Eurooppa Kulttuuri Rikos Terveys ja hyvinvointi

Britannia: ”Transsukupuolisille” lapsille tarkoitettu Tavistock-klinikka suljettiin Lontoossa – todettiin vaaralliseksi ja aiheutti korjaamatonta vahinkoa

Lontoon Pride. Kuva: Wikimedia Commons /(CC BY 2.0) / Nichole Rowbottom.

”Transsukupuolisille” lapsille tarkoitettu Tavistock-klinikka suljettiin heinäkuussa 2022 jouduttuaan laajamittaisen oikeustoimen kohteeksi. Kaikkiaan noin 1 000 perhettä liittyi lääketieteellisestä huolimattomuudesta nostettuun kanteeseen. Myös klinikan monet lääkärit ovat nyt kertoneet kokemuksiaan GIDS-palvelun toiminnasta.

Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän (NHS) GIDS-palvelu (Sukupuoli-identiteetin kehittämispalvelu) ylläpitää maassa valtakunnallisesti toimivaa terveysklinikkaa, joka oli erikoistunut työskentelemään ”sukupuoli-identiteettiongelmaisten” lasten kanssa, joilla on muun muassa sukupuolidysforia. Vaikka se toimi Tavistock and Portman NHS Foundation Trustin toimipisteessä, se oli NHS Englannin tilaama ja vastaanotti potilaita eri puolilta Britanniaa. Se oli ainoa alle 18-vuotiaille tarkoitettu sukupuoli-identiteettiklinikka Britanniassa, ja siitä on kiistelty paljon.

NHS sulki kiistellyn GIDS-palvelukeskuksen 29.07.2022, joka auttoi nuoria muuttumaan transsukupuolisiksi, sen jälkeen, kun se katsottiin ”vaaralliseksi lapsille”.

NHS Englannin heinäkuussa 2022 ilmoittama päätös sai myönteisen vastaanoton joiltakin palvelun entisiltä käyttäjiltä, jotka kokivat saaneensa sopimatonta neuvontaa ja hoitoa. Päätös johti Lontoossa sijaitsevan Tavistock-keskuksen sulkemiseen. Sen sijaan nuoret, jotka uskoivat olevansa transsukupuolisia, siirrettiin alueellisiin keskuksiin, joiden hoidossa noudatetaan ”kokonaisvaltaisempaa” lähestymistapaa, johon kuuluu myös muiden mielenterveys- tai lääketieteellisten ongelmien tarkastelu.

Keira Bellille määrättiin murrosiän estolääkkeitä keskuksessa, kun hän oli vasta 16-vuotias. Myöhemmin hän lopetti transprosessin ja oli tyytyväinen päätökseensä. 25-vuotias Bell sanoi: ”Olen aivan haltioissani. Se tarkoittaa, että monet lapset säästyvät siltä tieltä, jonka minä valitsin. Se olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin. Luulin, että tämä oli tie, joka minun piti kulkea (siirtyminen toiseen sukupuoleen), mutta oikeasti tarvitsin vain mielenterveystukea ja terapiaa.”

Transprosessin lopettanut Bell sanoi, että Tavistockin lääkärit siirtyivät määräämään murrosiän estolääkkeitä ongelmanuorille aivan liian nopeasti, kun sen sijaan heidän olisi pitänyt antaa mielenterveystukea ensin. ”Tässä on kyse lapsista, lasten lääkitsemisestä sen perusteella, että tiedetään, että he tuntevat tietyllä tavalla”, hän sanoi. Hän lisäsi, että tällaisessa tilanteessa oleville lapsille olisi pitänyt tarjota mielenterveystukea murrosiän estolääkkeiden sijaan, jotta heidät olisi voitu palauttaa todellisuuteen. ”He sotkevat lasten elämän, Tavistockin ihmisten pitäisi hävetä itseään”, hän lisäsi.

Päätös keskuksen sulkemisesta on seurausta lastentautien erikoislääkäri Hilary Cassin väliarvioinnista, jossa varoitettiin, että Tavistockin lääkäreitä painostettiin ottamaan sukupuoli-identiteettiä ”kyseenalaistamaton myönteinen lähestymistapa” sen sijaan, että he olisivat käyneet läpi normaalin kliinisen arviointiprosessin nuorten kanssa. Riippumatonta tarkastusta johtanut Cass totesi aiemmin vuonna 2022, että klinikka, joka on ainoa sukupuoli-identiteettipalvelujen tarjoaja nuorille Englannissa, ei ollut turvallinen tai toteuttamiskelpoinen pitkän aikavälin vaihtoehto.

NHS Englanti tilasi Cassin auditoinnin vuonna 2020 sen jälkeen, kun hän oli huolestunut siitä, että kliinisen päätöksenteon tueksi oli ”niukasti ja epämääräistä näyttöä”, mikä johti murrosiän estolääkkeiden antamiseen jopa 10-vuotiaille lapsille. Huolta oli herättänyt Tavistock and Portman NHS Foundation Trustin ylläpitämään sukupuoli-identiteetin kehittämispalveluun (GIDS) tehtyjen hakemusten jyrkkä kasvu – yli 5 000 hakemusta vuosina 2021-2022 verrattuna 250 hakemukseen kymmenen vuotta aiemmin – sekä pitkät jonotuslistat.

NHS Englannin tiedottaja totesi, että ”huomattavan monilla lapsilla on myös persoonallisuushäiriöitä, muita mielenterveyden tarpeita ja riskikäyttäytymistä, jotka vaativat erityistä huomiota ja joita on ymmärrettävä paremmin”. Tohtori Cass suositteli yhden palveluntarjoajan mallista luopumista, koska hän oli huolissaan siitä, että lääkärit voisivat liian nopeasti vahvistaa lapsen uuden identiteetin tutkimatta muita mielenterveys- tai lääketieteellisiä ongelmia.

Lobbaajaryhmä Women’s Rights Network ilmaisi tuolloin tyytyväisyytensä Tavistock & Portman NHS Foundation Trustin sukupuoli-identiteetin kehittämispalvelun sulkemiseen. WRN:n tiedottaja Heather Binning sanoi: ”Yksikään lapsi ei synny väärään kehoon, eikä ketään lasta pitäisi asettaa lääketieteelliseen hoitoon, joka vahingoittaa hänen terveyttään, hedelmällisyyttään ja seksuaalista toimintakykyään.”

”On skandaali, että tämän klinikan on annettu jatkaa toimintaansa niin pitkään lukuisista varoitusmerkeistä huolimatta. Tietolähteet paljastavat, että sukupuolidysforian vuoksi lähetettyjen tyttöjen ja nuorten naisten määrän 5 000 prosentin kasvu ja Keira Bellin kaltaisten transsukupuolisten ihmisten todistukset ovat kaikki selviä todisteita siitä, että jokin oli pahasti vialla. Pelkäämme, että Cassin raportin kaikki tulokset ovat kauhistuttavia”, Binning sanoi vuonna 2020.

Sukupuoliklinikka joutui laajamittaisen oikeustoimen kohteeksi 2022

Elokuussa 2022 Tavistockin sukupuoliklinikka joutui laajamittaisen oikeustoimen kohteeksi, kun nuoret väittivät, että heidät pakotettiin käyttämään mahdollisesti heidän koko elämänsä tuhoavia murrosiän estolääkkeitä.

Asianajajat arvioivat, että noin 1 000 perhettä liittyi lääketieteellisestä huolimattomuudesta nostettuun kanteeseen, jossa esitettiin, että haavoittuvassa asemassa oleville lapsille tehtiin väärä diagnoosi ja heidät määrättiin vahingolliselle hoitokuurille.

He syyttivät Tavistock and Portman NHS Trustin sukupuoli-identiteetin kehittämispalvelua (GIDS) useista hoitovelvollisuuden laiminlyönneistä.

Niihin sisältyi väitteitä siitä, että se määräsi umpimähkään murrosiän estolääkkeitä, joilla oli haitallisia sivuvaikutuksia, ja että se suhtautui transsukupuolisiksi identifioituviin lapsiin ”myöntävästi ja ilman minkäänlaisia lisäkysymyksiä”.

Tavistock-klinikka oli ”trans-tehdas”

Tavistockin lastenklinikan entisen psykiatrin mukaan jo kolmevuotiaiden lasten vanhemmat keksivät tarinoita, joiden mukaan heidän lapsensa olivat ”transsukupuolisia”.

Tohtori Az Hakeem työskenteli kiistanalaisella NHS-klinikalla 12 vuotta vuoteen 2012 asti ja sanoi ilmaisseensa huolensa henkilökunnan noudattamista menettelyistä, joita hän kutsui ”hulluiksi”. Hän kuvaili Tavistockia ”trans-tehtaaksi”.

”Tänne tuli kolmevuotiaita lapsia… Näin vanhempia, joilla oli poika, mutta jotka halusivat hänet tytöksi, tai päinvastoin… Vanhemmat sanoivat: ’Johnny ei koskaan näyttänyt pojalta, joten muutimme hänen nimensä ja laitoimme hänelle peruukin'”, hän sanoi Telegraphin mukaan.

”Muistan sanoneeni heille, että se oli hulluutta. Se, mitä teimme, oli hulluutta. He ovat lapsia. He ovat vain kolmevuotiaita lapsia”, Hakeem muisteli.

Tohtori Hakeem sanoi, että surevat vanhemmat, jotka olivat menettäneet lapsensa ja tulleet sitten uudelleen raskaaksi, olivat klinikalla yliedustettuina.

Hän vertasi vanhempien käyttäytymistä Münchausenin tautiin, jossa hoitaja keksii oireita luodakseen illuusion, että lapsi on ”sairas”, ja kutsui sitä ”Transhausen by proxy” -taudiksi.

Hakeemin kommentit tulivat julkisuuteen sen jälkeen, kun paljastui, että ainakin 15 alle nelivuotiasta lasta on ohjattu kiistellylle klinikalle kahden viimeisen vuoden aikana. Vuosien 2021 ja 2022 välillä lähetettiin vastaava määrä viisivuotiaita.

Tavistock-klinikan sukupuoli-identiteetin kehittämispalvelu (GIDS) oli maan ainoa lapsille suunnattu sukupuoli-identiteettipalvelu.

NHS:n asiakirjoista käy myös ilmi, että yhteensä yli 5 000 lasta ohjattiin Tavistockiin kahden viime vuoden aikana, koska he olivat huolissaan siitä, että heidän sukupuoli-identiteettinsä ei vastannut heidän biologista sukupuoltaan.

Vain puolet lähetteistä koski yli 15-vuotiaita lapsia.

Klinikka määräsi murrosiän estolääkkeitä teini-ikäiselle lapsuudessa ihailemansa Tuomas Veturi -lastenohjelman hahmon  perusteella

Tarkkasilmäinen tohtori David Bell, 72, ottaa potilaita vastaan yksityisessä vastaanottohuoneessaan Finchley Roadilla Tavistock-klinikan lähistöllä. Psykiatri ja psykoanalyytikko työskenteli yli kaksikymmentä vuotta tällä klinikalla, mutta ei koskaan GIDS-palvelussa ”transnuorten” parissa. Hän on se, joka nosti jutun julkisuuteen. Kesällä 2018 ilmiantajaksi esittäytyvä ammatinharjoittaja kirjoitti omasta aloitteestaan sairaalan johdolle tulenarkaa raporttia. Siinä hän huomauttaa yhteenveto-ohjauksesta, joka johtaisi murrosiän estolääkkeiden liian nopeaan määräämiseen.

Bellin asiakirja perustuu sisäisiin todistuksiin: kymmenen GIDS-klinikkalääkäriä otti vuoden 2018 alussa yhteyttä tähän kokeneeseen lääkäriin eli lähes kolmannes Lontoon hoitotiimistä – palvelulla on sivuliike myös Leedsissä, Pohjois-Englannissa. ”He kaikki kertovat minulle samanlaisia huolenaiheita”, Bell sanoo. ”Heidän mielestään nuoria on painostettu ottamaan murrosiän estolääkkeitä ilman, että heidän sosiaalista tai psykologista tilannettaan on tutkittu riittävästi ja ilman riittävää tietoa näiden lääkkeiden käytön seurauksista. Olen kuullut tapauksista, joissa potilas on ohjattu endokrinologiaan jo yhden GIDS:n tapaamisen jälkeen”, hän kertoo.

Tohtori Bell väittää myös, että monet nuoret potilaat kärsivät erilaisista psykologisista häiriöistä, kuten masennuksesta, ja monilla on autistisia häiriöitä. Lopuksi hän on edelleen vakuuttunut siitä, että jotkut nuoret ovat erehtyneet tunteistaan ja että he eivät ole transsukupuolisia vaan homoseksuaaleja: ”Minulle uskoutuneet lääkärit ovat sitä mieltä, että joillakin potilailla hämmennys ei liity sukupuoleen vaan seksuaaliseen suuntautumiseen. Kun he ilmaisivat epäilyksensä esimiehilleen, he jäivät huomiotta. Trans-ihmiset vaativat kuitenkin, että heihin kuuluvat heteroseksuaalit, homoseksuaalit, lesbot ja biseksuaalit.” Bell ei kuitenkaan kaunistele sanojaan: ”Sen sijaan, että GIDS-palvelu olisi ollut neutraali, niin se pakotti potilaat puolustamaan itseään (omaksumaan uuden sukupuolensa), transideologiat indoktrinoivat sen.”

Psykologi Kirsty Entwistle työskenteli vuosina 2017-2018 Leedsin toimipisteessä. Hän sanoo jättäneensä palvelun ennenaikaisesti, koska hänen kokemuksensa vaivasivat häntä. Hän ei uskoutunut tohtori Bellille, mutta kuusi kuukautta lähdön jälkeen hän lähetti avoimen kirjeen Polly Carmichaelille, joka on ollut GIDS:n johtaja vuodesta 2009, ja ilmaisi huolensa hoidon laadusta. ”Muistan erään kollegan kanssa käydyn kiistan teini-ikäisestä tytöstä, joka sanoi olevansa poika”, hän kertoo. ”Kollega oli valmis määräämään murrosiän estolääkkeitä, mutta minä vastustin sitä. Päädyimme väittelemään siitä, että potilas oli lapsena ihastunut Tuomas Veturiin (lastenohjelman animaatiohahmoon). Miten on edes mahdollista perustaa kliininen päätös Tuomas Veturi -lastenohjelman hahmoon? Johto ei tukenut minun näkemystäni.”

Lähde: Express.co.uk, Times, Daily Mail, Le Monde, FDS

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

En tiedä mitä te ajattelette, mutta aina, siis aina kun noista on joku kuva olemassa, ne näyttää ihan lapsen asteelle jääneiltä. ” Lapsiahan ” ne kuulemma onkin, mutta tarkoitan ihan samaa ilmiötä silloin kun ne niin sanotut aikuisetkin on kuvassa. Onko ihan pakko olla noin räikeästi sitä mitä julistaa ?

Marko Kyllönen

Suomessa ainakin media uutisoi eilen Nashvillessä kristilliseen kouluun tehdystä hyökkäyksestä, että hyökkääjä oli koulun tyttöoppilas.
Todellisuudessa ainakin nypost kertoi jo eilen että kyseessä oli 28-vuotias ”transnainen”.
Varmasti ei Suomen mediassa asiasta tulla mainitsemaan mitään.

ruukinmatruuna

On mainittu jo, ja on mainittu myös, että kyse oli ollut uskonnollisesta suvaitsemattomuudesta. Audrey Hale oli joutunut kertakaikkisen vainoamisen kohteeksi transsukupuolisuutensa vuoksi – sen enempää hänen vanhempansa kuin kyseinen kristillinen yhteisö ei ollut hyväksynyt asiaa – ja hän kilahti. Lisätään siihen vielä amerikkalainen täysin holtiton asekulttuuri, ja soppa on valmis.

John Quiman

Kuvaa hyvin ideologista hoitoa, jossa ideologian politrukit määräävät ideologialle sopivia hoitoja todellisuuden sivuuttaen. Erittäin vastuutonta touhua ja melkein lyö laudalta Mengelestä kerrotut jutut.

Koskakohan lentokoneita ja autoja aletaan hoitaa ideologisesti oikeaoppisin tavoin?

Jos joku jossain hourulassa uskoo olevansa Napoleon, mutta oli syntynyt väärään kehoon, tarjotaanko hänelle Napoleonin vaatteita ja plastiikkakirurgiaa, jotta hän voisi kokea olevansa Napoleon? Ehkä pian niinkin.

Ilkka

No nyt helpotti, annoit selityksen sille miksi kuljen pannumyssy poikittain päässäni ja käsi takinliepeen alla. Tähän asti kukaan ei ole tiennyt miksi itseäni luulen ?

John Quiman

Kun nyt tietoisuutesi on herännyt, voinet mennä sossuun vaatimaan oikeita vaatteita ja lääkäriin plastiikkakirurgiaa, että saisi oman ulkonäkönsä korjatuksi. Onneksi et ollut syntynyt naisen kehoon, sillä sitten tuo ongelma olisi ollut paljon isompi.

Ilkka

Olin kyllä aiemmin Maria Stuart. Sitä ennen Orleansin neitsyt ja vasta kolmantena Napoleon. Sossusta sain ohjeen mennä tutkituttamaan aivosähkökäyräni, ja jos ne ovat kohdallaan minkä seta voisi vahvistaa, olisin saanut oikeuden hankkia äitiyspakkauksen, tuottaa ryhmän mukuloita maailmaan, ja pitää kerran kuukaudessa känkkäränkkäpäivän. Niin ikään olisin saanut syödä roskaruokaa syyttäen aviopuolisoa lihomisen suosimisesta, ja valistaa jokaista, kuinka misogyyniset miesoletetut tekevät kaikesta turhan hankalaa olemalla niin mielettömän itseriittoisia juntteja. Kuten huomaat, elämäni ei ole ollut ruusuilla tanssimista paitsi silloin kun olen vaatinut että ruusuista poistetaan piikit ennen humppaa.

Ulkonäköni korjaaminen ei onnistuisi edes kokeneelta peltisepältä, tai ainakin se ottaisi kohtuuttoman pitkän ajan ja tulisi kalliiksi. ( Käsityön hinta on korkea, ymmärräthän. ) Sen lisäksi siitä ei saa kotitalousvähennystä ja ilman sitä en teetä mitään. Viimeksi teetin saunaan uudet lauteet, Ne tehtiin kiillotetusta kymmenen millin kuparilevystä joka näyttää hienolta, mutta on aavistuksen kyttyrän tuntuinen istua jos lämpötila hipoo + 120 C astetta. Jo ensilöylyjen aikaan havaitsin virheen materiaalivalinnassa. Bepanthen voide auttoi herkkää ihoani kaikeksi onneksi. Olen yleensä pedanttisen tarkka asioiden suhteen, mutta jostain syystä harkintakykyni petti tuolloin.

Ei tämä elämä niin yksinkertaista ole minullakaan. Se runtelee milloin milläkin tavalla. Nyt koen atavistista, ( etäisperinnöllistä ) lentämisen halua ja en voi mennä parvekkeelle, sillä tarve hypätä kaiteen yli voisi muodostua vastustamattomaksi. Minulla on kuitenkin lentolupakirja, joka todistaa että olen suorittanut jo lyhyen ajan sisällä 150 nousua, mutta en yhtään laskeutumista. Se onkin mysteeri miten tämä on mahdollista, joka taas selittyy sillä että olen päätynyt tonttiin vähemmän imartelevasti. Tämä toimii puolestaan harjoituksena sille että suomi on jonakin päivänä islamilainen kalifaatti, ja kaltaiseni heitetään opetusmielessä hissikuiluun väkijoukon hurratessa taustalla. Ajattele mistä kaikesta olet jäänyt paisti olemalla tylsä hetero ja miesoletettu. Jos vaan uskaltaisit antaa tunteille vallan, ja hyväksyä kaikki 32 sukupuolta, sekä niiden varjopuolet, voisimme perustaa yhdessä ihan toimivan ydinperheen. Suvussamme ei ole mielenvikaisia muita kuin minä, eikä siitä kannata olla huolissaan. Päin vastoin, se on hyvin vapauttavaa.

Toni Lajos

Kyseenalaistamaton lähestymistapa, joo, onkohan maamme missään tiedotusvälineessä tätä mädätystä arvioitu kriittisesti, tuskin. Pelkästään ihanuutta, onnea ja suitsutusta asian ympärillä käydään, vihervasemmiston toiveen mukaan.

John Quiman

Tämä kuuluu niihin uutisiin, joita kansalta salataan, jotta kansa ei alkaisi kyseenalaistaa oikeaoppista sukupuoli-ideologiaa, joka pysyy kasassa vain valehtelemalla ja salailemalla totuutta.

s.t.a

Samoin kuten nämä, ei valtamedia tule kertomaan.
-Usan viimeinen kouluampuja oli mieheksi syntynyt transnainen
-Ben Zyskowiczin kimppuun käynyt mies tunnistettiin vasemmiston Antifa-aktivistiksi

Ilkka

Olisin veikannut äärioikeistoa, tai ainakin jotain siihen suuntaan olevaa vaikka sisimmässäni arvelin etten ole oikeassa. Ettäkö oikein Antifan henkilö, ei kyllä millään uskoisi.. Koville ottaa. He ovat johtajansa Anderssonin mukaan täysin väkivallattomia. Niin ja läppärin kannessa olevat tarrat on jo vanhoja. Siitä puheen olen, jos joku PS:n edustaja laittaisi läppärinsä kanteen kolmannen valtakunnan lipun, siitä ei selviäisi sanomalla että lippu on jo vanha, mitä se olisi ihan faktojenkin pohjalta. Andersson sai kuitenkin anteeksi antifan tarrat, ikään kuin niiden väittäminen ikivanhoiksi olisi ollut vastuusta vapauttavaa. Näitä edellä mainittuja lippuja paljon vanhempi lippu, eli pääkallo ja sääriluut joita merirosvoilla oli karibian alueella, ei yksikään valtio suvaitse. Sen virittäminen vaikka soutupaatin keulaan johtaa viranomaisten taholta toimenpiteisiin. sen sijaan Neuvostoliiton lippua saa heiluttaa missä vaan, sehän ei onneksemme edusta mitään muuta kuin kansojen välistä tasa-arvoa. Josta tuleekin mieleeni, että taannoinen kiinan päämiehen vierailu ryslandiassa, ja etenkin sen jälkeiset tapahtumat osoittavat erittäin hyvin miksi en luota venäläisiin. Pikku-tsaari näet lupasi pyhästi että on samaa mieltä kiinalaisten kanssa siitä, ettei ydinaseita sijoiteta toisten valtioiden alueelle, ja kun herra king kong painoi kremlin oven kiinni, ilmoitti tsaari että hän on jo sopinut Valkovenäjälle sijoitettavista ydinohjuksista…

Sitten tuli mieleen että Wagnerin pomo Prigozin ilmaisi mielipiteensä ukrainan sodasta, ja ilmoitti samalla ettei siellä ole mitään natsiarmeijaa, eikä myöskään nato:n sotavoimia jotka uhkaa venäjää. Hänen mukaansa siellä on kansallismielisiä ukrainalaisia, kuten pitääkin olla, sekä joitakin russofobisia ulkolaisia. Länsi kyllä toimittaa aseita alueelle. Heh heh, nyt voi olla vaikeaa tsaarin selitellä sodan perusteita kun oman kaartin ykkösmies kertoi ihan muuta mitä virallisesti suvaitaan totuutena.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka
John Quiman

Tuo onkin venäjämielisille kova paikka, kun on Prigozin sanonut, että ei siellä ole natseja. Niistä natseista ne venäjämieliset ovat puhuneet koko ajan, että Venäjä puhdistaa Ukrainan natseista. Kun totuus nousee paremmin esille, tulee varmaan venäjämielisille samanlaisia ongelmia kuin mitä tuli kommunisteille, kun Neuvostoliitto hajosi ja paljastui todistettavasti, että ei se ollutkaan ihannevaltio ja kansalaisten paratiisi..

Ilkka

Mikään ei ole ollut niin noloa kuunneltavaa kuin Hannu Taanilan selitykset neuvostoliiton romahdettua. Taanilahan oli YLE:n toimittaja, ja tulipunainen kommunismin ihailija. Kun sitten ihannevaltio meni nutulleen, esitti taanila ettei hän koskaa pitänyt sen paremmin valtiosta kuin systeemistäkään. Hän oli kuulemma leikillään vertaillut miten edistynyttä sikäläisten maatalous oli suhteutettuna suomeen, vaikka kaikki tiesivät että meillä viljat puitiin puimureilla paljon ennen kuin itärajan takana kolhooseissa oli edes puimureita. Sitä kuunnellessa kyllä myötähäpeä nosti päätään, vaikka saman aikaan tuppasi naurattamaan.

Prigozin alkaa olemaan kyllästynyt pikkutsaarin olemattomiin lupauksiin. Tsaarihan lupasi toimittaa hyvät varusteet, riittävästi ruokaa ja rajattomasti ampumatarvikkeita Wagnerin äijille. Mikään näistä lupauksista ei ole pitänyt, ja ryhmän tappiot on olleet katastrofaaliset, osittain edellä mainituista syistä. Nyt huhutaan että prigozin olisikin viemässä laumansa Afrikkaan koska siellä voi menestyä paremmin, ja siellä he ovat olleet aiemminkin.

John Quiman

Mutta venäjämieliset uskovat edelleen, että sotamateriaalia on Venäjällä varastoissa yllin kyllin ja parhaita on säästelty kasapäin. He uskovat, että Venäjällä on suunnattomasti voimaa, mutta sitä ei ole vielä näytetty. Olisi kai ensimmäinen kerta maailman historiassa, että joku lähtee sotaan ja piilottelee todellista voimaansa vuoden verran, vaikka ei mene kovin hyvin, eikä riitä materiaalia, eikä kohta miehiäkään.

Ilkka

Sikäli he ovat oikeassa että sotamateriaalia on kyllä varastoituna. Siitä ei ole epäilystäkään, mutta kyse on siitä miltä vuodelta varastot ovat, Niinkin yksinkertaiset asiat kuin tykistön ammukset ei kestä vuosikymmenten varastointia, niistä tulee vaarallisia jo varastoituna. Joku kertoili taannoin vakavalla naamalla venäjällä olevan tuhansia Armata panssarivaunuja, siis uusinta uutta. Mutta kun ei ole. Niitä on kaiken kaikkiaan valmistettu äärimmäisen vähän, koska se on kallis tekele, ja ei siitä huolimatta ole vastusta lännen PST aseille. Terminator rynnäkköpanssarin piti olla kaiken alleen tamppaava monsteri, ja kun se tuotiin ukrainaan ei mennyt kuin hetki ja ensimmäiset oli palasina siinä kuin vanhemmatkin versiot. Javelin on immuuni niille vastatoimille mitä tankit yleensäkin omaavat. ( Siis myöskin länsimaiset versiot. ) Reaktiivipanssaroinnilla ei voiteta mitään, ja teräslevyn paksuus ei riitä millään pysäyttämään ohjusta. Kaksi-osainen taistelukärki menee läpi kuin pahvilaatikosta.

Venäläisten panssarit ovat oikeastaan kaikki T- 72 mallista jatkokehiteltyjä. Sama alusta, mutta hiukan erilainen tornin rakenne ja panssarointi erottaa T – 72 ja T – 90M versiot toisistaan, Kriittisin kohta, siis alusta ja vaunussa käytetty automaattinen latausjärjestelmä jossa ammukset on vaunun lattialla pyörivässä kasetissa, on kopsepti mikä saa osumasta aikaan totaalituhon. Oikein räikeästi sanottuna vaunu on niin altis tuhoutumaan, ettei siltä voi millään välttyä. Kun osuma tulee, se työntää edellään sulaa rautaa roiskeina vaunun sisälle, samoin paineen ja kuumuuden, ja kun joku niistä roiskeista löytää tiensä ammuskasettiin, kuten aina tapahtuu, lähtee vaunu ja miehistö tästä ulottuvuudesta silmänräpäyksessä, mutta ei vähin äänin. vaihtokaupan hinta on suuri, sillä T- 90 maksaa noin kolmekymmentä miljoonaa, ja yksi javelin noin satatuhatta dollaria.

Ukrainalaisten käyttämät dronet maksaa muutaman satasen, ( normaalit kaupalliset mallit ) ja niiden alle ripustetut pommit, joita voi olla ihan tavallisen 40 mm kiväärikranaatin ympärille rakennettu paukku, tai käsikranaatti, tuskin mitään. Kokonaisuus riittää kuitenkin olemaan vakava uhka, sillä se riittää tuottamaan vaurioita, ja kun se pudotetaan avoimesta luukusta sisään niin tulos on näyttävä. Jälleen kerran vaunu toimii itsensä tuhona. Lähes mitättömältä vaikuttava tussahdus vaunun sisällä, sysää liikkeelle tulipalon mikä työntää joka luukusta pitkät liekit taivaalle, ja sitten hetkeä myöhemmin PUM !

John Quiman

Tuota T14 Armataa on muistaakseni valmistettu parikymmentä tms. On käytetty paraatissa näytillä, mutta se piti hinata pois, kun se lakkasi toimimasta. Jostain luin, että koekappaleita armeija ei halunnut hyväksyä käyttöön, koska oli niin paljon vikoja.

Uusimmat uutiset