Eurooppa Politiikka

Erdoğan haluaa Saksaan turkkilaisia kouluja

Kuva Pixabay.

Saksan ja Turkin välillä neuvotellaan par´aikaa turkkilaisten ja saksalaisten yksityiskoulujen toiminnan sallimisesta.

Turkki vaatii oikeutta kolmeen turkinkieliseen kouluun, koska sen alueella toimii kolme saksankielistä. Tosin yksi niistä on toistaiseksi suljettu. Berliini käy neuvotteluja Ankaran kanssa. Saksan kristillissosiaalinen unioni CSU ei pidä suunnitelmasta lainkaan.

Turkissa koulut ovat Ankarassa ja Istanbulissa, mutta aiempi Izmirin saksalaiskoulu on väliaikaisesti suljettu. Saksassa koulut perustettaisiin Berliiniin, Kölniin ja Frankfurtiin.

CSU:n pääsihteeri Markus Blume sanoo, ettei puolue hyväksy ”Erdogan-koulujen” perustamista Saksaan. Jos Turkissa lakkautetaan saksalaisia kouluja, ei Saksa voi sallia turkkilaisia yksityiskouluja, pääsihteeri toteaa Izmirin tapaukseen viitaten.

Liittohallitus neuvottelee parhaillaan raamisopimuksesta vastavuoroisuuden pohjalla, sanoo ulkoministeriön tiedottaja. Saksa hyväksyy koulut vain siinä tapauksessa, että ne toimivat Saksan lakien mukaan ja että ne noudattavat sijoituspaikan osavaltion koulusäädöksiä ja ovat kouluviranomaisten valvottavissa, sanoo ulkoministeri Heiko Maas (SPD). Opetus ei voi olla ristiriidassa saksalaisten arvojen kanssa, tähdensi ulkoministeri.

Saksan turkkilaisyhteisöjen puheenjohtaja Gökay Sofuoglu sanoo, että monet turkkilaistaustaiset perheet toivovat kouluja. Saksalaiset kouluviranomaiset ovat vuosikymmeniä jättäneet tarjoamatta mahdollisuutta omankieliseen kouluun, muillekin vieraille kielille kuin turkille, moitiskelee Sofuoglu. Hän korostaa, että koulujen tulisi toimia Saksan kouluviranomaisten valvonnassa.

Opettajaliiton puheenjohtaja Heinz-Peter Meidinger puolestaan sanoo, ettei periaatteellista estettä vieraskielisille kouluille ole olemassa. Mutta on oltava tarkkana, ettei niistä muodostu haittaa yhteiskuntaan integroitumiselle. Liittohallituksen integraatiovastaava Annette Widmann-Mauz (CDU) vaatii, että Saksassa toimivien koulujen on toimittava sopusoinnussa perusarvojen ja säädösten kanssa.

Sekä AfD että Linke suhtautuvat epäillen hankkeeseen. Liittopäiväryhmän puheenjohtaja Alice Weidel (AfD) huomauttaa presidentti Erdoganin pitävän Saksan turkkilaisia politiikkansa välikappaleina. Ankaran kauko-ohjaus on estettävä. Ulkopolitiikkaan erikoistunut, kurditaustainen Sevim Dagdelen (Linke) varoittaa koululaisten indoktrinaatiosta.

– Joka tapauksessa on oltava erityisen valppaana, sanoo turkkilaistaustainen vaikuttaja.

Turkki ei valtiona voi olla koulun ylläpitäjä, kuten ei mikään Saksan kanssa asiasta sopineista 20 valtiosta. Toiminnasta vastaavat kannatusyhdistykset. Turkin osalta Izmirin koulu suljettiin, koska sikäläisten viranomaisten mukaan sen oikeudellinen asema oli järjestämättä. Tämä aiheuttikin nyt käytävät neuvottelut. Sopimusluonnokset Saksassa ovat parhaillaan myös Berliinin, Nordrhein-Westfalenin ja Hessenin osavaltioiden tutkittavana.

Lähde n-tv

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa