Kulttuuri

Karjalan Liitto: Siirtokarjalaiset eivät olleet pakolaisia

Kuva Wikimedia Commons / public domain
Karjalan Liiton vastuuhenkilöt tyrmäävät julkisuudessa pyörineen kampanjan, jossa julkisuuden henkilöt kertovat olevansa Karjalasta lähteneitä pakolaisia.

TV:ssä on viime aikoina pyörinyt mainos, jossa tunnettuja julkisuuden henkilöitä kertoo olevansa Karjalasta lähteneitä pakolaisia. Tämä vakiintuneista käsitteistä poikkeava nimitys vie historian tulkintaa harhaan, Karjalan liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen sekä varapuheenjohtajat Kirsi Juura ja Eeva-Liisa Kurki kirjoittavat Etelä-Saimaan Sanomissa.

Talvi- ja jatkosodan päätyttyä ja Moskovan rauhanehtojen seurauksena Karjalasta, Petsamosta, osasta Sallaa ja Kuusamoa evakuoitiin 430 000 suomalaista. Pääosa kotoa evakkotielle joutuneista eli 410 000 henkilöä oli karjalaisia, joita alettiin kutsua siirtokarjalaisiksi ja evakoiksi.

Karjalaiset olivat suomalaisia, jotka vastoin tahtoaan joutuivat jättämään kotiseutunsa. Karjalaisia ei evakuoitu vieraaseen maahan, vaan suomalaisina Suomeen, omaan isänmaahan. Tästä syntyi siirtokarjalaisten historia, joka on vakiintunut historian kirjoituksen käyttöön kuvaamaan karjalaisten evakuointia uusille asuinsijoille, isänmaansa muille alueille.

YK:n Genevessä 1951 solmittu pakolaissopimus määrittelee pakolaisen henkilöksi, joka on kotimaansa ulkopuolella ja jolla on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainotuksi. Onkin harhaanjohtavaa verrata karjalaisia Lähi-idästä tuleviin pakolaisiin.

Karjalaiset olivat siis evakkoja tai siirtolaisia, eivät pakolaisia. Emmehän kutsu Ruotsiin 1960-luvulla työn perässä muuttaneita tai 1900-luvun alkuvuosina Suomesta Amerikkaan muuttaneita suomalaisiakaan pakolaisiksi vaan siirtolaisiksi.

Termien sekamelskassa on syytä muistaa, että karjalaiset olivat evakoita tai siirtokarjalaisia, jotta jälkipolvetkin saavat asioista oikean käsityksen eikä historiankirjoitusta perusteettomasti muuteta, Karjalan Liitosta muistutetaan.

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset