Eurooppa

Buchanan: Kansallismielisyys etenee Euroopassa

Kuva: wikimedia Commons, Yhdysvaltalainen paleokonseratiivi Patrick J Buchanan

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin ja Hollannin vapauspuoluetta johtavan Geert Wildersin tavoin yhdysvaltalainen Patrick Buchanan ennustaa kansallismielisyyden etenevän voimakkaasti Euroopassa vuonna 2017. Buchanan katsoo USA:n aseman heikentyneen kaikkialla maailmassa.

Taustasta: Republikaanien perinteisiä konservatiiveja edustava Buchanan on toiminut neuvonantajana USA:n presidenteille: Richard Nixon, Gerald Ford ja Ronald Reagan. Buchananin katsotaan puolueensa esivaalissa vuonna 1992 haastaneen istuvaa presidenttiä George Bush vanhempaa niin, että Bush oli joutunut muuttamaan linjaansa konservatiivisemmaksi.


Vanhaa valtaa haastetaan ympäri Euroopan

Britit ovat äänestäneet EU:sta eroamisen puolesta. USA on valinnut presidentin, joka ei ole koskaan aikaisemmin ollut julkisessa virassa. Ranskan näyttää seuraavan kehitystä perässä.
27.11.2016 esivaalissa valittiin ehdokas kohtaamaan Kansallisen rintaman Marine Le Penin ensi kevään presidentinvaaleissa. Keskusta-oikeistolainen Republikaanit valitsi Francois Fillonin murskavoitolla presidenttiehdokkaakseen.

Vaikka Fillon katsoo Margaret Thatcherin esikuvakseen finanssipolitiikassa, hän on sosiaalikonservatiivinen katolinen, joka kannattaa perhearvoja. Hän haluaa vastustaa islamistisia ääriliikkeitä, hillitä maahanmuuttoa, palauttaa Ranskan historiallisen identiteetin ja lopettaa Venäjän vastaiset pakotteet.

“Venäjä ei uhkaa länttä”, sanoo Fillon. Mutta jos ei uhkaa, niin herää kysymys miksi NATO? Miksi Yhdysvaltain joukkoja on Euroopassa?

Jos Le Pen voittaa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ja Fillon toisen kierroksen toukokuussa, silloin läheisemmät Paris-Putin-siteet näyttävät varmalta. Eurooppalaiset itse vetävät Venäjän takaisin Eurooppaan ja erkaantuvat amerikkalaisista.

Sunnuntaina 2.12.2016 Italiassa on(oli) kansanäänestys pääministeri Matteo Renzin ajamista perustuslakiuudistuksista. Renzi kertoi eroavansa, jos hän gallupien mukaisesti häviää kansanäänestyksen.
Renziä vastassa ovat separatistinen Pohjoisen Liitto, entisten koomikko Beppe Grillon Viiden tähden liike sekä Putinin ystävän, ex-pääministeri Silvio Berlusconin Forza Italia.

“Jopa kahdeksan Italian vaikeuksissa olevista pankeista on vaarassa kaatua”, jos Renzin hallitus kaatuu, kertoi Financial Times. Viikon päästä tästä lännen lehdistön etusivut saattaisivat kirkua tuoreesta EU:n kriisistä.

Hollannissa vapauspuolueen Geert Wilders on joutunut vihanlietsonnasta oikeuteen vaadittuaan marokkolaisten maahanmuuttajien määrää pienemmäksi. Gallupien perusteella hän voittaa tai tulee niukasti toiseksi maaliskuun vaaleissa.

Samalla EU:n ovi näyttää sulkeutuvan muslimimaa Turkilta, koska Euroopan parlamentti lopetti liittymisneuvottelut Turkin ja sen itsevaltaisen presidentti Erdoganin kanssa.
Vastaanotettuaan muslimimaahanmuuttajat Saksan Angela Merkel ei enää puhu Euroopan puolesta – silloinkaan kun on menettämässä suurimman liittolaisensa Barack Obaman.

Yhdysvaltoja haastetaan ympäri maailman

Ei vain Eurooppa vaan koko maailma, jonka presidentiksi valittu Trump on perimässä, näyttää kuohuvan vanhojen hallintojen ja puolueiden menettäessä otteensa sekä kansallismielisten, populististen ja oikeistolaisten voimien noustessa.

Tämän vuoden alussa Brasilian senaatti erotti vasemmistolaisen presidentti Dilma Rousseffin. Syyskuussa hänen suosittu edeltäjänsä ex-presidentti Lula da Silva asetettiin syytteeseen korruptiosta. Rousseffia varapresidenttinä seurannut Michel Temer on nyt tutkittavana korruptiosta. On ollut keskustelua hänen erottamisestaan.

Venezuela, jolla on enemmän öljyä kuin lähes millään muulla maalla, on nyt Hugo Chavezin castrolaisuuden ja seuraajansa Nicolas Maduro ansiosta lähellä romahdusta ja anarkiaa.

Sortohallitusten johtamat NATO-maa Turkki sekä arabienliittolaisemme Egypti ovat vähemmän myötämielisiä USA:n johtajuudelle.

Yhden numeron kannatusprosentin omaava Etelä-Korean presidentti Park Geun-hyellä on edessään valtakunnanoikeus ja syyte korruptiosta.

Samaan aikaan Kim Jong Unin johtama Pohjois-Korea edelleen testaa ydinkärkiä ja ohjuksia, jotka voivat iskeä Etelä-Koreaan, Japaniin sekä kaikkiin Yhdysvaltain tukikohtiin Itä-Aasiassa ja läntisellä Tyynellämerellä.

USA on sopimuksella velvoitettu puolustamaan Etelä-Koreaa, jossa meillä on vielä 28500 sotilasta. Pekingiä kohti kääntyvät Japani sekä Filippiinit, jossa populistinen presidentti Rodrigo Duterte kiroaa länttä. Myös Malesia ja Australia ovat lähentymässä Kiinaa, koska ne ovat yhä enemmän riippuvaisia Kiinan kaupasta.

Vastauksena NATO-joukkojemme siirrolle Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan, Putin on aloittanut ydiniskuun kykenevien hyökkäyksellisten sekä puolustuksellisten ohjuksien sijoittamisen Kaliningradiin, joka Venäjän erillisalue Puolan ja Liettuan välissä.

Pitäisikö meidän joutua yhteenottoon venäläisten kanssa itäisellä Itämerellä? Moniko seisoisi rinnallamme Naton-liittolaisistamme, joista jotkut ovat nyt julkisesti Putin-myönteisiä?

Yhdysvallat menetti asemiaan neljännesvuosisadan aikana

Ydinkohta: Kylmän sodan lisäksi myös kylmän sodan jälkeinen aika on ohi. Elämme muuttuneessa ja muuttuvassa maailmassa. Hallinnot kaatuvat, vanhat puolueet ovat kuolemassa, uusia puolueita nousee. Entiset siteet heikkenevät ja vanhat liittolaiset ajautuvat erilleen.

Kansallismielisyyden ja populismin voimat ovat valloillaan ympäri länttä ja maailmaa. Paluuta vanhaan ei ole.

Silti USA:n politiikka näyttää betoniin valetulta turvatakuineen ja sopimusvelvoitteineen, jotka ovat Trumanin, Stalinin, Eisenhowerin ja John Foster Dullesin ajoilta.

Neljännesvuosisata sitten Amerikka selviytyi kylmän sodasta ainoana suurvaltana. Silti on selvää, että emme ole nykyisin niin hallitseva valtio kuin olimme vuosina 1989 ja 1991.

Meillä on suuria kilpailijoita ja vastustajia. Olemme syvemmällä veloissa. Olemme jakaantuneempia. Olemme sotineet Afganistanissa, Irakissa, Syyriassa, Libyassa, Jemenissä, josta emme hyötyneet mitenkään. Heitimme pois sen mitä meillä oli.

Amerikka on historiansa herkässä hetkessään.

Ja Amerikka ei tarvitse mitään muuta niin paljon kuin pohdiskelevaa ajattelua neljännesvuosisadan epäonnistumisistamme – sekä uusia näkökulmia tulevaisuuteemme.

Patrick J. Buchanan 29.11.2016

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset