Eurooppa Rikos

Britannian terroristien deradikalisaatio-ohjelman isä ei anna mitään takeita, että kaikkia voidaan koskaan ”parantaa”

Lee Rigbyn mestauspaikka. Kuva Kenneth Hampson / Flickr / CC BY 2.0

Britannian terroristien deradikalisaatio-ohjelman takana oleva psykologi Christopher Dean ei luota siihen, että kaikki terroristit voitaisiin koskaan parantaa eivätkä he aiheuttaisi uhkaa yhteiskunnalle.

Terroristien deradikalisaatio-ohjelmat eivät voi taata, että kaikki sen läpi käyneet ”paranisivat.” Psykologi Christopher Dean kertoo, että jotkut terroristeista, joiden parissa hän on työskennellyt, ovat vaatineet jopa 20 istuntoa osoittaakseen minkäänlaisia muutoksen merkkejä.

– Täytyy varoa sanomasta koskaan, että joku ei olisi enää riski. Mielestäni koskaan ei voi olla varma, BBC Radio 4 Today-ohjelmassa torstaina esiintynyt Dean sanoi.

– Täytyy olla varovainen sanoessaan, että joku olisi täydellisesti muuttunut tai parantunut, hän jatkoi.

London Bridgen terrori-iskussa kaksi ihmistä tappanut ja kolmea haavoittanut Usman Khan otti osaa deradikalisaatio-ohjelmaan vankilasta vapautumisensa jälkeen.

Michael Adebolajo, toinen Britannian armeijan sotilaan Lee Rigbyn vuonna 2013 mestanneista  islamisteista on parhaillaan deradikalisoitavana samassa vankilassa, missä Khan oli aiemmin istumassa tuomiota terrorismiyrityksen vuoksi.

Elinkautista istuva Adebolajo toimii Woodhill in Buckinghamshiren vankilassa toisten vankien epävirallisena ohjaajana.

Paraneminen entisistä ideologioista on vaikeaa, sillä ne ovat erittäin vaikeita oppia pois.

– Jotkut ovat olleet mukana vuosikausia. Näiden ryhmien jättäminen on uskomattoman vaikeaa, Dean muistuttaa.

Lähde Daily Mail

  • 173
    Shares