Eurooppa Politiikka

Espanjan hallitus sulkee Katalonian itsenäistymistä tukevia sivustoja – EU-komissio kieltäytyy puolustamasta sananvapautta

Kuva Wikimedia Commons.
Euroopan komissio kieltäytyy puolustamasta vapaata sanaa Espanjan hallituksen suljettua Katalonian itsenäistymistä tukevia web-sivustoja.

EU-komission tiedottaja Margaritis Schinas sanoi tiistaina 26. syyskuuta sanoi komission tukevan jäsenvaltioiden laillisia ja perustuslaillisia oikeuksia, mutta kieltäytyi ottamasta asiaan enempää kantaa.

Espanjan viranomaiset ovat vapaata sanaa uhmaten sulkeneet itsenäistymistä tukevia verkkosivustoja. Katalonia järjestää sunnuntaina 1. lokakuuta kansanäänestyksen itsehallintoalueen itsenäistymisestä Espanjan vallasta.

Espanjan viranomaiset ovat ottaneet sensuurin käyttöön määräämällä internet-operaattoreita poistamaan sisällön, joka tukee Katalonian irtautumista Espanjasta.

Maanantaina poliisi onnistui tilapäisesti estämään itsenäisyyttä kannattavan järjestön, ANC:n nettisivut. Järjestö onnistui julkaisemaan sivut uudelleen .eu -päätteellä.

– Espanjassa santarmit voivat jo sulkea laillisten järjestöjen sivustoja ilman ennakkovaroitusta. Eläköön diktatuuri, twiittasi ANC:n tiedottaja Adria Alsina.

EU-komissio on kieltäytynyt kannanotoista, mikä on jyrkässä ristiriidassa sen aiempien sananvapautta koskevien julkilausumien kanssa. Kysyttäessä perusteluita kaksoisstandardeihin, EU-komission tiedottaja Schinas selitti, että ”tuomarit ovat määränneet sivustot suljettaviksi” ja kertoi komission tukevan laillista järjestystä.

Komission suhtautuminen on siinäkin mielessä kiinnostava, että keskiviikkona komission on määrä selittää, missä sen mielestä menee vapaan sanan ja vihapuheen raja.

Asiasta kertoi EU Observer.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa