Eurooppa

Ei saanut puhua arabiaa työaikana – loukkaantui niin että henki ei kulkenut

Kuva Pixabay.

Willys-myymälän työntekijä väitti olevansa niin loukkaantunut, ettei voinut hengittää. Sydämistyminen johtui siitä, että hänen käskettiin puhumaan ruotsia töissä. Syrjintäasiamiehen mukaan Willys ei ole syyllistynyt etniseen syrjintään.

Marraskuussa 2019 Willys-myymälän työnjohtaja Göteborgissa ilmoitti arabimiehen työporukalle, että arabiaa ei sallita työpaikalla. Kielto koski myös taukoja.

– Tunsin pahoinvointia ja sanoin työnjohtajalle: ”En tiedä mitä tehdä, koska en ole hyvä ruotsinkielessä”, mies kirjoitti syrjintäasiamiehelle.

Hän väitti myös työnjohtajan kertoneen että jos säännöt eivät miellytä, voi lähteä.

Henkilöstövuokrauksen kautta töissä ollut arabi kertoi olevansa niin järkyttynyt että joutui ottamaan sairaslomaa.

– En voinut nukkua, hengittäminen tuntui raskaalta, sydän vain hakkasi.

Syrjintäasiamiehen virasto aloitti tutkinnan etnisen syrjinnän vuoksi. Muilla työntekijöillä tosin oli aivan erilainen kuva tapahtuneesta. He totesivat, että kyseessä ei ollut kielto – pomo oli vain kannustanut heitä puhumaan ruotsia työpaikalla.

Willys-myymälän kielipolitiikan mukaan työntekijöiden on käytettävä ruotsin kieltä sekä työaikana että kahvitauoilla”. Kielipolitiikka otettiin käyttöön sen jälkeen, kun työntekijät olivat jakautuneet ryhmiin kielen mukaan, mikä johti turvallisuusongelmiin ja konflikteihin.

Syrjintäasiamiehen mukaan työntekijöiden kannustaminen ruotsin puhumiseen ei ole etnistä syrjintää. Kielipolitiikka ja sen tulkinta olivat perusteltuja ja asianmukaisia.

Lähde Göteborgs Posten.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa