Kulttuuri

Brittiläinen median sääntelyelin IPSO yritti rajoittaa muslimeja ja islamia koskevaa raportointia lehdistössä

Kuva Shutterstock.

Britanniassa median sääntelyelin IPSO yritti vuonna 2018 laatimallaan aloitteella rajoittaa muslimeja ja islamia sivuavaa uutisointia. IPSO:n voidaan ajatella vastaavan suomalaista Julkisen sanan neuvostoa.

Brittiläinen ajatushautomo Policy Exchange julkaisi vastikään raportin, Eroding the Free Press, joka käsitteli julkisuuteen vuotanutta median sääntelyelimen laatimaa aloitetta. Vuonna 2018 laaditun aloitteen taustalla on brittiläinen Independent Press Standards Organisation (IPSO), jonka voi ajatella vastaavan suomalaista Julkisen sanan neuvostoa (JSN).

Aiemmin IPSO on julkaissut ohjeistusta, kuinka median tulisi raportoida muun muassa kuolemantapauksista, seksuaalisesta väkivallasta, itsemurhista ja muunsukupuolisista. IPSO:n mukaan ohjeistusten tarkoituksena on auttaa vastaavia toimittajia ja toimitustyötä tekeviä sekä informoida toimituksellisten päätösten tekijöitä.

Policy Exchange -ajatushautomon raportti nostaa IPSO:n aloitteesta esille huolestuttavia näkökohtia. Aloitteen tarkoituksena näyttää olleen Britannian lehdistön sananvapauden rajoittaminen ja ohjaaminen, kun aiheena on islam tai muslimit. Tällä olisi ajatushautomon mukaan ”pitkäkestoisia ja vakavia seurauksia vapaan ja riippumattoman lehdistön toiminnalle”.

– Aloite näyttää tarkoittavan sitä, että toimittajien tulisi omaksua erilainen lähestymistapa muslimeista raportoitaessa kuin muiden uskontokuntien tapauksessa. Tämä vaikuttaa huomattavan huonosti suunnitellulta. Jos suljemme pois raportoinnin muslimeihin liittyvistä asioista, pois jää suuria kysymyksiä – etenkin islamististen ääriliikkeiden aiheuttama uhka

Ajatushautomon raportissa kysytään, tulisiko toimittajien kuitenkin kunnioittaa työssään ennen kaikkea totuutta ja uutisoinnin tarkkuutta, ja mitkä tulisivat olemaan IPSO:n ehdottaman ”sensuurin” seuraukset.

Policy Exchange on jo aiemmin nostanut epäkohtana esille pyrkimyksiä laajentaa islamofobian käsitteen määrittelyä, jota Britannian kaikista parlamenttipuolueista puolueista muodostettu All-party parliamentary group (APPG) on ajanut.

– APPG:n yritykset ajaa islamofobian ahdasta määritelmää pysyväksi tekee epämiellyttäväksi se, että pyrkimys muistuttaa nimenomaan islamia suojaavaa jumalanpilkkalakia, joka halutaan näin toteuttaa ”takaoven kautta”.

  • 371
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset