Kotimaa Rikos

Epäsiisti kokki puukotti sotkusta huomauttanutta naapuria – puolitoista vuotta ehdollista

Kuva Pixabay.

Alille ja Azisille tuli Oulussa sijaitsevassa asuntolassa riitaa ruoanlaiton siisteydestä. Riita johti puukotukseen.

Alilla oli tapana sotkea laittaessaan ruokaa asuntolan keittiössä, eikä Azis pitänyt tästä lainkaan. Maaliskuun 2018 lopussa tilanne eskaloitui pahan kerran.

Azisin huomautettua sotkusta keittiössä alkoi tappelu.

Alin kertoman mukaan hän pelkäsi Azisia, koska tämä oli aiemmin haastanut riitaa ja yrittänyt pudottaa Alin asuntolan parvekkeelta. Paistinpannu saattoi vahingossa osua Azisiin, koska Alin mukaan Azis kävi taas hänen kimppuunsa, mistä seurasi nyrkkitappelu.

Azis puolestaan ei muistanut, että miesten välillä olisi aiemmin ollut väkivaltaisia yhteenottoja. Ali yritti lyödä keittiön sotkemisesta huomauttanutta Azisia paistinpannulla siinä kuitenkaan onnistumatta.

Keittiön lattialta löytyi myöhemmin rikkinäinen paistinpannu, ruokatarvikkeita sekä kaapista ulos lentänyt roska-astiavaunu, mikä todistaa tappelusta, mutta ei sitä, kuka sen aloitti. Miesten muistikuvat tapahtumista ovat ristiriitaiset, osittain siksi, että Azis muistaa illan tapahtumia huonosti. Hän oli vielä sairaalassa kolmen promillen humalassa.

Kaiken lisäksi Azisin selkään oli ilmestynyt verta vuotava haava.

Ali soitti kahdesti hälytyskeskukseen, ilmoitti tapelleensa naapurin kanssa  ja tilasi ambulanssin. Tässä vaiheessa myös Azisin vieraana ollut mieshenkilö soitti hätäkeskukseen ja kertoi puukotuksesta.

Oikeudessa Ali kertoi, että hän meni keittiön tapahtumien jälkeen käymään huoneessaan. Sieltä palattuaan hän sai todeta, että Azis kävi taas hänen kimppuunsa, minkä jälkeen alkoi nyrkiniskujen vaihto. Alin kädessä oleva keittiöveitsi osui vahingossa Azisin selkään, vaikka Ali nimenomaan yritti varoa iskemästä puukolla vastapuolta. Alin kuitenkin valtasi pelko, että Azis yrittää taas heittää hänet alas parvekkeelta. Hädissään tehty nyrkinisku muuttuikin vahingossa puukoniskuksi.

Azis puolestaan kertoi poistuneensa keittiöstä huoneeseensa käärimään sätkän tarkoituksenaan lähteä tupakalle. Kun hän käveli huoneestaan parveketta kohti, selässä ”tuntui yhtäkkiä pahalta”. Hän istahti lattialle vain todetakseen, että selästä valui verta.

Vaikka Azisin kertomus oli ylimalkainen tapahtuma-aikana vallinneen erittäin voimakkaan humalatilan vuoksi, oikeus katsoi näyttöjen perusteella, että Alin syyllisyydestä puukotukseen ei jää epäilyä. Isku ei ollut kovin voimakas eikä haava kovin syvä, mutta oikeus piti yllättäen takaapäin tehtyä puukotusta törkeänä.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi Alin 1 vuodeksi 6 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Mies joutuu korvaamaan valtion maksamat Azisin asianajajan palkkiot 1254 euroa. Alin puolustusasianajajan palkkiot sekä tulkkauskulut, yhteensä 3044 euroa, jäävät veronmaksajien tappioksi. Ali joutuu lisäksi maksamaan erilaisia muita kuluja valtiolle yhteensä 175 euroa.

Azisille epäsiisti ja veitsen kanssa varomattomasti toiminut kokki joutuu maksamaan korvauksia 2864 euroa.

Asianosaisten nimet on muutettu.

Lähde Oulun käräjäoikeuden tuomio ja tuomiolauselma

  • 256
    Shares