Kotimaa Politiikka

Espoolainen kaupunginvaltuutettu vihapuhekäräjillä – lainasi lauseita oikeusministeriön sivuilta

court justice
Kuva Pxhere.

Espoon käräjäoikeudessa käsiteltiin tänään perussuomalaisen poliitikon Teemu Lahtisen saamia syytteitä. Syyte koski Lahtisen vuonna 2017 julkaisemia Twitter-viestejä, joissa hän oli lainannut korkeimman oikeuden ratkaisusta Jussi Halla-aholle tuomion tuoneita lauseita kritisoidakseen niistä langetettua tuomiota.

Maanantaiaamuna 18.3.2019 Espoon käräjäoikeudessa käsiteltiin kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Teemu Lahtisen saamia syytteitä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Kyseessä olivat Lahtisen twiitit, joissa hän siteerasi KKO:n päätöstä koskien Jussi Halla-ahon vanhoja tekstejä. Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuli Lahtiselle siitä, että Lahtinen oli saattanut julkisesti nähtäville Halla-ahon blogitekstin kohdan, jossa otetaan kantaa somalien geneettisiin erityispiirteisiin. Syyte uskonrauhan rikkomisesta taas tuli Lahtiselle siitä, että hän niin ikään siteerasi tekstiä, jossa yhdistetään islam pedofiliaan.

Todisteina oikeudessa käytettiin Lahtisen twiittejä vuosilta 2016 ja 2017. Syyttäjän mukaan Lahtisen twiitit olivat voimakkaan herjaavia. Puolustus sen sijaan kertoi, ettei Lahtisen ollut tarkoitus loukata, vaan siteerata toisen poliitikon kirjoittamaa ja itse poliitikkona vaikuttaa sananvapautta koskevaan lainsäädäntöön.

Ongelmana syyttäjä piti myös sitä, ettei lukija mahdollisesti osaa erottaa onko twiiteissä kysymys Lahtisen omista näkemyksistä vai lainauksista. Puolustus sen sijaan korosti, että Lahtinen oli jakanut tekstejä nimenomaan niiden alkuperäisessä muodossa ilman että olisi niitä esittänyt omina mielipiteinään.

Lahtisen ja hänen puolustuksensa vetosivat siihen, että kyseiset lainaukset Halla-ahon teksteistä oli laitettu julkisesti nähtäville jo muun muassa oikeusministeriön Finlex-sivustolla sekä julkaistu useissa medioissa vuodesta 2008 lähtien. Puolustuksen mukaan jutussa on siis kyse paitsi sananvapaudesta ja poliittisen vaikuttamisen mahdollisuudesta, myös yhdenvertaisuudesta.

Syyttäjä vaatii Lahtiselle viidenkymmenen päiväsakon tuomiota. Lahtinen taas vaatii 320 euron korvauksia tulonmenetyksestä, sillä oikeudenkäynti esti häntä osallistumasta luottamustoimen hoitoon.

Tuomio annetaan perjantaina 29.3. Mahdollisesti langettavasta päätöksestä aiotaan valittaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa