Eurooppa Maahanmuutto

Espanjan punainen risti lähettää pakolaiset ”voileivän, vesipullon ja bussilipun” kanssa pohjoiseen

Kuva Nicolas Raymond / Flickr / CC BY 2.0.
Espanja on ohittanut Italian pakolaisten kanavana Eurooppaan. Näin näyttää olevan vähintäänkin niiden afrikkalaisten kohdalla, jotka tulevat Saharan eteläpuolen maista. He ylittävät Välimeren jopa autonrenkailla ja rantautuvat Etelä-Espanjan Motriliin, Algecirasiin, Almeriaan, Cádiziin tai Tarifaan.

Matkalla Saharan läpi menettää henkensä paljon useampi pakolainen kuin Välimerellä, kuten Kansalainen on kertonut aiemmin. Useat näistä matkustavat jopa vuoden päästäkseen kotimaastaan aavikon läpi Marokkoon. Monet näistä pakolaisista joutuvat työskentelemään matkallaan saadakseen rahaa maksaakseen salakuljettajille matkustamisesta. Usein tulijat ovat nuoria miehiä, joiden haaveena on saada perheenyhdistämisen kautta koko perhe Eurooppaan.

Länsiafrikkalainen: ”Afrikassa ei ole työtä mutta paljon ongelmia”

Eräs länsiafrikkalainen kertoo Tagesspiegelille, että maksoi salakuljettajalle noin 800 euroa veneretkestä 180 kilometrin päässä olevalle Espanjan rannikolle. Kun journalisti kysyy kuolemanpelosta mies vastaa, että ”Afrikassa ei ole työtä mutta paljon ongelmia”.

Espanja ottaa kiinni suurimman osan tulijoista ja kuljettaa heidät vastaanottokeskuksiin

Keräilykeskuksissa olosuhteet ovat ongelmallisia, koska ne ovat ääriään myöten täynnä. Keskuksissa pakolaiset viettävät ensimmäiset 72 tuntiaan Euroopassa. Tässä ajassa ulkomaalaispoliisin on päätettävä, päästetäänkö tulija vapaaksi vai karkotetaanko hänet.

Leirissä on myös mahdollisuus tehdä turvapaikkahakemus, ja vaikka useiden henkilöllisyyden tai lähtömaan varmistamisessa on ongelmia, se ei ole lopulta ongelma vaan mahdollisuus, koska se saattaa estää pikaisen karkotuksen. Muut ”vinkataan läpi”, koska leirien kapasiteetti on koko ajan äärirajoilla ja palautuksetkin melkein mahdottomia.

Espanjalainen virkamies: ”He haluavat kaikki Ranskaan tai Saksaan”

Espanjalainen virkamies kertoo lehdelle, että useimmat näistä pakolaisista eivät halua jäädä Espanjaan.

– He haluavat Ranskaan tai Saksaan. Erityisesti Saksalla on suuri vetovoima, hän toteaa.

Espanjan punaisen ristin työntekijällä on myös tietoa Länsi-Euroopan vetovoiman syistä.

– He katsovat kotonaan televisiota kuten muutkin ja arvelevat pärjäävänsä paremmin Saksassa tai Ranskassa, Espanjan punaisen ristin auttaja kertoo.

Espanjan punainen risti auttaa ihmisiä jatkamaan matkaa. Etelä-Espanjan punainen risti varustaa pakolaiset ”voileivällä, vesipullolla ja bussilipulla” matkalleen pohjoisen suuntaan.

Ne jotka vielä jäävät Etelä-Espanjaan päätyvät yleensä maanviljelystöihin. Heistä tulee osa Euroopan suurinta vihannespuutarhaa, joka sijaitsee Motrilin kaupungin ympäristössä. Motrilin alue on täytetty silmänkantamattomiin kasvihuoneilla, joissa pakolaiset työskentelevät. Pakolaiset asuvat itse jätteistä rakentamissaan slummeissa työpaikkojen välittömässä läheisyydessä.

Nähtäväksi jää täyttääkö tämä todellisuus mielikuvat ja toiveet ”eurooppalaisesta unelmasta”.

Lähde: Tagesspiegel

  • 573
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset