Kotimaa Politiikka

Demarikansanedustaja yritti estää #pelikoneetkauPOISta -lakialoitteen etenemisen – kansanedustajille lähetetty kirje olikin peräisin Veikkaukselta

Jukka Gustafsson (sdp.). Kuva Soppakanuuna / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Eduskunnassa todistettiin tiistaina poikkeuksellista tempausta.

Vakiintuneen käytännön mukaisesti kansanedustajat lähettävät toisilleen omalla sähköpostilistallaan lakialoitteita, minkä tarkoitus on kerätä halukkailta kollegoilta allekirjoituksia vireille tulleeseen aloitteeseen. Toisten aloitteita ei sabotoida allekirjoitusten keräämisessä, vaan edustajat voivat pitää täysistuntosalissa puheita aloitteiden puolesta ja vastaan niiden tultua täysistuntosalin käsittelyyn.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen sai tiistaina klo 15:30 puhelun numerosta, joka ei ollut hänen kontakteissaan. Koska Tynkkynen oli varattuna, hän pyysi viestillä soittajaa esittelemään itsensä ja kertoi palaavansa asiaan. Soittaja sai Tynkkysen avustajan kiinni ja esitteli itsensä Jukka Gustafssoniksi (sdp.).

Tynkkysen mukaan puhelu oli epämääräinen.

– Kyseessä oli siis Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Jukka Gustafsson ja hän oli kysellyt, aionko vielä kerätä nimiä lakialoitteeseeni ja puhui sen menestymismahdollisuuksista. Avustajani kertoi, että aion kerätä nimiä, Tynkkynen toteaa.

Gustafssonin avustaja lähetti klo 16:47 kansanedustajalistalle sähköpostin, jossa perusteltiin, miksi Tynkkysen aloite olisi turha. Sama teksti löytyi sähköpostista myös docx-liitetiedostona, jonka metatiedot osoittautuivat yllättäviksi. Tiedoista kävi ilmi, että vaikka kirje oli Gustafssonin nimellä, tiedoston oli tehnyt Tomi Auremaa, joka on Veikkauksen viestintäpäällikkö.

– Pidän ennenkuulumattomana, että Veikkaus tulee eduskunnan palvelimille vaikuttamaan lakialoitteen pysähtymiseen kansanedustajan piilonimellä. Veikkaus on saanut Gustafssonille vuosien varrella maksamillaan yli 20 000€ palkkioilla hänestä kirjaimellisesti soluttautujan, joka sisältä päin yrittää kaataa yritykset auttaa peliriippuvaisia, sillä he ovat Veikkaukselle tuottavinta bisnestä, Tynkkynen toteaa.

THL:n raportti vuodelta 2019 osoittaa, että 2,5 prosentin osuus pelaajista vastasi puolesta rahapelaamisen kokonaiskulutuksesta. Veikkauksen oman selvityksen mukaan Suomessa oli vuonna 2019 yhteensä 117 000 peliongelmaista kansalaista.

– Veikkauksen monopolia perustellaan pelihaittojen ehkäisyllä ja tätä varten sillä on myös hallintoneuvosto vahtimassa velvoitteen toteuttamista. Kun pelihaittoihin yritetään puuttua eduskunnassa, hallintoneuvoston puheenjohtaja yrittääkin estää aloitteen etenemisen. Tässä on pukki kaalimaan vartijana, päättää Tynkkynen.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit