Eurooppa

Ensimmäinen ranskalainen naisimaami: Muslimit elävät edelleen keskiajalla

Kuva Zeev Barkan / Flickr / CC BY 2.0

Viime aikoina keskustelu sekularismista, uskonnon asemasta yhteiskunnassa sekä islamin reformaation haasteista on syttynyt uudelleen Ranskassa.

Islamilla on viime aikoina ollut keskeinen rooli Länsi-Euroopan poliittisessa keskustelussa. Viime vuonna julkaistun kyselyn mukaan 74 prosenttia nuorista alle 25-vuotiaista Ranskassa asuvista muslimeista asetti islamin tasavallan yläpuolelle. 45 prosenttia uskoo, että heidän uskontonsa ei ole yhteensopiva ranskalaisen yhteiskunnan arvojen kanssa.

Viime vuonna presidentti Emmanuel Macron ”julisti sodan” niin kutsutulle islamistiselle separatismille. Hänen niin sanottu ”separatismivastainen” lakiesityksensä hyväksyttiin, mutta lainsäätäjien on keskusteltava siitä uudelleen.

Kyseessä ovat kymmenet ehdotetut tarkistukset. Macronin hallinto ilmoitti moskeijoiden sulkemisesta, aloitti tutkimukset uskonnollisten instituutioiden rahoituksesta ja kutsui muslimien edustajia allekirjoittamaan tasavallan periaatteita koskevan peruskirjan.

Radikaali-islamin vastustajia löytyy myös muslimien joukosta. Ranskan ensimmäinen naisimaami Kahina Bahloul muistuttaa, että islamissa kyse on ”ajatuksesta, joka tuotettiin keskiajalla”.

– Kaikki muslimien uskonnon normatiiviset osat ovat peräisin keskiaikaisesta ajattelusta. Tänään se ei ole enää mahdollista. Uskon, että päästäksemme kriisistä, muslimien on vedettävä takaisin tekstinsä ja annettava itselleen lupa lukea niitä, tulkita niitä työkaluilla, joita meillä on tänään 2000-luvulla.

Kahina Bahloulille islam on yksilöllinen kokemus ja sen saarnaaminen tapa viedä 1,6 miljardin kannattaman uskonnon reformaatiota eteenpäin.

Lähteet Euronews.it, Kansalainen (1, 2).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit