Eurooppa Politiikka

Erdoğan-kritiikki johti erottamiseen nuorista konservatiiveista

Recep Tayyip Erdoğan, Turkin presidentti. Kuva Wikimedia COmmons.
Virolaisjärjestö suunnittelee jo uutta Euroopan kansallismielisten liittoa.
Viron Konservatiivisen kansanpuolueen EKRE:n nuorisojärjestö Sinine Äratus erotettiin European Young Conservatives -järjestöstä Turkin presidentti Erdoğania ja islamismia koskevan kritiikin takia.

Viron Konservatiivisen kansanpuolueen EKRE:n nuorisojärjestö Sinine Äratus (suom. Sininen Herätys) on kuulunut vuodesta 2016 saakka EYC-järjestöön, joka on eurooppalaisen ACRE-puolueen nuorisojärjestö. Virolaisjärjestö oli tyytymätön, että islamistisen Turkin AK-puolueen nuorisojärjestö voi toimia eurooppalaisen kattojärjestön alaisuudessa, minkä vuoksi virolaisjärjestö lähetti EYC:n hallitukselle kirjeen, jossa vaati AK-puolueen nuorisojärjestön erottamista viikon sisällä:

Euroopan Nuoret Konservatiivit [EYC] on täysin epäonnistunut ottamaan selkeää kantaa Turkin diktaattori Erdoğanin islamistisiin ja eurooppavastaisiin linjauksiin. Huolimatta [Turkin] vallankaappausyrityksen väkivaltaisista jälkiseurauksista ja Erdoğanin uhkauksista täyttää Eurooppa turkkilaisilla siirtolaisilla EYC on jatkanut liehakointia Turkin valtapuolueen nuorten kanssa. Ainoa yhteensopiva ratkaisu eurooppalaisen nationalismin kanssa olisi ollut erottaa tuo puolue, joka on muuttunut eurooppalaisten kansojen ja arvojen viholliseksi.”

EYC:n hallitus kuitenkin vastasi kirjeeseen erottamalla virolaisjärjestön päivää ennen määräajan päättymistä. Hallitus perusteli erottamista muun muassa sillä, että EYC ei ole kansallismielinen organisaatio.

Nähtäväksi jää, muodostuuko Eurooppaan uusi kansallismielinen nuorisojärjestöjen kattojärjestö. Tämä voi olla mahdollista, ainakin mitä tulee Sinine Äratus -järjestön puheenjohtaja Ruuben Kaalepin kommentteihin:

”Sinisen Herätyksen kansainväliset suhteet eivät varmasti kärsi, vaan me jatkamme yhä kasvavaa yhteistyötä kansallismielisten liikkeiden kanssa naapurimaissa sekä Euroopassa. Tavoitteena on luoda todellisia Euroopan kansallismielisiä yhdistävä liitto.”

Sinine Äratus ei ole ainoa poliittinen nuorisojärjestö, joka on irtautunut EYC:n jäsenyydestä. Perussuomalaisten nuorisojärjestö ilmoitti eroamisestaan toukokuussa 2017, koska se ei hyväksynyt AK-puolueen nuorten jäsenyyttä kattojärjestössä.

 

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset