Muu maailma

Donald Trump julisti kansallisen hätätilan saadakseen rakennettua muurin Meksikon vastaiselle rajalle

Donald Trump, kuva Coast Guard photo by Petty Officer 2nd Class Patrick Kelley / public domain

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julisti kansallisen hätätilan saadakseen rahoituksen kaavailemalleen raja-aidalle maan Meksikon vastaiselle rajalle.

Donald Trump, jota on arvosteltu vaalikampanjansa aikana lupaamansa muurin raivokkaasta puolustamisesta, on tehnyt ratkaisevan askeleen Meksikon vastaiselle rajalle kaavaillun muurin toteuttamisessa, kertoo The Guardian.

Puhuessaan Valkoisen talon puutarhassa Trump sanoi, että Yhdysvaltojen presidenttinä hänellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin julistaa kansallinen hätätila laittoman maahanmuuton vuoksi.

– Julistan kansallisen hätätilan, Trump totesi ja painotti, että  laittomassa siirtolaisuudessa kyse on invaasiosta.

Kansallisen hätätilan julistamisella Trump varmistaa Meksikon vastaiselle rajalle pystytettävän 8 miljardia dollaria vaativan raja-aidan rahoituksen.

Trumpin julistus tulee lähes varmasti kohtaamaan vastustusta niiden osavaltioiden ja muiden taholta, joiden rahoitusta tullaan ohjaamaan uudelleen raja-aidan rakentamiseen. Presidentti Trump arvelee, että hän häviää tulevat oikeuskanteet alemmissa oikeusasteissa.

– Odotan, että saan haasteen oikeuteen, hän sanoi. Trump pitää kuitenkin erittäin todennäköisenä, että ylemmissä oikeusasteissa hän voittaa.

Aivan tavatonta kansallisen hätätilan julistaminen Yhdysvalloissa ei ole. Washington Examinerin mukaan Trumpin julistama kansallinen hätätila on jo 59. kerta vuoden 1976 hätätilalain voimaan astumisen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti julistaa kansallisen hätätilan. Astuessaan virkaansa Trump joutui keskelle kymmeniä hänen edeltäjiensä aiemmin julistamia hätätiloja.

Trumpin edeltäjä Barack Obama julisti 11 kansallista hätätilaa, joista 8 koski jonkin muun maailman kolkan, kuten Afrikan tai Lähi-idän, poliittista tilannetta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit