniin puntiin.

Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkaa tulee hakea ensimmäisestä maasta, jossa henkilö saapuu EU:n alueelle. Kun turvapaikanhakija rekisteröidään, häneltä otetaan sormenjäljet tunnistamista varten. Jos käy ilmi, että henkilö on jo rekisteröitynyt turvapaikanhakijaksi jossain toisessa EU-maassa, hänet tulee Dublin-sopimuksen mukaisesti palauttaa kyseiseen maahan hakemuksen käsittelyä varten.

Britanniassa tuhannet maasta turvapaikkaa hakenutta otettiin Dublin-sopimuksen mukaisesti säilöön palauttamista varten. Dublin-sopimuksen mukaan kuitenkin vain ne, joiden voidaan olettaa pakenevan ennen palauttamista, tulee ottaa säilöön.

Keskiviikkona Britannian korkein oikeus totesi, että sisäministeriö ei ole tutkinut henkilöiden pakenemisriskiä ennen talteenottoa.

– Heidät pidätettiin ilman laillista auktoriteettia ja heidän pidättämisensä merkitsi aiheetonta vankeutta ja he ovat oikeutettuja vahingonkorvauksin, tuomarit totesivat.

Säilöön otettujen turvapaikanhakijoiden tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta vuosien 2015 ja 2018 välisenä aikana Britannia teki kaikkiaan 18 953 palautuspyyntöä vedoten Dublin-sopimukseen. Vastaavana aikana muista EU-maista tehtiin 7365 palautuspyyntöä Britanniaan.

Britannian sisäministeriö on ilmoittanut harkitsevansa, kuinka sen tulee reagoida korkeimman oikeuden päätökseen.

Krisha Prathepan, asianajajatiimin jäsen, joka auttoi turvapaikanhakijoita tuomaan asian korkeimpaan oikeuteen, on tyytyväinen päätökseen. Hänelle on täysin selvää, että laittomasti talteen otetut ovat oikeutettuja korvauksiin.

– Oikeus vapauteen on perustuslaillinen ihmisoikeus, asianajaja muistutti. Hän myös totesi, että sisäministeriön toimenpiteet ovat aiheuttaneet suunnatonta kurjuutta monille turvapaikanhakijoille.

Asianajajatiimi avusti viittä turvapaikanhakijaa tuomaan tapauksen korkeimpaan oikeuteen. Turvapaikanhakijoista yksi on iranilainen nainen, kaksi miestä on Afganistanista ja kaksi miestä Irakista.

Neljä heistä on saapunut Britanniaan piiloutuneena rekka-auton tavaratilaan ja yksi on saapunut junan takaosassa.

  • 308
    Shares

Liity kannattajajäseneksi