Eurooppa Politiikka

Ekologisen ja vastuullisen syömisen tuki tulossa Saksaan?

Kuva Pixabay.

Saksalainen ilmastotutkimuksen asiantuntija ehdottaa kuluttajille maksettavaa tukea, jotta nämä voisivat syödä ekologisesti ja vastuullisesti.

Potsdamissa toimivan ilmastotutkimuksen instituutin johtaja Johan Rockström ehdottaa, että valtio alkaisi maksaa tukea kuluttajille, jotta nämä voisivat syödä ekologisesti ja vastuullisesti. Näin toimii omaehtoisesti tätä nykyä vain 15 prosenttia kuluttajista.

Ruotsalaissyntyinen Rockström on antanut haastattelun Tagesspiegel -lehdelle. Siinä hän sanoo, että jos tuotteiden hintaan lisättäisiin ekologinen kustannus, nousisi elintarvikkeiden hintataso 15 prosenttia. Kasvisten ja biologisesti kestävien elintarpeiden tulisi päinvastoin olla ”tavanomaisesti” tuotettuja halvempia.

Kun vuokrataso viime aikoina on noussut, on monella muutenkin yhä vähemmän varaa terveelliseen ja vastuulliseen ravintoon. Tästä syystä valtion olisi ryhdyttävä maksamaan 300 euron kuukausittaista ”syömäpalkkiota” (Essensprämie). Näin turvattaisiin edullinen ja terveellinen ruokavalio, jolloin ihmisille jäisi palkalleen muutakin käyttöä.

Valtiolle 144 miljardin euron lisälasku vuodessa

Ehdotuksen mukaisen syömäpalkkion käyttöä ei luonnollisesti voitaisi valvoa. Kyseessä ei olisi toimeentulotuen tapainen tulonsiirto.

Jos saajia olisi esimerkiksi 40 miljoonaa (poisluettuna suurituloiset sekä alaikäiset), olisivat valtion kustannukset vuodessa 144 miljardia euroa, kun lapsilisiä maksettiin vuonna 2018 noin 37 miljardia euroa 15 miljoonalle lapselle.

Saksan koko julkisen talouden suuruus (liittovaltio, osavaltiot, kunnat sekä sosiaalivakuutus) on noin 1 370 miljardia euroa (huomioituna julkisen sektorin keskinäiset suoritukset). Liittovaltion budjetti on noin 360 miljardia, joten kyseessä olisi todellinen shokki liittovaltion kirstunvartijalle.

Tagit

Liity kannattajajäseneksi

  • Grillien varaosat! yli 100€ ostoksiin ilmainen toimitus

Kansalaisen verkkokauppa