Eurooppa Maahanmuutto

Bulgaria lisää rajavalvontaa Kreikasta Makedoniaan pyrkivien laittomien siirtolaisten vuoksi

Kuva Pixabay.

Bulgaria on lisännyt rajavalvontaa ja on valmis toteuttamaan kriisinhallintasuunnitelmansa, sisäministeri Mladen Marinov kertoi 5. huhtikuuta. Noin 1 000 laitonta siirtolaista on pyrkinyt viime aikoina Kreikasta Makedoniaan.

Enimmäkseen Lähi-idästä lähtöisin olevat laittomat siirtolaiset poistuivat viime viikolla Diavatan siirtolaisleiriltä Thessalonikin lähistöltä ja yrittivät päästä Makedoniaan. Rynnistys sai alkunsa internetissä levinneestä huhusta, että Kreikan ja Makedonian välinen raja olisi auki.

Siirtolaisten rynnistys johti yhteenottoihin siirtolaisten ja poliisien välillä.

Kreikassa majailee yli 70 000 laitonta siirtolaista, jotka ovat oleilleet siellä jo vuodesta 2016 saakka, jolloin Euroopan unioni ja Turkki sopivat siirtolaisten hallinnasta. Bulgarian sisäministeri Mladen Marinov kertoi, että Bulgariaa Kreikasta käsin uhkaava laittomien siirtolaisten paine on kasvanut merkittävästi viime aikoina.

Marinovin mukaan vuonna 2018 ja vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä laittomien rajanylitysten määrä on kasvanut 6-kertaiseksi verrattuna vuoden 2017 lukemiin. Noin 41 prosenttia rajan yli pyrkivistä on afgaaneja. Irakilaisia laitonta rajanylitystä yrittävistä on noin 30 prosenttia.

– Olemme lähettäneet sinne [rajalle] lisää varusteita, kuten lämpökameroita, pimeänäkölaitteita, videovalvontalaitteita ja ajoneuvopartioita, jotta voimme nopeasti torjua yritykset ja kommunikoida Kreikan viranomaisten kanssa, jotta nämä pysäyttäisivät laittomat maahantuloyritykset, sisäministeri sanoi.

Bulgarian sisäministeriö harkitsee videovalvontalaitteistojen asentamista rajan lähellä oleviin kyliin ja kaupunkeihin. Osa rahoituksesta tulisi Euroopan unionilta.

Bulgaria on jatkuvasti yhteydessä naapurimaihinsa pyrkimyksissään torjua laitonta siirtolaisuutta. Ministeri oli selvillä kreikkalaisen Diavatan leirin aiheuttamasta uhasta, mutta vakuutti, että rajalla oli ryhdytty asian vaatimiin toimenpiteisiin.

– Seuraamme tilannetta. Olemme olleet tietoisia tilanteen kehittymisestä jo pitkään, sisäministeri Marinov kertoi.

Asiasta kertoi Sofiaglobe.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit