Kotimaa Politiikka

Entinen sisäministeri turvapaikkajärjestelmästä: ”Kansan ohella myös etulinjan viranomaiset turhautuvat”

Kari Rajamäki. Kuva Wikimedia Commons.
Entinen sisäministeri Kari Rajamäki (SDP) arvostelee blogissaan turvapaikkajärjestelmää hallitsemattomaksi ja sanoo sen vaarantavan kansalaisten luottamuksen sisäiseen turvallisuuteen.

Rajamäki kertoo, että EU:n puheenjohtajuuskaudella 2006 Suomi edellytti kykyä torjua järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismia, hallita maahanmuuttovirtoja sekä valvoa yhteisiä ulkorajoja tehokkaasti. Turvapaikkajärjestelmän hallitsemattomuudella ollaan nyt vaarantamassa kansalaisten luottamus sisäiseen turvallisuuteen.

Sisäministerikauteni jälkeen oli vaikea löytää ministeriä, joka olisi puhunut laittomasta maahanmuutosta. Sen sijaan keväällä 2015 suurin huoli oli laittomasti maassa olevien paperittomien ilmaisten terveyspalvelujen parantamisesta. Suomen keskustelussa vaietaan tilanteen hallitsemattomuuden seuraukset ja ihmetellään, että kansan ohella myös etulinjan viranomaisten turhautuneisuus voimistuu, Rajamäki kirjoittaa.

Entinen sisäministeri suomii suunnitelmia antaa laittomasti maassa ilman valvontaa oleville oikeus hakea työlupaa.

Nyt eräiden politiikkojen ja median panikointi uhkaa luoda eurooppalaisesta käytännöstä poikkeavan löperön ratkaisun, joka tulee taatusti olemaan väärä signaali EU:n laittoman maahanmuuton tilanteessa. Suomessa kielteisen päätöksen saaneilla on mahdollisuus vapaaehtoisesti palata maahansa ja kysymys tilanteessa on enemmän poliisin voimavaroista panna palautukset täytäntöön, entinen sisäministeri ryöpyttää.

Hän vaatii myös, että huolehtimalla rajalla tapahtuvasta valvotusta käsittelystä Tornion virheiden ei anneta toistua, ja arvostelee vastaanottokeskusten hajasijoittamista kiinteistöbisneksen ehdoilla, mikä on heikentänyt yleistä turvallisuutta. Rajamäen mukaan EU-alueen rajoittamaton liikkuvuus lisää terrorismin torjunnan vaikeuksia.

Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella 2006 radikalisaation vastatoimia pidettiin kiireellisinä ja uskonnollisen kiihkoilun esiintymisiin edellytettiin puututtavan.

Uskonnonvapauden ja sananvapauden nimissä ei voida hyväksyä mitään vihaan ja terroristiseen toimintaan lietsomista, Rajamäki painottaa.

  • 377
    Shares