Eurooppa Maahanmuutto

Espanjan perustuslakituomioistuin tukee laittomien siirtolaisten pikakäännytyksiä Pohjois-Afrikassa

Kuva Pexels / CC0

Espanjan perustuslakituomioistuin on päättänyt, että se tukee pikakäännytyksiä Ceutassa ja Melillassa. Alueet sijaitsevat Pohjois-Afrikassa, missä laittomat siirtolaiset yrittävät päästä Espanjan alueelle.

Sosialistien hallitseman Espanjan ylin oikeusaste on palauttanut pääosan vuonna 2015 voimaan astuneesta oikeistohallituksen ajamasta turvallisuuslaista, joka sallii Ceutaan ja Melillaan pyrkivien siirtolaisten pikakäännytykset.

Espanjalle kuuluvat alueet ovat jatkuvasti siirtolaisten läpipääsy-yritysten kohteena. Kuluvan vuoden aikana marraskuun 15. päivään mennessä 1441 laitonta siirtolaista on päässyt Espanjan alueelle Pohjois-Afrikassa.

Raja-aita Ceutan ja Marokon välillä. Kuva Wikimedia Commons.

Helmikuussa 2020 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) asettui tukemaan Espanjan pikakäännytyksiä Afrikassa. EIT linjasi, että Espanja ei ole rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimusta vuonna 2014 karkottaessaan Melillaan aidan yli kiipeilleitä Saharan alapuolisesta Afrikasta lähtöisin olevia siirtolaisia.

Linjaus kumosi aiemman vuodelta 2017 peräisin olevan päätöksen, jonka mukaan Espanjan tuli maksaa 5000 euroa kahdelle käännytetylle siirtolaiselle ”heidän ihmisoikeuksiensa loukkaamisesta”.

Espanja valitti vuoden 2017 päätöksestä, sillä miehet olivat rikkoneet lakia ylittäessään rajan ”luvattomassa paikassa ja käyttäneet hyväkseen ryhmän suurta kokoa sekä voimaa”. Näinollen miesten palauttaminen rajan toiselle puolelle oli seurausta heidän omista toimistaan.

Laittomien siirtolaisten väkivaltaiset rynnäköt ovat kurittaneet Espanjan rajaviranomaisia Ceutassa ja Melillassa jo vuosien ajan. Jopa viranomaisten henki on ollut vaarassa, sillä läpimurtoa on yritetty myös liekinheittimien avulla.

Turvatakseen alueensa Pohjois-Afrikassa Espanja päätti aiemmin Ceutan ja Melillan rajoille rakennettavista uusista raja-aidoista. Pohjois-Afrikkaan kohoavat aidat tulevat olemaan 9,1 metriä korkeat, jolloin ne ylittävät metrillä Yhdysvaltojen edellisen presidentin kaavaileman muurin.

Lähteet El Pais, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit