Kolumnit Muu maailma

Buchanan: USA:ssa massamaahanmuutto on uhka republikaanien kannatukselle

Yhdysvaltalainen paleokonseratiivi Patrick J Buchanan. Kuva: vuodelta 2008, Wikimedia Commons.
Amerikkalainen paleokonservatiivinen poliittinen kommenttaattori Patrick J. Buchanan kirjoittaa massamaahanmuuton dramaattisista vaikutuksista Yhdysvaltoihin.

Eräs syy Donald Trumpin presidenttiyteen on hänen poliittinen vaistonsa, joka on parempi kuin kellään muulla nykypoliitikolla.

Kun vuoden 2018 vaalikampanjan viimeinen viikko alkoi, Trump nosti esiin ja käytti yksittäistä asiakysymystä, joka eniten piristää hänen populistista kenttäväkeään ja suututtaa mediaeliittiämme.

Varoituksellaan ”invaasiosta” hän viittasi Hondurasista lähteneeseen maahanmuuttajakaravaaniin, joka liikkui Meksikon läpi. Sitten hän uhkasi lopettaa syntymämaaperiaatteen asetuksella. (Syntymämaaperiaatteen mukaan ulkomaalaisille USA:n maaperällä syntynyt lapsi saa automaattisesti USA:n kansalaisuuden).

Kun muitakin siirtolaiskaravaaneja alkoi kokoontua Keski-Amerikassa, Trump ilmoitti lähettävänsä rajalle sotilaita, ensin 5 200 ja sitten 15 000.

Tämä odotetusti sai hysteeriseksi mediaeliitin, joka syytti Trumpia ”rasismista”, ”valehtelusta” ja ”hyökkäämisestä perustuslain 14. lisäystä vastaan”. He moittivat Trumpin lähettäneen joukkoja Meksikon rajalle enemmän kuin USA:lla on joukkoja Syyriassa tai Irakissa.

He ovat oikeassa. Useimpien amerikkalaisten mielestä Yhdysvaltain kohtalo ja tulevaisuus määritellään todennäköisemmin Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla kuin Syyrian ja Irakin välisellä rajalla.

Lisäksi perustuslain historia tukee Trumpin mahdollisuuksia kyseenalaistaa syntymämaaperiaate.

Vuonna 1868 hyväksytyllä 14. perustuslakilisäyksellä pyrittiin kumoamaan Dred Scottin päätös vuodelta 1857 sekä takaamaan kansalaisuuden ja tasavertaiset oikeudet vapautuneille orjille ja heidän lapsilleen.

Takasiko se kaikille Yhdysvalloissa syntyneille Yhdysvaltain kansalaisuuden?
Ei, sillä vuonna 1884 Elk vastaan Wilkins -tapauksesta korkein oikeus päätti, ettei reservaatissa syntyneen winnebago-intiaani John Elkin perustuslaillista äänestysoikeutta oltu rikottu, koska hän ei ollut Yhdysvaltojen kansalainen.
 
56 vuoteen Amerikan alkuperäisasukkaat eivät saaneet Yhdysvaltojen kansalaisuutta ennen kuin kongressi vuonna 1924 hyväksyi intiaanien kansalaisuuslain.

Myös 14. lisäys antaa kansalaisuuden Yhdysvalloissa syntyneille ja ”sen toimivallan alaisille”. Ulkomaalaisten diplomaattien lapset eivät ole kansalaisia, vaikka he olisivat syntyneet täällä.

Useimmat oikeusoppineet eivät usko, että Trump voi 14. lisäyksen perusteella määritellä asetuksella kuka on tai ei ole kansalainen.

Silti Trumpin tulisi antaa asetus ja hävitä korkeimmassa oikeudessa, sillä jupakka voisi kasvattaa yleisön tietoisuutta ja pakottaa kongressi selventämään lainsäädännöllä mitä 14. lisäys tarkkaan ottaen merkitsee.

Kehittyneistä valtioista ainoastaan Kanadalla ja Yhdysvalloilla on syntymämaan perusteella tuleva kansalaisuus. Millään Euroopan maalla ei ole syntymämaaperiaatetta ja Kanadan konservatiivipuolue aikoo lopettaa sen. Onko järkevää myöntää kaikille Yhdysvaltojen kansalaisuudesta seuraava kaikki arvostus, etuoikeudet ja oikeudet kenelle tahansa, jotka kykenevät lentämään Yhdysvaltoihin tai välttävät rajavartijat ja saavat lapsen USA:ssa?

Tämä ei ole mikään pieni asia. Pew Hispanic Center arvioi, että kuusi prosenttia Yhdysvaltojen syntyneistä (250 000 vuodessa) on tilastoimattomia maahanmuuttajia.

Silti 250 000 on vain pisara ämpärissä verrattuna tulossa olevaan maahanmuuttajien kokonaismäärään. Obaman viimeisenä täytenä presidenttivuotena vuonna 2016 saapui ennätykselliset 1,75 miljoonaa laillista ja laitonta maahanmuuttajaa.

Kun kaksi kuukautta oli jäljellä vuotta 2017, niin tuon vuoden laillisten ja laittomien maahanmuuttajien määräksi arvioitiin 1,61 miljoonaa.

Joten vuosina 2016 ja 2017 Yhdysvallat vastaanotti laillisia ja laittomia maahanmuuttajia enemmän kuin oli asukkaita Yhdysvaltain kaikissa 13 osavaltiossa Yhdysvaltain itsenäistyessä 4. heinäkuuta 1776.

Maahanmuuton tutkimuskeskuksen (Center for Immigration Studies) mukaan nykyään Yhdysvalloissa on 44,5 miljoonaa laillista ja laitonta maahanmuuttajaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin Yhdysvaltojen pohjois- ja etelävaltioiden yhteinen väkiluku sisällissodan aikoihin.

Vaikka lähes kaikki maahanmuutto ennen vuotta 1965 saapui Euroopasta, niin nyt sieltä tulee maahanmuuttajista vain yksi kymmenestä.

Meksiko, Keski- ja Etelä-Amerikka sekä Karibia tarjoavat monenlaisia maahanmuuttajia, laillisia ja laittomia. He ovat saapuneet Itä- ja Etelä-Aasiasta – Kiinasta, Koreasta, Filippiineiltä ja Intiasta – vastaten pääasiassa Yhdysvaltojen väestönkasvusta.

Meille vakuutellaan, että mitä suurempi rodullinen, etninen, uskonnollinen ja kulttuurinen monimuotoisuus meillä on, sitä vahvempi kansakunta meistä tulee. Olipa tuo totta tai ei, niin aiomme selvittää sen.

Vuonna 1965 eurooppalaisperäisen väestön osuus Yhdysvaltain väestöstä oli 90 prosenttia, mutta vuoteen 2020 mennessä osuus laskee noin 60 prosenttiin ja valkoiset tulevat vähemmistöksi noin vuonna 2040.

USA:n väkirikkaimmissa valtioissa – Kaliforniassa, Teksasissa, Floridassa ja New Yorkissa – kahdessa ensimmäisessä eurooppalaisperäinen väestö on jo vähemmistönä ja kahdessa jälkimmäisessä vastaava tilanne on lähellä.

Aasialaisten ja valkoisten amerikkalaisten, latinalaisamerikkalaisten ja afroamerikkalaisten väliset erot tuloissa ja varallisuudessa, rikollisuudessa ja vankeusrangaistuksissa, testi- ja oppimistuloksissa ovat dramaattisia ja ne ovat ilmeisen pysyviä.

Tasa-arvon kannattajien harmiksi, vapaata ja rehellistä kilpailua ajava kilpailuyhteiskunta tuottaa palkkaepätasa-arvoa ja selviä suorituseroja tässä maassa, joka suurista kansakunnista moninaisin.

Massamaahanmuutto lisää erityisesti värillistä väestöä, joka 70-90 prosenttisesti äänestää demokraattipuoluetta. Näin Amerikka muuttuu myös poliittisesti, kun demokraattipuolueen äänestäjäkunta kasvaa republikaanipuoluetta suhteellisesti enemmän.

Patrick J. Buchanan 2.11.2018

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit