Muu maailma

Donald Trumpin virkaanastujaispuhe


”Tämänpäiväisellä seremonialla on nyt kuitenkin hyvin erityinen merkitys, sillä tänään emme ole siirtämässä valtaa pelkästään yhdeltä hallinnolta toiselle tai puolueelta toiselle – vaan olemme siirtämässä vallan Washington DC:stä ja antamassa se takaisin teille kansalle.”

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja Roberts, presidentti Carter, presidentti Clinton, presidentti Bush, presidentti Obama, amerikkalaiset toverit ja maailman ihmiset: ”Kiitos!”

Me amerikkalaiset olemme nyt liittyneet yhteen suuren kansallisen ponnistuksen puolesta. Jälleenrakentaaksemme maamme ja palauttaaksemme sen lupauksen kaikille kansalaisille.

Yhdessä me tulemme määrittämään Amerikan ja maailman suunnan eteenpäin moneksi, moneksi vuodeksi.

Me kohtaamme haasteita ja vastoinkäymisiä, mutta me teemme työn.

Joka neljäs vuosi kokoonnumme näille portaille tekemään järjestäytyneen ja rauhanomaisen vallanvaihdon.

Olemme kiitollisia presidentti Obamalle ja hänen puolisolleen Michelle Obamalle heidän hyväntahtoisesta avusta tämän vaihdoksen aikana. He ovat olleet upeita. Kiitos!

Tämänpäiväisellä seremonialla on nyt kuitenkin hyvin erityinen merkitys, sillä tänään emme ole siirtämässä valtaa pelkästään yhdeltä hallinnolta toiselle tai puolueelta toiselle – vaan olemme siirtämässä vallan Washington DC:stä ja antamassa se takaisin teille kansalle.

Liian kauan pieni ryhmä maamme pääkaupungissa on kerännyt hyödyn hallitukselta, samalla kun kansalaiset ovat joutuneet maksamaan kustannukset.

Washington kukoisti, mutta ihmiset eivät jakaneet sen varakkuutta. Poliitikot menestyivät, mutta työpaikat hävisivät ja tehtaat sulkeutuivat. Hallintolaitos suojeli itseään, mutta ei maamme kansalaisia.

Heidän voittonsa eivät ole olleet teidän voittojanne. Heidän voitonriemunsa ei ole ollut teidän voitonriemuanne. Kun he juhlivat osavaltioiden pääkaupungeissa, vaikeuksissa kamppailevilla perheillä eri puolilla maatamme ei ole ollut juhlan aihetta.

Tuo kaikki muuttuu tässä ja nyt, koska tämä hetki on teidän hetkenne, joka kuuluu teille. Se kuuluu kaikille tänään tänne kokoontuneille ja kaikille niille jotka katselevat tätä ympäri Amerikkaa.

Tämä on teidän päivänne. Tämä on teidän juhlanne. Ja tämä maa – Amerikan Yhdysvallat – on teidän maanne.

Sillä ei ole suurta merkitystä mikä puolue kontrolloi hallitustamme, vaan sillä, että hallitustamme kontrolloi kansalaiset.

20. tammikuuta 2017 tullaan muistamaan päivänä jolloin kansalaisista tuli jälleen tämän kansakunnan hallitsijoita.
Maamme unohdettuja miehiä ja naisia ei unohdeta enää. Teitä kuunnellaan nyt.

Teistä kymmeniä miljoonia tuli mukaan osaksi tätä historiallista muutosta – jollaista maailma ei ole koskaan ennen nähnyt.

Tämän liikkeen ratkaiseva ydin on vakaumus, jonka mukaan kansakunta on olemassa palvellakseen kansalaisiaan.

Amerikkalaiset haluavat hyviä kouluja lapsilleen, turvallisia naapurustoja perheilleen ja hyviä työpaikkoja itselleen.

Oikeamielisiltä ihmisiltä ja oikeamielisiltä yhteisöiltä nämä ovat oikeutettuja ja kohtuullisia vaatimuksia.

Mutta liian monelle kansalaisen todellisuus on toisenlainen: äidit ja lapset köyhyysloukussa meidän kaupunkikeskuksissamme ja ruostuneet tehtaat hajallaan halki maamme maisemien, kuin hautakivet.
Ja on rahassa kylpevä koulujärjestelmä, joka jättää meidän nuoret, hyvät opiskelijat syrjään kaikesta tiedosta. On rikollisuus, jengit ja huumeet, jotka ovat vieneet liian monta ihmishenkeä ja ryöstäneet maaltamme niin paljon touteutumattomia mahdollisuuksia.

Tämä amerikkalainen verilöyly päättyy tähän ja juuri nyt.

Me olemme yksi kansakunta, jonka tuska on meidän tuskamme, jonka unelmat ovat meidän unelmiamme, jonka menestys tulee olemaan meidän menestyksemme. Meillä on yhteinen sydän, yhteinen koti ja yhteinen kunniakas kohtalo.

Virkavalani tänään on uskollisuuden vala kaikille amerikkalaisille.

Vuosikymmenet olemme rikastuttaneet ulkomaista teollisuutta amerikkalaisen teollisuuden kustannuksella. Olemme rahoittaneet muiden maiden armeijoita, sallien samalla oman armeijan surullisen ehtymisen.

Olemme puolustaneet muiden maiden rajoja kieltäytyen puolustamasta omia rajojamme. Olemme kuluttaneet biljoonia ja biljoonia dollareita ulkomailla – sinä aikana kun Amerikan oma infrastruktuuri on heikentynyt ja rappeutunut.

Olemme tehneet muista maista rikkaita samalla kun oman maamme vauraus, voima ja luottamus on haihtunut ilmaan.

Yksi kerrallaan tehtaidemme luukut on pantu kiinni ja ne ovat lähteneet maastamme, ilman, että on annettu ajatustakaan niille miljoonille ja miljoonille amerikkalaisille työntekijöille jotka on hyljätty.

Keskiluokan varallisuus on viety heidän kodeistaan ja uudelleenjaettu ympäri maailmaa.

Mutta nyt tuo on mennyttä. Nyt me katsomme vain tulevaisuuteen.

Me tänään tänne kokoontuneet annamme uuden julistuksen, jonka tulee kuulua jokaisessa kaupungissa, jokaisessa ulkomaisessa pääkaupungissa, jokaisessa vallan linnakkeessa. Tästä päivästä alkaen maatamme hallitsee uusi näkemys. Tästä päivästä eteenpäin on vain: ”Amerikka ensin – Amerikka ensin!”

Kaikki päätökset kaupasta, veroista, maahanmuutosta ja ulkomaansuhteista, tehdään niin, että ne hyödyttävät amerikkalaisia työntekijöitä ja amerikkalaisia perheitä. Meidän on turvattava rajojamme tuholta, missä muut maat tekevät meidän tuotteemme, varastavat meidän yrityksemme ja tuhoavat työpaikkamme.

Turvaaminen aikaansaa vaurautta ja voimaa. Aion taistella puolestanne jokaisella hengenvedollani enkä koskaan petä teitä.

Amerikka alkaa jälleen pärjäämään, pärjäämään paremmin kuin koskaan.

Tuomme työpaikkamme takaisin, tuomme rajamme takaisin, tuomme vaurautemme takaisin ja tuomme unelmamme takaisin.
Rakennamme uusia teitä, siltoja, tunneleita ja rautateitä ympäri suurenmoista maatamme.
Saamme ihmiset pois sosiaaliturvan alta takaisin töihin – uudelleenrakentamaan maatamme amerikkalaisin käsin ja amerikkalaisella työvoimalla.

Seuraamme kahta yksinkertaista sääntöä: osta amerikkalaista ja palkkaa amerikkalaisia.

Pyrimme ystävyyteen ja hyväntahtoisuuteen maailman kansojen kanssa, mutta ymmärryksellä, että kaikilla kansoilla on oikeus nostaa oma etunsa tärkeimmäksi. Emme pyri vaikuttamaan omalla elämäntavallamme muiden maiden elintapoihin. Paremminkin tulemme toimimaan loistavana esimerkkinä jota muut voivat seurata.

Tulemme vahvistamaan vanhoja liittolaisuuksia ja muodostamaan uusia. Yhdistämme sivistyneen maailman radikaalia islamilaista terrorismia vastaan, jonka tulemme hävittämään kokonaan maan päältä.

Politiikkamme perustana tulee olemaan täydellinen uskollisuus Amerikan Yhdysvalloille. Maatamme kohtaan tuntemamme lojaalisuuden kautta löydämme uudelleen lojaalisuuden toisiamme kohtaan. Kun avaamme sydämemme isänmaallisuudelle, ennakkoluuloille ei ole sijaa.

Raamattu kertoo meille, kuinka hyvää ja miellyttävää on kun Jumalan kansa elää yhtenäisenä. Meidän täytyy kertoa mielipiteemme avoimesti, keskustella erimielisyyksistä rehellisesti, mutta aina tavoitella solidaarisuutta. Kun Amerikka on yhdistynyt, se on täysin pysäyttämätön.

Pelätä ei pidä. Olemme turvattuja ja tulemme aina olemaan. Meitä turvaavat sotilas- ja oikeuslaitoksemme hyvät miehet ja naiset. Ja kaikkein tärkeimpänä meitä turvaa Jumala.

Lopuksi: meidän on ajateltava suuria ja unelmoitava vielä suurempia. Amerikassa ymmärrämme, että kansakunta elää vain niin kauan kuin se ahkeroi. Emme enää hyväksy poliitikkoja, jotka vain puhuvat, mutta eivät toimi – jatkuvasti valittaen tekemättä asioille mitään.

Tyhjien puheiden aika on ohi. Nyt tulee aika toimia.
Älkää antako kenenkään sanoa, että asioita ei voi tehdä. Mikään haaste ei pärjää Amerikan sydäntä, taistelua ja henkeä vastaan. Emme epäonnistu. Maamme tulee jälleen kukoistamaan ja menestymään.

Seisomme uuden vuosituhannen alussa, valmiina avaamaan avaruuden mysteerit, vapauttamaan maapallo tautien kurjuudesta ja valjastamaan käyttöömme huomisen energialähteet, teollisuuden ja teknologian.

Uusi kansallinen ylpeys sävähdyttää meitä, avaa katseemme ja parantaa eriytymisemme.
On aika muistaa vanha viisaus jota sotilaamme eivät unohda: olimme sitten mustia, ruskeita tai valkoisia, vuodamme samaa punaista isänmaallista verta. Nautimme kaikki samoista kunniakkaista vapauksista ja tervehdimme samaa Amerikan lippua.

Sekä urbaanille alueelle Detroitissa, että tuulenpyyhkimälle tasangolle Nebraskassa syntyneet lapset katsovat samaa yötaivasta. Heidän sydämensä sykkii samoille unelmille ja heidät täyttää saman kaikkivaltiaan luojan elämän henki.

Te kaikki amerikkalaiset, jokaisessa kaupungissa, pienissä ja suurissa, lähellä ja kaukana, vuorilta vuorille, mereltä merelle, kuulkaa nämä sanat: Teitä ei enää koskaan sivuuteta.

Teidän äänenne, toiveenne ja unelmanne määrittävät amerikkalaisten kohtalon. Rohkeutemme, hyvyytemme ja rakkautemme tulevat ikuisesti opastamaan meitä matkallamme.

Yhdessä me teemme Amerikassa jälleen vahvan. Teemme Amerikassa jälleen vauraan. Teemme Amerikasta jälleen ylpeän. Teemme Amerikasta jälleen turvallisen. Ja kyllä, yhdessä teemme Amerikasta jälleen mahtavan.

Kiitos. Jumala siunatkoon teitä. Jumala siunatkoon Amerikkaa.

Kiitos. Jumala siunatkoon Amerikkaa.

https://www.youtube.com/watch?v=tcfrbB9hpoI

Käännöstyö: Timo-Olavi Jalkanen

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit