Kotimaa Politiikka

Espoolaismies allekirjoitti 20 puoluehankkeen kannatuskortin – ei ole äänestänyt niitä

Kuva Pixabay.

Espoolaisella Tuomas Tähdellä saattaa olla Suomen ennätys siinä, kuinka monen eri puoluehankkeen rekisteröintikortin yksi ihminen on täyttänyt. Vuosien varrella Tähti on edistänyt jo 20 yhdistyksen pääsemistä puoluerekisteriin.

Tuomas Tähti kertoo, että hänen allekirjoittamiensa kannatusilmoitusten joukossa on ryhmiä, jotka ovat keskenään aivan eri mieltä poliittisista asiakysymyksistä. Esimerkiksi Suomen Kansa Ensin ja Feministinen puolue ovat saaneet Tähdeltä kannattajakortin.

– Kukkikoot kaikki kukat minun puolestani. Kannatan sitä, että vaaleissa on tarjolla mahdollisimman monelle jotakin. Laaja puoluevalikoima voi lisätä demokratian toimivuutta. Toisaalta myönnän, että vaikka puolueita olisi satoja, on äänestäjän kannalta hyvin epätodennäköistä löytää joukosta sellainen, joka on aivan kaikessa samaa mieltä äänestäjän kanssa. Puoluetta valitessaan ihmisen ei kannata olla perfektionisti, vaan kannattaa etsiä puolueiden joukosta vähiten huono vaihtoehto ja äänestää sen vähiten huonon puolueen ehdokaslistan parasta ehdokasta, Tähti pohtii.

Jos puoluerekisterissä on kaksi lähes samanmielistä puoluetta, ne kilpailevat paljolti samoista äänistä ja syövät toistensa äänisaalista. Tähden mielestä toisiaan muistuttavat puolueet voivat kuitenkin myös toimia kirittäjinä ja kuolevaisuudesta muistuttajina toisilleen.

– Minkään puolueen ei pidä väittää, että toinen samaa linjaa edistävä puolue syö meidän puolueellemme kuuluvia ääniä. Äänet eivät kuulu millekään puolueelle pysyvänä omaisuutena, vaan ne pitää ansaita jokaisissa vaaleissa uudelleen, Tähti sanoo.

Tähti ei ole vaaleissa äänestänyt niitä ryhmiä, joiden kortit hän on allekirjoittanut. Tähti on ollut Perussuomalaisten jäsen vuodesta 2011 alkaen. Sininen tulevaisuus on ainoa puoluehanke, jonka kannattajakortin allekirjoittamisesta hän on kysyttäessä kieltäytynyt.

– Vuonna 2017 olin paikalla siinä Perussuomalaisten puoluekokouksessa, jonka jälkimainingeissa Uusi vaihtoehto eli sittemmin Sininen tulevaisuus perustettiin. Tiedän, että Sinisen tulevaisuuden olemassaolo perustuu epärehellisyydelle ja itsekkyydelle. Siksi en täyttänyt heidän korttiaan, vaikka sitä minulle tarjottiin, Tähti kertoo.

Vuosien varrella Tähti on allekirjoittanut kunnioitettavan määrän puoluerekisteröintikortteja:

Muutos 2011 ry:n (nyk. Muutospuolue) kannattajakortin vuonna 2010
Piraattipuolueen kannattajakortin syyskuussa 2015
Kansallisen Viskipuolueen (nyk. Liberaalipuolue – Vapaus valita) kannattajakortin tammikuussa 2016
Suomen Eläinoikeuspuolueen (nyk. Eläinoikeuspuolue) kannattajakortin tammikuussa 2016
Itsenäisyyspuolueen (nyk. Tasapainon puolesta – IPU) kannattajakortin heinäkuussa 2016
Kansalaispuolueen kannattajakortin heinäkuussa 2016
Feministisen puolueen kannattajakortin heinäkuussa 2016
Kansallisdemokraatit ry:n kannattajakortin joulukuussa 2016
Suomi Ensin ry:n kannattajakortin heinäkuussa 2017
Kansanliike Aitosuomalaiset Siniset ry:n kannattajakortin syyskuussa 2017
Suomidemokraatit ry:n kannattajakortin syyskuussa 2017
Suomen Kansa Ensin ry:n kannattajakortin marraskuussa 2017
Nukkuvien puolue – Nukkuvat ry:n kannattajakortin toukokuussa 2018
Siniristin Liiton kannattajakortin heinäkuussa 2018
– Kansan yhtenäisyys ry:n kannattajakortin heinäkuussa 2018
Seitsemän tähden liikkeen kannattajakortin syyskuussa 2018
Kristallipuolueen kannattajakortin marraskuussa 2018
Liike Nyt ry:n kannattajakortin elokuussa 2019
Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin puolesta ry:n kannattajakortin marraskuussa 2019
Suomen Kommunistisen Puolueen kannattajakortin tammikuussa 2020

Puoluerekisterissä on nykyään 18 puoluetta. Puolueeksi haluavan yhdistyksen täytyy lain mukaan kerätä allekirjoitukset vähintään viideltä tuhannelta äänioikeutetulta henkilöltä.

Toistaiseksi allekirjoittaminen on mahdollista vain fyysisesti kynällä ja paperilla, mutta oikeusministeriössä on hiljattain valmisteltu esitys, jolla muutettaisiin puoluelakia siten, että allekirjoituksen voisi tulevaisuudessa antaa myös sähköisesti vahvaa tunnistautumista käyttäen. Lisäksi ehdotetaan, että kannatusilmoitusten keräämiseen käytettävissä olevaa aikaa lyhennettäisiin nykyisestä vuodesta kuuteen kuukauteen.

  • 48
    Shares