Eurooppa Maahanmuutto

Espanjan feministisen sosialistihallituksen strategia toimii – Välimereltä kuukauden aikana maahan saapuneiden laittomien siirtolaisten määrä ylitti ensimmäistä kertaa 10 000 rajan

Kuva Pexels / CC0
Espanjan sosialistihallitus on feministisin maailmassa, ja sen aikaansaannokset ovat jo nyt nähtävissä. Maahan saapui Välimereltä ensimmäistä kertaa yli 10 000 siirtolaista kuukauden aikana.

Espanjassa kesäkuun 7. valansa vannonut sosialistihallitus on maailman naisvaltaisin, sillä hallituksen ministereistä 65 prosenttia on naisia. Hallitus nimittääkin itseään “ministerittärien ja ministereiden neuvostoksi”. EU-blokin päämajassa Brysselissä Espanjan hallituksen naisvaltaisuus ja erityisesti siirtolaismyönteisyys on otettu tyytyväisyydellä vastaan, sillä Italian vahva mies, Legan johtaja ja maan varapää- sekä sisäministeri Matteo Salvini on käytännössä lopettanut Italiaa pitkään kurittaneen laittoman siirtolaisuuden. Afrikasta suuntautuvan laittoman siirtolaisuuden painopiste on nyt siirtynyt feministisen sosialistihallituksen hallitsemaan Espanjaan.

Sosialistit ja hallitus lisäävät siirtolaisuuden houkuttimia

Sosialistipääministeri Pedro Sánchezin sosialistit haluavat laittomille siirtolaisille mahdollisimman pian äänioikeuden. Heidän agendansa mukaan siirtolaisille tulisi saada äänioikeus jo tulevan vuoden keväällä järjestettäviin paikallisvaaleihin. Lisäksi heille pitäisi saada kanava julkisen terveydenhuollon piiriin.

Sánchezin hallituksen haaveena on myös purkaa piikkilangat Espanjan ja Marokon rajalta Afrikassa. Tämän lupauksen Sánchez teki jo vuonna 2015 ja uusi sen vuonna 2016, mutta äänestäjät eivät ymmärtäneet ja tukeneet hänen ideaansa tuolloin.

Sánchez haluaa myös lopettaa pikakäännytykset. Hän haluaa perustaa keskuksia, joissa laittomille siirtolaisille järjestetään mahdollisuus saada muutettua statuksensa laittomasta lailliseksi. Hän ei myöskään pidä siitä, että laittomien siirtolaisten asioiden hoito on pääosiltaan poliisin hoidossa.

Sánchezin hallituksen ulkoministeri Josep Borrell toi omalta osaltaan julki hallituksen arvomaailmaa ja totesi elokuussa, että 21 000 laittoman siirtolaisen saapuminen tänä vuonna ei ole massasiirtolaisuutta. Hänen mukaansa Eurooppa tarvitsee uutta verta.

Espanjaan saapui Välimereltä lokakuussa yli 10 000 laitonta siirtolaista

Laittomien siirtolaisten matka Pohjois-Afrikasta Espanjaan käy nopeasti, jopa vain puolessa tunnissa. Pohjois-Afrikasta on alle 15 kilometrin matka Eurooppaan, ja matka taittuu nopeasti muun muassa ihmissalakuljettajien vesiskoottereilla.

Espanjan hallituksen asettamat houkuttimet, avoimien rajojen politiikka sekä lyhyt matka Pohjois-Afrikasta Eurooppaan näkyvät nyt selkeästi tilastoissa. UNHCR:n datojen mukaan lokakuussa Espanjaan saapui Välimereltä 10 717 laitonta siirtolaista. Tulijoiden määrä on kasvanut koko vuoden ajan, mutta kesästä alkaen erityisen voimakkaasti. Toukokuussa tulijoita oli vielä 3 937.

Espanjaan saapuneet siirtolaiset vuoden 2014 alusta lukien. Kuva UNHCR

Feministisen sosialistihallituksen asettamien houkuttimien ja Italian reitin tyrehtymisen vuoksi Espanjasta onkin muodostunut Pohjois-Afrikasta Eurooppaan suuntautuvan laittoman siirtolaisuuden pääasiallinen reitti, jonka loppumista ei tällä hetkellä ole näkyvissä.

Ongelma ei kuitenkaan ole pelkästään Espanjan kansalaisten, sillä osa laittomista siirtolaisista jatkaa matkaansa edemmäs vauraaseen Länteen. Jopa Espanjan punainen risti auttaa siirtolaisia jatkamaan matkaa: Etelä-Espanjan punainen risti varustaa pakolaiset ”voileivällä, vesipullolla ja bussilipulla” matkalleen pohjoisen suuntaan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit