Eurooppa Politiikka

Enemmistö saksalaisista katsoo median olevan ohjattua

Enemmistö saksalaisista katsoo uutismedian olevan riippuvainen hallituksesta ja talouselämästä. Se on ”osa systeemiä”, selviää TNS emnid -instituutin maanantaina julkaistusta Baijerin yleisradiolle tekemästä tutkimuksesta.


60% vastanneista katsoi lisäksi, että uutismedian sisältöön ja uutisointitapaan vaikutetaan. Vain 34% piti mediaa pääosin riippumattomana. ”Tätä ongelmaa ruokkii edelleen se vaikutelma, että media tukee valtakoneistoa tai on jopa suoraan sidoksissa siihen”, todetaan tutkimuksessa.

Median katsotaan olevan ”yhteisvastuussa”

Median katsotaan olevan uutisvälityksessä ja poliitikkojen näkemyksistä kertoessaan usein ”yhteisvastuullinen” raportoinnissaan. ”Tältä taustaa vasten vallitsee suuri yksimielisyys siitä, että media valehtelee usein tarkoituksellisesti”, toteavat tutkijat.

Ohjaavina tahoina pidetään hallitusta ja puolueita, sekä lobbaajia ja mainosasiakkaita. 55% vastanneista totesi, että maan ”mahtavat” – hallitus, poliitikot, talouselämä, vaikutusvaltaiset henkilöt ja intressiryhmät – kontrolloivat uutismediaa.

Julkinen tiedonvälitys pääasiallinen informaatiolähde

Huolimatta kriittisestä asenteesta median suhteen katsottiin viikko- ja päivälehtien, ja julkisen tv:n toimivan yhteiskunnallisessa kontrollifunktiossaan neljäntenä valtiomahtina. Julkinen yleisradio ja tv oli tutkimuksen mukaan vastanneiden pääuutislähde. 56% vastanneista yli 18-vuotiaista kansalaisista sanoi seuraavansa melkein päivittäin uutisia julkisilta tv-kanavilta. 45% lukee päivittäin sanomalehtiä.

Asiasta uutisoi Junge Freiheit

Toimitus
4.5.2016

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset