Kolumnit

Eritrean pääkaupunki Asmara on viehättävä ja turvallinen afrikkalainen kaupunki

Eritrean pääkaupunki Asmara.
Norjalainen Chris Lindgren vieraili viime vuonna Syyriassa Damaskoksessa. Nyt Chris on rikkonut taas myyttejä ja lomaillut Eritreassa, josta turvapaikanhakijavirta yltää Suomeenkin – usein jopa lentoteitse.

Asmara on Eritrean viehättävä pääkaupunki, joka tekee vaikutuksen ja yllättää. Itse asiassa voisi kuvitella olevansa jossain Italian pikkukaupungissa eikä jonkin ihmisoikeusaktivistien pahamaineiseksi haukkuman maan pääkaupungissa, Chris kertoo.

Asmarasta tuli Italian siirtomaavallan aikana 1889 Eritrean pääkaupunki, eikä sen kaduilla voi kulkea nykyäänkään törmäämättä vanhoihin italialaisiin rakennuksiin.

Kaupunki on maan suurin, ja sen asukasluku on noin miljoona. Se sijaitsee Eritrean ylängöllä 2 325 metrin korkeudella meren pinnasta. Kaupungin kaduilla ei ole roskia. Asmara vaikuttaakin siistiltä etenkin verrattuna moniin muihin afrikkalaisiin kaupunkeihin.

Kaduilla on vain vähän autoja, ja jopa pääkadulla voi kävellä ja ottaa kuvia ilman välitöntä pelkoa jäädä auton alle. Autoilijat ovat joka tapauksessa kohteliaita ja väistävät antaen suorittaa kuvaustehtävän loppuun.

Asmaran kaduilla voi käveleskellä ja kuvata.

Chris kertoo, että Asmara on yksi viehättävimmistä kaupungeista missä hän on vieraillut.

Minua luultavasti kritisoidaan tästä, mutta Asmarasta voi pitää, ja se on yksi viehättävimmistä kaupungeista missä olen koskaan käynyt ja kaukana siitä ihmisoikeuspainajaisesta, millainen sen oletetaan olevan.

Kaupungin kadut ovat turvallisia myös yöaikaan.

Ja kyllä, Asmarassa voi käveleskellä 24/7, eikä maan tässä osassa tarvita edes opasta.

Kaupunki vaikuttaa siksikin turvalliselta, että poliiseja ei katukuvassa näy.

En huomannut poliiseja tai minkäänlaisia hankaluuksia, kukaan ei myöskään pysäyttänyt minua kuvaamisen vuoksi.

Kaupungissa oli kuitenkin myös pieniä pettymyksiä.

Suurin pettymys Asmarassa oli kiinni olevat Tripadvisorin huippuluokittelemat ravintolat, mikä kertoo, että kaupungin turisti-informaatio ei ole aivan ajan tasalla.

Kaupungissa ei myöskään ole pankkiautomaatteja, joten matkalainen joutuu turvautumaan käteiseen. Yhdysvaltojen dollari on kaupungissa käypä maksuväline maan oman valuutan, Nakfan, lisäksi.

Vaikka Asmaran kaduilla kulkeminen onkin täysin vapaata, kaupungin ulkopuolella matkatessa tarvitaan erillinen lupa, joita saa St. Joseph Cathedralin vieressä olevasta valtion toimistosta.

Mitä pahamaineinen diktatuurin pääkaupunki tarjoaa matkalaiselle?

Kaupungissa sijaitsee eräät maailman parhaista kahviloista, ja baareja on joka kadulla. Pienet Fiatit toimivat takseina, ja legendaarinen Vw Kupla on yleinen näky kaupungin kaduilla. Kaupungin habitus on jotensakin italialainen vanhoine italialaistyyppisine rakennuksineen ja italiankielisine katuineen – Bologna, Milano, Napoli, Dolce Vita. Kaupungissa voi myös vierailla kirkossa tai moskeijassa. Suosituin hengellinen kohde on St. Joseph Cathedral, valtava katedraali kaupungin valtakadun varrella.

Allaolevia kuvia voit selata sivussa olevilla nuolilla:

Jos haluaa tarkastella Asmaran päivittäistä elämää, kannattaa suunnata torille katsomaan pyöräilykilpailua, sillä pyöräily on maan kansallisurheilulaji. Internet on Eritreassa hieman hidas, eikä wifi-verkkoja juurikaan ole.

Asmaraan pääsee helpoiten lentämällä Kairosta, Sudanista, Dubaista, Istanbulista tai Milanosta. Yleisin ruokalaji Asmarassa on pizza tai pasta. Mitä juomiin tulee, eräs asia ei auennut Chrisille: olut maksoi paikallisessa supermarketissa paljon enemmän kuin baarissa tai ravintolassa.

Chris tunsi olonsa koko matkan ajan täysin turvalliseksi Asmarassa ja Eritreassa. Paikallisten asukkaiden kanssa ei ollut minkäänlaista ongelmaa missään matkan vaiheessa. Silti hän varoittaa puhumasta paikallisten kanssa pahaa hallituksesta, kaiken varalta.

Unusual Traveler
Unusual Traveler Facebookissa

Thank’s to Christian, unusual traveler, for the permission to use the story and the photos!

 

 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa