Eurooppa Talous

Britannian talous kasvu-uralle Brexit-päätöksen jälkeen

Kuva Wikimedia Commons.

Britannian teollisuus ponkaisi kiitoon vuoden 2016 lähetessä loppuaan, uhmaten EU-eliittiä, joka ennusti Britannian taloudelle ”välitöntä ja perusteellista shokkia” maan päätettyä jättää Euroopan unionin.The Telegraph kertoo teollisuustuotannon nousseen 2,1 prosenttia marraskuussa 2016. Nousuun vaikutti merkittävästi tuotantosektori.

ONS:n (Office for National Statistics) mukaan tuotantosektori kasvoi 1,3 prosenttia kuukautta kohti. Tuotantosektorin suurin ala, farmasian ala, osoitti kaksinumeroisia kasvulukuja.

Brexit-äänestyksen jälkeen farmasian alalla on nähty useita merkittäviä sitoumuksia: GlaxoSmithKline ja Googlen Verily ilmoittivat 619 miljoonan euron investoinnista bioelektronisten lääkkeiden tutkimukseen; AstraZeneca ilmoitti 378 miljoonan investoinnista Cambridgeen biotieteelliseen tutkimukseen; myös Glaxo ilmoitti 315 miljoonan euron investoinnista Durhamin, Hertfordshiren ja Montrosen tuotantolaitosten tehostamiseen.

John Longwoth – entinen Britannian kauppakamarin johtaja, joka toimii nykyään Leave means leave -järjestön toisena puheenjohtajana – kertoi Breitbartille, että ”vahvat tuotantoluvut muodostavat uuden tukijalan luotaessa UK:lle huomattavan vahvaa taloutta”.

”Nyt on nähty positiivisten talousindikaattorien vyöry, mikä haastaa synkistelijä-talousmiesten ennustelut.”

Lontoon pörssin indeksit helmi-lokakuussa 2016

Maan vientiluvut ovat myös kasvaneet. Capital Ecomicsin ekonomisti Paul Hollingsworth arvelee syyksi laskeneen punnan arvon positiivista vaikutusta”.

Ennen Brexit-äänestystä Deutsche Bankin analyytikot arvostelivat punnan olevan maailman yliarvostetuimman valuutan.

Onkin osoittautunut, että niin kallis valuutta – yhdistettynä EU:n tilannetta huonontaviin määräyksiin jotka estävät valtion avustukset – on vahingoittanut aiemmin avainalojen kilpailukykyä, esimerkiksi laivanrakennusalaa.

Halpa punta ”on toivottava mistä hyvänsä näkökulmasta katsottuna”, sanoo Ashoka Mody, IMF:n (International Money Fund) Eurooppa-osaston varajohtaja, joka nykyään luennoi Princetonin yliopistossa.

”Ajatus siitä, että Britannia olisi kriisissä tai polvillaan valuuttakurssien heiteltävänä, on järjetön,” Mody sanoi.

Mody arvioi, että punnan ”käypä arvo” dollariin (1,22 dollaria tänään) verrattuna olisi noin 1,10 dollaria.

”On olemassa mahdollisuus, että sen kurssi laskee enemmänkin ja saavuttaa saman tason dollarin kanssa, mutta minun reaktioni päättäjänä olisi todeta, ’Ja mitä sitten?'”

Lordi King, entinen Englannin pankin pääjohtaja, uskoo myös että halvempi punta on hyvä asia. Hän väittää, että keskuspankki yritti saada punnan arvoa alemmas vuosien ajan.

King on myös sanonut Brexitin tuovan esille paljon ”uusia tilaisuuksia”, ja että maan ”pitäisi suhtautua Brexitiin hyvällä itseluottamuksella”.

Breitbart
Kaavio Telegraph

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa