Eurooppa Maahanmuutto

Enemmistö ruotsalaisista vähentäisi turvapaikanhakua

Refugees Sweden
Väja lokakuussa 2015. Kuva Atranswe / Flickr / CC BY-SA 2.0

Ruotsalaisten suuren enemmistön mielestä turvapaikanhakijoita tulisi vastaanottaa nykyistä vähemmän. Enemmistö on kasvanut vuodesta 2018, jolloin vastaava tutkimus ensi kerran tehtiin. Entistä pienempi joukko lisäisi vastaanottoa, kertoo Ruotsin television teettämä tutkimus.

Nyt 63 prosenttia vastaajista supistaisi vastaanottoa, toissa vuonna 56 prosenttia. Lisää vastaanottaisi 8 prosenttia, aiemmin 12. Ennallaan tilanteen pitäisi 19 prosenttia. Kantaansa ei ilmaissut 10 prosenttia. Vastanneista seitsemän kymmenestä on siten tiukentamisen kannalla.

Ruotsista turvapaikkaa haki 2019 vajaat 22 000 henkilöä, edellisvuonna hiukan vähemmän. Suurimmillaan maahan saapui 160 000 hakijaa vuonna 2015. Ruotsiin on 2010-luvulla saapunut noin 500 000 hakijaa.

Kyselyn suoritti tutkimuslaitos Novus. Toimitusjohtaja Torbjörn Sjöström sanoo muutosten olevan merkitseviä. Tutkimuksessa vastaajina oli noin tuhat henkilöä.

Kysyttäessä mielipidettä vuosittaisesta tulijoiden kiintiöstä oli 52 prosentin mielestä pysyttävä alle 20 000 henkilön tasolla. Vastaajista 16 prosentin mielestä vastaanotto olisi kokonaan lopetettava, 28 prosenttia sallisi korkeintaan 10 000 ja 8 prosenttia korkeintaan 20 000 tulijaa.

Ylärajaa ei tarvittaisi 11 prosentin mielestä. 20 000 ja 100 000 tulijan haarukkaan sijoitti mielipiteensä vain 7 prosenttia. Kantaansa ei osannut sanoa 29 prosenttia.

SVT:n poliittinen kommentaattori Mats Knutson kirjoittaa, että tuloksilla on suuri merkitys Ruotsin maahanmuuttopolitiikan tiukentamiselle. Siitä käydään parhaillaan neuvotteluja etenkin sosialidemokraattien ja kokoomuksen kesken. Löfvén joutuu hallituksen hajoamisen uhalla ottamaan kansalaisten mielipiteen huomioon.

Uudelle hallitukselle tukensa antaneet keskusta ja liberaalit sekä perinteisen porvarillisen leirin neljäs puolue kristillisdemokraatit ovat neuvotteluissa mukana. Vihreät uhkaavat lähteä hallituksesta. Ruotsidemokraateilta ei kysytä, vaikka enemmistö kansasta on jo vuosia ollut asiassa lähellä puolueen näkemyksiä.

Sosialidemokraatit ovat haistaneet tuulen suunnan. Heinäkuun 1. päivänä julkaisi ajatuspaja Tiden esityksensä turvapaikkapolitiikan tiukentamisesta ja uudistamisesta myös koko EU:n tasolla.

Lähteet SVT (1, 2).

  • 517
    Shares