Kotimaa Rikos

Eritrealaismies ahdisteli Jyväskylässä – lähes kaksi vuotta vankeutta

Jyväskylän poliisiasema. Kuva Tiia Monto / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Eritrealaismies syyllistyi vuosien 2019 ja 2020 aikana useisiin seksuaalirikoksiin Jyväskylässä.

Maaliskuussa 2019 eritrealaismies toivotti Maahanmuuttokeskus Glorian unisex-WC -tiloissa naiselle hyvää naistenpäivää. Kun nainen oikoi eritrealaisen suomenkieltä, tämä otti naista olkapäistä kiinni ja työnsi seinää vasten yrittäen suudella väkisin. Nainen väisteli ja kielsi. Tilanne päättyi, kun nainen sai lopulta riuhtaistua itsensä irti ja pääsi pakenemaan paikalta.

Naisen kasvot olivat miehen lääppimisen vuoksi syljestä märkinä. Mies pyysi anteeksi vastahakoisesti ja syytti naista siitä, että tämä oli ehtinyt kertomaan tapauksesta muille.

Naiselle aiheutui ahdistelusta myös mustelmia ja kipua olkapäihin sekä ahdistusta ja paniikkikohtauksia.

Kesäkuussa 2019 eritrealainen lähestyi kadulla hänelle entuudestaan tuntematonta naista, kertoi hävittäneensä kotiavaimensa ja kysyi, voiko tulla naisen luo. Kieltävän vastauksen jälkeen mies tarrasi naista käsistä kiinni ja veti itseään kohti. Nainen riuhtaisi itsensä irti ja yritti päästä talon rappuun, mutta eritrealainen seurasi perässä. Mies takertui naiseen kiinni ja esti tätä pakenemasta. Sitten mies kouri naista takapuolesta ja reisistä yrittäen samalla suudella ja lääppiä kaulaa väkisin.

– … en tykkää tästä, älä koske muhun, päästä mun käsistä irti, nainen kielsi kerta toisensa jälkeen, jolloin mies luovutti.

Nainen koki tapauksen inhottavana ja hänellä oli myöhemmin pelokas olo ja jopa fyysistä pahoinvointia.

Elokuussa 2020 eritrealainen lyöttäytyi entuudestaan tuntemattoman naisen seuraan tämän ollessa kotimatkalla. Sitten mies tarttui naista kädestä ja kävi kiinni. Eritrealainen avasi väkisin naisen housujen vetoketjun ja yritti repiä housut alas puristellen välillä rintoja. Sitten mies tunki kätensä naisen housujen sisään ja kosketteli pikkuhousujen päältä sukupuolielimiä.

– Mieti vähän, missä ollaan, nainen sanoi viitaten heidän olevan keskellä katua, jolloin mies lopetti ahdistelun.

Marraskuussa 2020 14-vuotias lapsi oli kirjastossa tekemässä läksyjä, kun eritrealainen tuli juttelemaan. Mies pyysi auttamaan tietokoneen kanssa, mutta lapsi ei osannut auttaa, koska ei ymmärtänyt, mitä mies oikein halusi.

Seurasi hiljainen hetki, kun mies tuijotti lasta tiiviisti. Lapsi ei uskaltanut poistua paikalta, sillä tuijotus oli ahdistavaa ja pelottavaa. Sitten mies tarttui lasta useasti kädestä kiinni, sanoi haluavansa tutustua ja vaati tulemaan polvelle istumaan. Lapsi ei suostunut ja poistui kirjastosta, mutta mies seurasi samaan linja-autoon.

Autossa mies taas tarrasi väkisin käsistä kiinni, ja kun lapsi poistui kotipysäkillään autosta, mies seurasi edelleen. Ulkona mies jatkoi ahdistelua, tarrasi lapseen kiinni ja suuteli väkisin työntäen kielensä lapsen suuhun, minkä lapsi koki ”ällöksi”.

Joulukuussa 2020 eritrealainen pysäytti koulusta kotiin matkalla olleen 12-vuotiaan ja pyysi tätä lähtemään sivummalle juttelemaan. Kun lapsi kieltäytyi, eritrealainen kätteli, halasi väkisin sekä yritti suudella.

Samassa kuussa mies pidätettiin. Pidätystilanteessa poliisi näytti virkamerkkinsä ja sanoi soittavansa partion paikalle selvittämään hieman aiemmin tapahtunutta kahden naisen ahdistelua.

Eritrealainen yritti repiä itseään irti poliisin otteesta, mutta talttui sen verran, että poliisi sai suoritettua turvatarkastuksen. Kun mies käskettiin hiekoituslaatikon päälle istumaan odottelemaan partion saapumista, tämä nousi yllättäen seisomaan, työnsi poliisia taakse ja löi kyynärpäillä rintaan yrittäen samalla paeta paikalta.

Eritrealainen yritti vielä osua poliisin päähän, mutta virkailija sai vietyä miehen maahan hallintaotteella, pidätettävän haratessa voimallisesti vastaan.

Keski-Suomen käräjäoikeuden käsittelyssä eritrealaismies kiisti syytteet.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1997 syntyneen eritrealaismiehen 1 vuodeksi 10 kuukaudeksi vankeuteen kahdesta seksuaaliseen tekoon pakottamisesta, kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä virkamiehen vastustamisesta. Käräjäoikeus päätyi hylkäämään syytteet yhdestä raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Eritrealainen joutuu maksamaan asianomistajille erilaisia korvauksia yhteensä 4100 euroa.

Asianomistajien oikeudenkäyntikulut olivat yhteensä 7905 euroa, josta eritrealainen joutuu korvaamaan valtiolle 5349 euroa.

Eritrealaisen oikeudenkäyntikulut 14 642 euroa jäävät Suomen valtion vahingoksi.

Lähde Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomio.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit