Kotimaa

Epävarmuus tulevaisuudesta alentaa syntyvyyttä Suomessa

Kuva Pxhere.

Perheenperustamisikäiset suomalaiset ovat hyvin pessimistisiä tulevaisuutensa suhteen, mikä jarruttaa lasten hankkimista.

Suomalaisista 86 prosenttia arvioi lapsen hankkimisen lykkäämisen alentavan syntyvyyttä. Yleisen epävarmuuden tulevaisuudesta arvioi syyksi 81 prosenttia, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Kuva EVAn Arvo- ja asennetutkimus.

Erityisen huolissaan tulevaisuudesta ovat perheellistymisikäiset eli 18-45 -vuotiaat naiset, joista 86 prosenttia on huolissaan sekä toimeentulostaan että yleisesti tulevaisuudesta.

Nuorten ikäryhmien optimismi tulevaisuuden suhteen on suorastaan romahtanut. 26-35 -vuotiaista 66 prosenttia on optimistisia, yli 65-vuotiaista 83 prosenttia.

Vielä vuonna 1986 21-40 -vuotiaat suhtautuivat EVAn Arvo- ja asennetutkimuksessa optimistisimmin omaan tulevaisuuteensa. Heistä noin 85 prosenttia oli optimistisia.

Joustava työaika, kotiapu ja työllisyysasteen nosto auttaisivat

Jopa 88 prosenttia suomalaisista pitää joustavaa työaikaa pienten lasten vanhemmille toimivana keinona lisätä syntyvyyttä. 78 prosentin mukaan kotiavun lisääminen ja 75 prosentin mielestä työllisyysasteen nosto olisivat tehokkaita politiikkakeinoja lisätä syntyvyyttä.

– Naisten ja miesten välillä on selkeitä näkemyseroja syntyvyyttä lisäävistä keinoista. Eroissa mahdollisesti heijastuu naisten suurempi vastuu hoivasta ja kotitöistä yleensä. Naiset painottavat joustavan työajan tärkeyttä pienten lasten vanhemmille miehiä enemmän, kuten myös kotiavun lisäämistä ja perhevapaauudistusta, sanoo EVAn ekonomisti Sanna Kurronen ja jatkaa, että työn ja perheen yhteensovittamista on edelleen syytä helpottaa, jotta perheet pääsevät lähemmäs toivomaansa lapsilukua.

Kuva EVAn Arvo- ja asennetutkimus.

Työttömyyden vähentäminen nähdään taloudellisista keinoista parhaaksi keinoksi edistää syntyvyyttä. Syntyvyystutkimusten mukaan työttömyydellä näyttääkin olevan sekä lastenhankinta-aikeita että syntyvyyttä alentava vaikutus.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit