Eurooppa

Budapestissä vietettiin diktatuurien uhrien muistopäivää

Budapest - Terror Háza Múzeum. Kuva Fred Romero / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Sunnuntaina Euroopassa muistettiin totalitaaristen järjestelmien uhreja.

Unkarin, Puolan ja Liettuan aloitteesta totalitaaristen diktatuurien uhrien muistopäivä merkittiin kalentereihin 23. elokuuta 2011. Budapestissä muistopäivän kunniaksi järjestetty tapahtuma vietettiin sunnuntaina 23. elokuuta Gulág-muistomerkin äärellä Isänmaan puolustajien aukiolla (Honvéd tér).

Tilaisuudessa puhui muun muassa aiempi Unkarin suurlähettiläs Suomessa, Vince Szalay-Bobrovniczky. Hän korosti, että myös nuorten ihmisten tulee muistaa totalitaaristen diktatuurien, natsismin ja kommunismin, aiheuttamat kauheudet. Esimerkiksi epäinhimillinen kommunismi on aiheuttanut 100 miljoonaa uhria maailmanlaajuisesti 70 vuoden aikana.

Szalay-Bobrovniczky muistutti, että Euroopan unionilta vei kaksi vuosikymmentä, ennen kuin blokki sai aikaan muistopäivän diktatuurien uhrien muistolle. Muistopäivä kuitenkin osoittaa, että kommunististen hallintojen rikoksia ihmisyyttä vastaan pidetään nyt samanarvoisina kansallissosialistisen hallinnon suorittamien rikosten kanssa.

Szalay-Bobrovniczky korosti, että aivan kuten kansallissosialismi, kommunistihallinto aiheutti Keski- ja Itä-Euroopan maissa mittaamatonta kärsimystä tavallisiin ihmisiin kohdistamillaan murhilla ja kidutuksilla.

Entinen Unkarin suurlähettiläs Suomessa totesi myös, että Unkarissa ei voida hyväksyä, kun Lännessä pyritään vähättelemään kommunismin rikoksia. Tätä väheksyntää kuvasti edellinen EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker juhliessaan pahamaineisen kommunismin isän Karl Marxin muistoa.

Rouva Jolán Pintér, Gulág-säätiön puheenjohtaja kertoi tilaisuudessa omista vanhemmistaan, jotka olivat toisen maailmansodan jälkeen pakkotyöleirillä kommunistisessa Neuvostoliitossa. Ne, jotka onnistuivat palaamaan Neuvostoliiton pakkotyöleireiltä kotimaahan, toiseen kommunistivaltioon, joutuivat kärsimään sorrosta, vaientamisesta, laiminlyönneistä, työttömyydestä, kotitarkastuksista, fyysisistä ja mielenterveysongelmista sekä monenlaisista muista vaikeuksista.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit