Eurooppa Maahanmuutto

Espanjaan Välimeren yli suuntautuva siirtolaisuus uuteen ennätykseen

Kuvituskuva. Välimeri 2015.

Espanjaan välimeren yli pyrkivien pakolaisten määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2016. EU:n rajaviranomaisen Frontexin mukaan vuonna 2017 Espanjaan saapui 22 900 siirtolaista. Vuoden 2016 kokonaismäärä oli vain 8 000. Saapuneista noin 40 prosenttia on kotoisin Algeriasta ja Marokosta. Loput 60 prosenttia ovat länsi-afrikkalaisia siirtolaisia.

Italian tilanne on parantunut. Italiaan saapui 119 000 pakolaista. Luku on 62 000 pienempi kuin edellisvuonna. Tulijoista noin 15 prosenttia on Nigeriasta. Seuraavaksi suurimmat kansallisuusryhmät ovat Guinea ja Norsunluurannikko.

Myös Kreikassa siirtolaisaalto on laskenut vuoden 2016 tasolta (174 000) tämän vuoden 30 000 tulijan tasolle. Kreikkaan siirtolaiset tulee pääosin Syyriasta ja Irakista.

Yhteensä Frontex on ilmoittanut EU-rajojen ylittämisiä vuonna 2017 yli 200 000 kappaletta.

Salakuljettajat siirtyvät Espanjan rannoille

EU:n pakolaissopimusten  johdosta Turkki on lopettanut pakolaisten päästämisen Kreikkaan ja Italian painostus on saanut EU:n tukemaan Libyan tilanteen rauhoittamista. Salakuljettajat ovat siirtyneet entisiltä pääreiteiltään kohti Iberian niemimaata.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on vuorostaan vaatimassa EU:n tukea maataan kohtaan suuntautuvia siirtolaismassoja vastaan, sillä Espanjan merirajan valvominen vaatii lisää resursseja.

EU:n suhteet Marokkoon ja Algeriaan aiheuttaa huolta

Frontexin mukaan yhä enemmän veneitä lähtee kohti Espanjaa suoraan Algeriasta ja Marokosta. Pohjois-Afrikan maat ovat Euroopan läheisiä liittoutuneita, joiden armeijat, rajavartiostot ja rannikkovartiostot saavat aseita ja resursseja Euroopasta. Silti Algerian kansantasavallan presidentti Abd al-Aziz Bouteflika ja Marokon kuningas Mohammed VI eivät tee mitään korruptoineelle hallinnolleen, joka on myrkyttänyt myös rajavalvonnan läpi kotaisin.

Lähde: JFH/Frontex

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa